Diós-, mákos kalács vagy beigli készüljön karácsonyra, ez sokáig nem volt kérdés a mi családunkban.
Édesapám dunántúli faluból származik, az Ő Édesanyja mindig diós-,mákos kalácsot készített karácsonyra. Ők ezt szerették, ezt szokták meg. Így aztán nálunk is ez volt kivétel nélkül minden karácsonykor, amire visszaemlékszem amíg az Apu élt. Igen, Anyu 24.-én sütötte minden évben, mert akkor a kalács illata belengi az egész lakást. És valóban úgy volt, délelőtt dagasztotta, mert ez ugye kelt tészta, a konyha közepére állította a hokedlit ( honnan került elő ?-- erre már nem emlékszem ---arra a vájlingot amibe a lisztet szitálta és dagasztotta kézzel !!.Igen a konyha pultot magasnak találta, azt mondta ott nem lehet, nem tudja és csak a kézzel dagasztott tészta a jó. Aztán az évek múlásával amikor már erősen panaszkodott a kezeire, nem tud már úgy dolgozni vele ( sajnos, most már nagyon is megértem az én kezeim is produkálnak hasonló tüneteket )akkor jött az Apu is segíteni és Ő is dagasztott. Aztán este a nagy teszt, olyan lett a kalács amilyennek szerették volna, elég szép-e, a kelés közben elcsúsztak -e a töltelék csíkok, vizsgálgatták, elemezgették a művet. Ahogy múltak az évek miután Apu elment nem volt többé kalács sem karácsonyra. Én beiglit sütöttem azt vittem Anyunak is még innen is a karácsonyokra. Most először készítek kalácsot, mákosat és diósat a hagyományoknak megfelelően és egy ánizsosat próbaként. Korábbi években a pravoszláv karácsonyra is sütöttem beiglit amit a férjem is nagyon kedvel, de én elhitettem vele, csak karácsonyra sütünk, egyszer egy évben ettől olyan különleges, na jó tettem némi engedmény végül is nálunk kétszer van karácsony minden évben.
Édesapám dunántúli faluból származik, az Ő Édesanyja mindig diós-,mákos kalácsot készített karácsonyra. Ők ezt szerették, ezt szokták meg. Így aztán nálunk is ez volt kivétel nélkül minden karácsonykor, amire visszaemlékszem amíg az Apu élt. Igen, Anyu 24.-én sütötte minden évben, mert akkor a kalács illata belengi az egész lakást. És valóban úgy volt, délelőtt dagasztotta, mert ez ugye kelt tészta, a konyha közepére állította a hokedlit ( honnan került elő ?-- erre már nem emlékszem ---arra a vájlingot amibe a lisztet szitálta és dagasztotta kézzel !!.Igen a konyha pultot magasnak találta, azt mondta ott nem lehet, nem tudja és csak a kézzel dagasztott tészta a jó. Aztán az évek múlásával amikor már erősen panaszkodott a kezeire, nem tud már úgy dolgozni vele ( sajnos, most már nagyon is megértem az én kezeim is produkálnak hasonló tüneteket )akkor jött az Apu is segíteni és Ő is dagasztott. Aztán este a nagy teszt, olyan lett a kalács amilyennek szerették volna, elég szép-e, a kelés közben elcsúsztak -e a töltelék csíkok, vizsgálgatták, elemezgették a művet. Ahogy múltak az évek miután Apu elment nem volt többé kalács sem karácsonyra. Én beiglit sütöttem azt vittem Anyunak is még innen is a karácsonyokra. Most először készítek kalácsot, mákosat és diósat a hagyományoknak megfelelően és egy ánizsosat próbaként. Korábbi években a pravoszláv karácsonyra is sütöttem beiglit amit a férjem is nagyon kedvel, de én elhitettem vele, csak karácsonyra sütünk, egyszer egy évben ettől olyan különleges, na jó tettem némi engedmény végül is nálunk kétszer van karácsony minden évben.
- 700 g liszt
- 250 g vaj
- 3 tojás
- 2 dl tej
- 28 g élesztő
- csipet tengeri só
- 20 g cukor
- forrázott mák töltelékhez:
- 175 g darált mák
- 50 g cukor
- 0,5 dl tej
- őrölt szegfűszeg
- méz
- vanília
- reszelt citrom -,vagy narancshéj
- 50 gr mazsola
Forrázott dió töltelékhez:
- 175 g darált dió
- 50 g cukor
- 0,5 dl tej
- fahéj
- méz
- vanília
- reszelt citrom -,vagy narancshéj
- 50 g mazsola
- ánizs,méz
A lisztet dagasztó tálba szitálom, a tejet kicsit meglangyosítom egy kanál cukorral édesítem és feloldom benne az élesztőt, hagyom míg "felfut", majd a liszthez adom, csipet só, a tojások, olvasztott vaj folyamatos hozzáadásával dagasztom, tehetünk a tésztába kevés reszelt citrom héjat fantasztikus finom illata lesz tőle.
Ha már "összeállt" a tészta, félreteszem, hagyom pihenni, nőni míg a duplájára kel. Ekkor enyhén lisztezett munkaasztalra borítom, kézzel átgyúrom, három részre osztom, kigömbölyítem és ismét pihentetem a tésztát. Ez idő alatt elkészítem a forrázott töltelékeket. A tejet felforrósítom az adalék anyagokkal, ha felforrt a darált mákra, illetve dióra öntöm lefedve hagyom állni, míg kenhetővé válik.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése