Egyszer minden véget ér, még a telelés is, mi is visszaértünk Karintiából, újból én főzöm az ebédet.
Gyermekem szereti időnként az "angol reggelit " így hívjuk ha a megszokott gabonapelyheket lágy tojás sonka "helyettesíti ". Mi lenne ha ma az ebéd is "angol" lenne ?
.....Yorkshire puding,jut elsőként eszembe, nagyon régen nem csináltam már, évekkel mérhető mikor utoljára ettünk, nem is tudom miért, csak egyszerűen így alakult. Ehhez a legjobb a marhasült! Meg is van a menü.
- Borjú bordák papír hüvelyben - jut eszembe, szintén a múltból. "Húszon évvel" ezelőtt az akkori Fórum hotel a -Duna parton, a Lánc híd lábánál - a éttermében édesapámmal ettem először, akkor nekem ez újdonság volt.
Ha nem is borjú de marha, papír hüvely lehet sütőpapír, lassan összeáll,alakul a menü.
Az aszalt szilva leveshez a magozott aszalt szilvákat felfőzöm, fűszerezem, tejszínnel felengedem összeforralom,turmixolom.
A felnőttek néhány cseppnyi vörös borral meglocsolhatják.
Az aszalt szilva leves hozzávalói:
Hátszín zacskóban
A hátszín szeleteket leválasztom a csontokról ( az majd jó lesz egy leveshez ), sütőpapírra helyezem vaj darabokkal megszórom, sózom és a papír széleit összehajtom. Így becsomagolva tűzálló tálban helyezem a sütőbe ahol a Yorkshire- pudinggal együtt sütöm fél órán át forró sütőben.A tálalásnál a szószt ami nem más mint a vajas húslé külön mártásos csészében kínálom hozzá.
A Yorkshire pudinghoz a lisztet a sütőporral elkeverem sózom. A tojást a tejjel habosra keverem, hozzáadom liszthez, jól elkeverem, szilikon formába öntöm és előmelegített sütőben félórát sütöm .
Hozzávalói :
Cékla köret
A céklákat alaposan megmosom hámozom, apróra darabolom a fokhagymával együtt, egy részét tejföllel kikeverem a másik felét balzsam ecettel és mézzel. A tejföllel elkeverve a cékla mélybordó színe rózsaszínesre szelidül a tejföl mennyiségétől függően más és más színt keverhetünk ki.
Így rövid idő alatt két feltűnően mutatós színes köretet kaptam. A tejfölös fokhagymás változat valahonnan Ukrainából származhat a Fekete tenger partján levő Jalta szállodában ettem gyakran. Bár az is lehet észt recept ez a fokhagymás tejfölös cékla saláta.
Nagyon ízlett már akkor is. most is szeretjük .
Gyermekem szereti időnként az "angol reggelit " így hívjuk ha a megszokott gabonapelyheket lágy tojás sonka "helyettesíti ". Mi lenne ha ma az ebéd is "angol" lenne ?
.....Yorkshire puding,jut elsőként eszembe, nagyon régen nem csináltam már, évekkel mérhető mikor utoljára ettünk, nem is tudom miért, csak egyszerűen így alakult. Ehhez a legjobb a marhasült! Meg is van a menü.
- Borjú bordák papír hüvelyben - jut eszembe, szintén a múltból. "Húszon évvel" ezelőtt az akkori Fórum hotel a -Duna parton, a Lánc híd lábánál - a éttermében édesapámmal ettem először, akkor nekem ez újdonság volt.
Ha nem is borjú de marha, papír hüvely lehet sütőpapír, lassan összeáll,alakul a menü.
- Aszalt szilva leves
- Hátszín zacskóban sütve,céklával körítve, yorkshire pudinggal
- Marscapone fagylaltkehely
Az aszalt szilva leveshez a magozott aszalt szilvákat felfőzöm, fűszerezem, tejszínnel felengedem összeforralom,turmixolom.
A felnőttek néhány cseppnyi vörös borral meglocsolhatják.
Az aszalt szilva leves hozzávalói:
- 150 gr aszalt szilva
- forralbor fűszer
- 1 dl tejszín
- 1 l víz
- só
Hátszín zacskóban
A hátszín szeleteket leválasztom a csontokról ( az majd jó lesz egy leveshez ), sütőpapírra helyezem vaj darabokkal megszórom, sózom és a papír széleit összehajtom. Így becsomagolva tűzálló tálban helyezem a sütőbe ahol a Yorkshire- pudinggal együtt sütöm fél órán át forró sütőben.A tálalásnál a szószt ami nem más mint a vajas húslé külön mártásos csészében kínálom hozzá.
Így néz ki amikor megsült |
.......vagy inkább így |
A Yorkshire pudinghoz a lisztet a sütőporral elkeverem sózom. A tojást a tejjel habosra keverem, hozzáadom liszthez, jól elkeverem, szilikon formába öntöm és előmelegített sütőben félórát sütöm .
Hozzávalói :
- 100 gr liszt
- sütőpor
- 1 tojás
- 1-2 dl tej
Cékla köret
A céklákat alaposan megmosom hámozom, apróra darabolom a fokhagymával együtt, egy részét tejföllel kikeverem a másik felét balzsam ecettel és mézzel. A tejföllel elkeverve a cékla mélybordó színe rózsaszínesre szelidül a tejföl mennyiségétől függően más és más színt keverhetünk ki.
Így rövid idő alatt két feltűnően mutatós színes köretet kaptam. A tejfölös fokhagymás változat valahonnan Ukrainából származhat a Fekete tenger partján levő Jalta szállodában ettem gyakran. Bár az is lehet észt recept ez a fokhagymás tejfölös cékla saláta.
Nagyon ízlett már akkor is. most is szeretjük .
A recept nem pontos, valahogy így emlékszem rá .
A desszerthez a poharak aljába olvasztott csokoládét öntök hagyom megdermedni erre teszek egy kekszet, most almásat aztán jöhet a marscapone fagylalt, amit a felnőtteknek meglocsolok mandula likőrrel minjola-val díszítem és fél Mozart kuglert is teszek rá.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése