2011. január 30., vasárnap

a vasárnapi ebéd

Egyszer minden véget ér, visszaértünk Karintiából, újból én főzöm az ebédet.
Gyermekem  szereti időnként az "angol reggelit " így hívjuk ha  a megszokott gabonapelyheket   lágy tojás sonka  "helyettesíti ". Mi lenne ha ma az ebéd is "angol" lenne ?

.....Yorkshire puding,  nagyon régen nem csináltam már, évekkel mérhető  mikor utoljára ettünk, nem is tudom miért, csak egyszerűen így alakult . Ehhez a legjobb a marhasült!
 - Borjú bordák papír hüvelyben  - jut eszembe, szintén a múltból.  "Húszon évvel" ezelőtt  az akkori Fórum hotel a -Duna parton, a Lánc híd  lábánál -  a éttermében édesapámmal   ettem először akkor nekem ez újdonság volt.
Ha nem  is borju, de marha, papír hüvely  lehet sütőpapír , lassan összeáll a menü..


Aszalt szilva leves
hátszín  zacskóban sütve 
céklával körítve, yorkshire pudinggal
marscapone fagylalt kehely
A leveshez a magozott aszalt szilvákat felfőzöm, fűszerezem, tejszínnek felengedem összeforralom
turmixolom.
A felnőttek  néhány cseppnyi  vörös borral meglocsolhatják. 

150 gr aszalt  szilva
forralbor fűszer
1 dl tejszín
1 l víz
A hátszín szeleteket leválasztom csontokról ( az majd jó lesz egy  leveshez ), sütőpapírra helyezem vaj darabokkal megszórom,sózom és a papír széleit összehajtom. Így becsomagolva tűzálló tálban helyezem a sütőbe ahol a Yorkshire-  pudinggal együtt  sütöm fél órán át  forró sütőben.A tálalásnál  a szószt ami nem más mint a vajas húslé külön mártásos csészében kínálom hozzá.Így néz ki amikor megsült
.......vagy inkább így

A  Yorkshire pudinghoz a lisztet a sütőporral elkeverem  sózom.  A tojást a tejjel habosra keverem, hozzáadom  liszthez, jól elkeverem,  szilikon formába öntöm és előmelegített sütőben félórát sütöm .Hozzávalói :

100 gr liszt
sütőpor
1 tojás
1-2 dl tej
A céklákat alaposan megmosom hámozom, apróra darabolom a fokhagymával együtt, egy részét  tejföllel kikeverem a másik felét balzsam ecettel  és  mézzel.


Így rövid idő alatt két feltűnően mutatós színes köretet kaptam. A tejfölös  fokhagymás változat  valahonnan  Ukrainából származhat  a Fekete tenger partján levő  Jalta szállodában ettem  gyakran.
Nagyon ízlett már akkor is.
A recept nem  pontos,  valahogy így emlékszem rá .A desszerthez a poharak aljába olvasztott csokoládét  öntök hagyom megdermedni  erre  teszek egy kekszet,  most almásat aztán  jöhet  a marscapone fagylalt, amit a felnőtteknek meglocsolok  mandula likőrrel minjola-val díszítem és fél Mozart kuglert teszek  rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly