2017. február 11., szombat

Budapest módra

Budapest módra,az így készített étel  az egyik legnépszerűbb fogás volt a turista menükben,  hajdanán  a külföldi vendégeknek előszeretettel kínálták  a ország szinte valamennyi  vendéglőjében, éttermében.



Igaz, ami igaz  némi módosítással a libamáj helyett csirke májjal,  a  bélszín helyett valami más hússal és még ki tudja  hány, módosításon, változtatáson esett keresztül az eredeti recept mire  a vendég tányérjára  került a legtöbb  étteremben.
De, olyan  jól hangzott,  Budapest módra készült .




Nos, most én is hasonló " hibába" estem.
Van( volt) még itthon egy kevéske  libamáj,   egy ragura még elegendő, többre nem.
Hirtelen eszembe jutott a Budapest módra  recept és  hatalmas kedvet éreztem  elkészíteni , azonban  a többi. szüksége alapanyag nem áll  a rendelkezésemre  így  improvizáltam.

A bélszínt szűzérmére cseréltem,zöldborsó hiányában zöldbab került bele ( zöldség ) a gombát egy az egyben  kihagytam ( bár nagyon sajnáltam) a paradicsom még előkerült a  fagyasztóból, és a fő hozzávaló a  libamáj adott, hisz az egész étel e miatt készül.

Ezek után nem nevezném  Budapest módra  az elkészült ételt, bár kétség kívül azt  inspirálta. Megjegyzendő  az eredmény bár hogy is hívjuk  nagyon ízletes  és finom étel.



Hozzávalók:


  •   2 egész szűzpecsenye 2-3 cm-es szeletekre vágva
  • mustár,olaj, frissen őrölt bors

  • párolt rizs

  • zsír
  •  1 fej vöröshagyma
  •  10  g fűszerpaprika
  • 2-3 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 80 g füstölt szalonna
  • 150 g gomba
  • 150 g libamáj 
  • 150 g zöldborsó

A megfelelően előkészített  hártyáitól megtisztított,szeletelt  szűzpecsenyét kenjük be az  olajjal és mustárral, őröljünk rá borsot, pihentessük,.
Készítsük el  a párolt, a  rizst tegyük szűrő kanálba  és addig mossuk folyó víz alatt  amíg  a víz tiszta, áttetsző nem lesz,  ezután  felhevített  olajon átkeverjük, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, tetszés szerint sózzuk, megpároljuk. Ha felforrt a víz gyakorlatilag el is zárhatjuk a  tűzhelyet és a fedő alatt hagyjuk  a rizst  puhulni. Nem kell kevergetni, sőt nem is ajánlatos,  a rizs szemek  megduzzadnak felszívják a vizet és megpuhulnak  kb. 15-20 perc alatt.Tálalás előtt villával fellazítjuk a   rizst, adhatunk hozzá apróra vágott petrezselyem zöldet is. 
A paradicsom héját húzzuk le, vágjuk apróra , a szalonnát kockázzuk fel, olvasszuk ki,vegyük ki  a zsírból tegyük félre. A kiolvadt zsíron futtassuk meg az  apróra vágott hagymát, ha már üveges, adjuk hozzá  a  darabolt paradicsomot, amikor az szétfőtt, szórjuk rá  a fűszerpaprikát, öntsük fel vízzel és forraljuk át. Sóval ízesítjük.( ha van csont lé, vagy húslevesünk, azt adjunk  a víz helyett hozzá!). A libamájat és gombát tegyük bele( sajnos a gomba  a fent említett okok miatt kimaradt),végül  a zöldborsót is( jelen esetben a zöldbab helyettesíti  kivételesen)   adjuk hozzá és pároljuk puhává,tegyük vissza  a sült szalonna darabokat.
Ha elkészült  ragu a szűzpecsenye szeleteket süssük frissen,  hirtelen ( forró olajon ) át.
Tálalásnál a rizst tegyük a  tányérra erre helyezzük a frissen sültet amit  a raguval leöntünk.
 



Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...