Lazac pisztáng
Az Atlanti-óceánban, a
Balti- és Északi-tengerben él tengeri pisztrángnak is hívják. Gyakran
összetévesztik illetve helyetesítik a lazaccal. Húsa halvány
rózsaszín, a nyári hónapokban a legjobb. Nálunk gyakran kerül terítékre igaz
nemcsak a nyári hónapokban.
A hal szinte kivétel
nélkül sütőben sütőpapírba , zacskóba csomagolva vagy vagy roston
sül nálunk
Boróka bogyót sóval mozsárban összetöröm a borókás "pityókás " lazacpisztránhoz,
evvel bedörzsölöm a halak belsejét,egy gerezdeire bontott fokhagymát veszek, narancs karikákat szeletelek, ezt is a hasüregbe töltöm majd az így előkészített halat meglocsolom rozmaringes-narancsos pálinkával és hidegre teszem néhány órára érlelődni pácolódni.Innentől kezdve már nem sok dolgunk van a hallal, mert csak sütőzacskóba dugom és előmelegített sütőben kb 20 percig sütöm aztán a gerincéről leválasztom és tálra csúsztatva tálalom, prebranac-cal, salátával.
A saláta radicchio (Chicorium intybus) ami kissé kesernyés-, fanyar ízű, vöröses színe remekül kiegészíti kissé sápadt halat tányéron, citromlével kevés olíva-olajjal megspiccelve kínálom.
hozzávalói :
- egy nagyobb lazacpisztráng ( 800-900 gr)
- marék borókabogyó
- egy fej fokhagyma
- egy narancs
- 1/2-1 dl rozmaringes -narancsos pálinka
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése