Budapest módra,az így készített étel az egyik legnépszerűbb fogás volt a turista menükben, hajdanán a külföldi vendégeknek előszeretettel kínálták a ország szinte valamennyi vendéglőjében, éttermében.
Igaz, ami igaz némi módosítással a libamáj helyett csirke májjal, a bélszín helyett valami más hússal és még ki tudja hány, módosításon, változtatáson esett keresztül az eredeti recept mire a vendég tányérjára került a legtöbb étteremben.
De, olyan jól hangzott, Budapest módra készült .
Nos, most én is hasonló " hibába" estem.
Van( volt) még itthon egy kevéske libamáj, egy ragura még elegendő, többre nem.
Hirtelen eszembe jutott a Budapest módra recept és hatalmas kedvet éreztem elkészíteni , azonban a többi. szüksége alapanyag nem áll a rendelkezésemre így improvizáltam.
A bélszínt szűzérmére cseréltem,zöldborsó hiányában zöldbab került bele ( zöldség ) a gombát egy az egyben kihagytam ( bár nagyon sajnáltam) a paradicsom még előkerült a fagyasztóból, és a fő hozzávaló a libamáj adott, hisz az egész étel e miatt készül.
Ezek után nem nevezném Budapest módra az elkészült ételt, bár kétség kívül azt inspirálta. Megjegyzendő az eredmény bár hogy is hívjuk nagyon ízletes és finom étel.
Hozzávalók:
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Igaz, ami igaz némi módosítással a libamáj helyett csirke májjal, a bélszín helyett valami más hússal és még ki tudja hány, módosításon, változtatáson esett keresztül az eredeti recept mire a vendég tányérjára került a legtöbb étteremben.
De, olyan jól hangzott, Budapest módra készült .
Nos, most én is hasonló " hibába" estem.
Van( volt) még itthon egy kevéske libamáj, egy ragura még elegendő, többre nem.
Hirtelen eszembe jutott a Budapest módra recept és hatalmas kedvet éreztem elkészíteni , azonban a többi. szüksége alapanyag nem áll a rendelkezésemre így improvizáltam.
A bélszínt szűzérmére cseréltem,zöldborsó hiányában zöldbab került bele ( zöldség ) a gombát egy az egyben kihagytam ( bár nagyon sajnáltam) a paradicsom még előkerült a fagyasztóból, és a fő hozzávaló a libamáj adott, hisz az egész étel e miatt készül.
Ezek után nem nevezném Budapest módra az elkészült ételt, bár kétség kívül azt inspirálta. Megjegyzendő az eredmény bár hogy is hívjuk nagyon ízletes és finom étel.
Hozzávalók:
- 2 egész szűzpecsenye 2-3 cm-es szeletekre vágva
- mustár,olaj, frissen őrölt bors
- párolt rizs
- zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 10 g fűszerpaprika
- 2-3 paradicsom
- 1 zöldpaprika
- 80 g füstölt szalonna
- 150 g gomba
- 150 g libamáj
- 150 g zöldborsó
A megfelelően előkészített hártyáitól megtisztított,szeletelt szűzpecsenyét kenjük be az olajjal és mustárral, őröljünk rá borsot, pihentessük,.
Készítsük el a párolt, a rizst tegyük szűrő kanálba és addig mossuk folyó víz alatt amíg a víz tiszta, áttetsző nem lesz, ezután felhevített olajon átkeverjük, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, tetszés szerint sózzuk, megpároljuk. Ha felforrt a víz gyakorlatilag el is zárhatjuk a tűzhelyet és a fedő alatt hagyjuk a rizst puhulni. Nem kell kevergetni, sőt nem is ajánlatos, a rizs szemek megduzzadnak felszívják a vizet és megpuhulnak kb. 15-20 perc alatt.Tálalás előtt villával fellazítjuk a rizst, adhatunk hozzá apróra vágott petrezselyem zöldet is.
A paradicsom héját húzzuk le, vágjuk apróra , a szalonnát kockázzuk fel, olvasszuk ki,vegyük ki a zsírból tegyük félre. A kiolvadt zsíron futtassuk meg az apróra vágott hagymát, ha már üveges, adjuk hozzá a darabolt paradicsomot, amikor az szétfőtt, szórjuk rá a fűszerpaprikát, öntsük fel vízzel és forraljuk át. Sóval ízesítjük.( ha van csont lé, vagy húslevesünk, azt adjunk a víz helyett hozzá!). A libamájat és gombát tegyük bele( sajnos a gomba a fent említett okok miatt kimaradt),végül a zöldborsót is( jelen esetben a zöldbab helyettesíti kivételesen) adjuk hozzá és pároljuk puhává,tegyük vissza a sült szalonna darabokat.
Ha elkészült ragu a szűzpecsenye szeleteket süssük frissen, hirtelen ( forró olajon ) át.
Tálalásnál a rizst tegyük a tányérra erre helyezzük a frissen sültet amit a raguval leöntünk.
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése