2011. január 8., szombat

Prebranac ( szerb specialitás)



A prebranac  egy tipikus babos étel, böjtös ételnek tartják  ezért  kiválóan illik  szentestei asztalra ahol  csak böjtös ételeknek szabadna szerepelnie.


prebranac



A babot előző este beáztatjuk, majd hideg vízben feltesszük másnap főni, ha felforrt az első vizet leöntjük  és forró vízzel felöntjük a babot, hozzáadjuk az olajat, fűszerezzük, 3- 4 fej vöröshagyma, fokhagyma, szemes bors, babérlevél  is kerül bele és lassú tűzön türelmesen főzzük egy órán át.
Tűzálló tálba átöntjük,( ha túl sok lenne  főző víz öntsünk le belőle) felengedjük fokhagymás, piros paprikás rántással, paradicsom lével és forró sütőben készre sütjük.



szerb specialitás

Hozzávalói :


  • 500 g  fehér bab
  •     1 dl olaj
  • 3-4 fej vörös hagyma
  • 3-4 fej fokhagyma
  •            szemes bors
  •            babérlevél
  •    2 dl paradicsomlé
  • liszt
  • olaj
  •  pirospaprika ( a rántáshoz)





prebranac

Szenteste  a szerb, pravoszláv szokásoknak megfelelően  kizárólag csak böjti ételeket szolgálnak fel, gyakran van  krumplis vagy gombás-póréhagymás rétes, hal  és szinte mindenütt prebranac és  hal is.
 A szárított. aszalt gyümölcsök.  valamint  alma, méz, dió szintén szerepel a menüben . 
12 féle ételt kínálnak ilyenkor  a 12 apostolra emlékeztetve.


Boldog Karácsonyt  !

Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...