2011. január 9., vasárnap

Karácsonyi szokások a délvidéken,,,,,,,


Január 7. a karácsony napja  Szerbiában

Kora reggel várjuk  a ..kit is ?Férfi azaz fiú kell, hogy legyen, jó kívánságokat kell, hogy mondjon, az Ő szerepe   a házba behozott   a "badnjakot"  meggyújtani. Nálunk ez a  tisztség  fiam barátjára a vele egy idős  szomszéd unokára hárul. Volt év mikor még  az édesapja is elkísérte, mert  a feladathoz nem volt bátorsága egyedül, de már tavaly is  mint az idén csak a nagypapa kíséretében jön, fenn hangon előadja a karácsonyi  rímbe szedett jó kívánságokat és  a nagyszülői segédlettel közösen meggyújtják az előre oda készített fondue-s tálcán azt a bizonyos száraz ágat  aminek  szárát aztán meg kell őrizni, hogy  majd a  kenyér sütéshez használatos tűzre vessük ( ha lenne kemencénk, de ez a művelet nálunk biztos kimarad villanysütő esetében  értelmét veszti, azért  a felfűzött paprika mellé erősítem biztos ami  biztos ...)
A tűzgyújtás után jöhet a villásreggeli, pálinkával öblögetve.Természetesen csak felnőtteknek a gyerekek most is   a frissen facsart gyümölcslé, gabonapehely,  gyümölcs-szárított gyümölcs, méz, tej  joghurt, tej választékból  csemegézhetnek, majd egy forró csokoládé a ráadás. A felnőtteknek jut  sonka, füstölt hátszín  friss kecske sajt, kajmak  is legyen kicsit ez most helyi - tradicionális  reggeli a nálunk megszokott müzli helyett. Az étkezést sütemények és tea, kávé zárja illetve  az ajándékozás amivel jó kívánságokért "fizetünk" ,édesség,  déligyümölcs és apró egyéb ajándék (játék )  a fiúcskának, míg   ital  a kísérő "segéd " nagyapjának  - ezzel azonban még nem ért véget koránt sem a   reggel mert most az én fiamon  a sor aki viszont  köszönt, most Ő megy a szomszédba az Apjával   nememre való tekintettel én majd csak később csatlakozom hozzájuk. Barátaink ugyan nem veszik nagyon szigorúan, de vannak családok ahol bizony komoly vétek lenne nőnek  ilyenkor vendégségbe menni, egy közös ismerősünk nagymamája egész nap folyamán  nem fogadott női látogatót...
A köszöntő férfiak  ha szóba hozták esetleg  átjöhetne a feleségük is  ..- isten őrizz  -volt  válasz
inkább csomagolt és küldött rendkívül finom gyümölcstortát amit azóta is emlegetnek, de azon a napon a találkozás kizárt volt.
Ismét  versbe szedett köszöntő, étel -ital az asztalra  a gyerekek játszanak már a másik szobában aztán később vissza jönnek hozzánk a változatosság kedvéért, mi felnőttek pedig  beszélgetünk  kínálgatás poharazgatás  közepette  lassan már dél  is van  mire hazaérünk.
Ki gondol most ebédre, így a  családi közös ebédet a férjem szüleinél  másnapra napoljuk, mert autóba nem ülünk   ennyi pálinkával öblögetet jókívánság után.

Késő délután lesz lassan mire az ebédre került a sor .

Az ebéd gyorsan  készült, mondhatnám pillanatok alatt, hisz az ünnepnek az  a lényege minnél többet lehessünk együtt, de most ez nem  közös főzés a cél.
 ,
tenger gyümölcsei koktail  tokai  aszú törkölypálinkás tejszínhabbal


A fagyasztóból egyenesen  vízbe teszem ezúttal a tengergyümölcseit sóval, citromlével ízesítem és felforralom, majd leszűröm, jeges vízben lehűtöm. Egy fél grapefruitot kifilézek azzal tálalom. A habtejszínhez 2 cl tokaji aszú törkölypálinkát teszek és lazán csak villával belekeverek. Worcester  sauce-szal ízesítem. Külön mártásos csészében kínálom .


Szűzpecsenye kecskesajtmártásban füstölt hátszínnel sáfrányos rizzsel ananász-, és  őszibarack befőtt kíséretében


A szűzpecsenyét hosszában kettéhasítom, kiterítve kanálnyi olíva olajon átsütöm, pár perc múlva átfordítom a másik oldalára vékonyra szeletelt füstölt hátszínt adok mellé, sózom ,belereszelem  a kecskesajtot egyet forralok rajta, majd fedő alatt pihentetem tálalásig melegen tartva.







 - kávé  trüffeles-konyakmeggyes szaloncukor a desszert



Jó étvágyat !


 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
 🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
 🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...