2011. január 7., péntek

Borókás "pityókás" lazacpisztráng

 Lazac pisztáng




Az Atlanti-óceánban, a Balti- és Északi-tengerben él tengeri pisztrángnak is hívják. Gyakran összetévesztik  illetve helyetesítik  a lazaccal. Húsa halvány rózsaszín, a nyári hónapokban a legjobb. Nálunk gyakran kerül terítékre igaz  nemcsak  a nyári hónapokban.

A hal szinte kivétel nélkül sütőben  sütőpapírba , zacskóba csomagolva  vagy vagy roston sül nálunk




     Boróka bogyót sóval mozsárban összetöröm a borókás "pityókás " lazacpisztránhoz,
evvel bedörzsölöm a halak  belsejét,egy gerezdeire bontott fokhagymát veszek,  narancs karikákat szeletelek,  ezt is a hasüregbe töltöm  majd az így előkészített halat meglocsolom  rozmaringes-narancsos  pálinkával és hidegre teszem  néhány órára érlelődni pácolódni.
Innentől kezdve már nem sok  dolgunk van a  hallal, mert csak sütőzacskóba dugom és előmelegített sütőben kb 20 percig sütöm  aztán  a gerincéről leválasztom és  tálra csúsztatva tálalom, prebranac-cal, salátával.
A saláta  radicchio (Chicorium intybus) ami  kissé kesernyés-, fanyar ízű, vöröses színe remekül kiegészíti kissé sápadt halat  tányéron,  citromlével kevés olíva-olajjal megspiccelve kínálom.



hozzávalói :

  • egy nagyobb lazacpisztráng ( 800-900 gr)
  • marék  borókabogyó
  • egy fej fokhagyma
  • egy narancs
  • 1/2-1 dl rozmaringes -narancsos pálinka


Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...