2011. január 2., vasárnap

Újévi malacsült,pezsgős káposzta és lencse hozza a szerencsét.....

Szilveszter ?


Lázas készülődések, házi bulik, mindig másnál, de nem egyszer voltam vendég háziasszony is. Vittem malacsültet, az elmaradhatatlan  sajtos-juhtúrós pogácsákat és az előre összeállított bevásárlólista alapján a házi gazda által  bekészített alapanyagokból a helyszínen állítottam fel a  büféasztalt.Igen, korábban volt olyan is, mindenki hozzon valamit  alapon, én a karácsonyról maradt beiglitől szabadultam meg ily módon, akkor még anyai nagyanyám is sütött, küldött, emlékszem, egy alkalommal  a meggyes- mákos újítására, amit talán meg se kóstoltunk,  elítélve  a tradícióktól való elrugaszkodása  miatt, ma már  nem tenném, de akkor Andris a rendkívül tehetséges  színész palánta  legnagyobb örömére nem így vélekedtem,..... aztán ebből is hagyomány lett ..... minden évben vittem Andrisnak  a karácsonyról lemaradt beigli rudakat, ma  már ezt is  a múlt,  vajon mi  lett vele ? Ki tudja, az idők  során elveszítettük egymást és változtak a szilveszterezési szokásaim is,  egy időben dolgoztam, mert  az olyan bulinak ígérkezett, voltam csoporttal vidéki szállodában és  a hűvösvölgyi Gulyás partin is, nem vált be ez sem. Aztán megint  baráti társaság  kissé rám erőltetve  a kötelező jól érezni magad most, pont ma hangulatot  ez se jött be .
Megismerkedésünk évében  férjem a hegyekbe vitt, Zlatiborba,  nekem külföld, eddig  ismeretlen táj,  gyönyörű hófedte,olyan nagyon szép volt, de ki sem tudtam mozdulni  az év utolsó napján  40 fokos lázban vacogtam  az ágyban,   Ő szegény meg a  recsegő rádióval vigasztalta magát.  Ez se jött be !...Talán  a legjobb szilveszterek  a szüleimmel voltak,  az Astoria szállóban  később a  Hungáriában  ....Budapesten.
Akkor most mi legyen, mit kezdünk mi az év utolsó napjával :?
Maradunk itthon!! -  jött az elhatározás  úgy tíz évvel ezelőtt és azóta  kialakult  a sajátos forgatókönyvünk  e napra .Malac, az mindig is volt, most is van és pezsgő, meg pezsgős káposzta, na és anyám hagyományos sajtos- juhtúrós pogácsái,  ami egy falat csak,  így remekül csúszik le ... még az  új év napján is  pezsgővel .Most Szerbiában élünk,  ahol a  malacot egészben veszik az emberek, így mi is, de ugye ez nem fér be  sütőbe ...  na akkor ?? Aha, van  a férjemnek   egy  egyetemi  évfolyamtársa valahol a főváros vonzás körzetében  30 km max. távolságra,ami  Anyósoméktól csak 8 km.  Annak idején  ott, együtt tanultak a  pékműhely fölött a  fiúk, hisz a szoros barátság is összekötötte akkoriban őket  nemcsak  a matematika.
Irány Ljuba a pék, a malaccal , előző nap beadjuk, 31.-én elhozzuk. Én előadom a kívánságaimat, majorannás sózás,  sörös kenegetés,  na nem a pék torkát,  de ez azért  időnként mintha némi félreértésre adna okot,  a fejét tessék lecsapni ha elkészül, mert a gőztől meg puhul bőre stb. instrukciók közepette búcsúzunk a malactól, aztán másnap frissen hozzuk haza. Mivel 31.-e többnyire  munkanap, így  sötétedés után érünk érte, mikor már a pékség már  zárva van, de nem nekünk.Kölcsönös újévi jókívánságok,  apró ajándék váltás, fogadkozás a  közeli viszontlátásra, kölcsönös látogatás egyeztetés után a malacot is átvesszük,  ami csak nekünk, különleges figyelemmel  utolsónak sült. Ilyenkor  többen is süttetettnek  malacot, így  nem csak kenyér sül  kemencékben az ünnepre.Aztán  még bekukkantunk Anyósomékhoz  is, kicsit elbeszélgetünk,  a sógoromék is benéznek, majd sietünk haza,  mert vár a malac, pezsgő  stb. hisz a malac kísérője a  pezsgős káposzta, így a pezsgő bontásával nem várhatunk éjfélig, tehát nálunk  az a  kísérő ital a vacsorához, pezsgő brut, mert azt szeretjük ....

Közben szertartásosan felöltözünk, a terített ünnepi asztal mellett fogyasztjuk  a malacsültet, persze, hogy van papír trombita meg mindenféle bolondság is főleg a család legifjabb tagja miatt, akit előbb- utóbb ágyba tessékelünk, mert az új év azért akkor is beköszönt ha .......,.most még elfogadja az érveimet, de már  motoszkál  a fejében  miért nem marad Ő is  fenn éjfélig.
Hamar elszalad az idő, ez a néhány óra a miénk csak  kettesben ..

Éjfélkor koccintunk,  az ablakból nézzük a  tűzijátékot,hisz az van bőven  közeli Sava  holtág melletti kávézók szinte mindegyikében,  sajnos petárda is elég sok, durrognak ijesztően ...Aztán másnap reggel  a gyermek ébred a szokásos hajnali rend szerint, kezdődik a nap,  várjuk a  bécsi újévi koncertet, kölcsönös  újévi jó kívánságok a barátok ismerősök felé.


Ebédre korhelyleves  majd lencse (!! ) van a malacsülthöz, jöhetnek a vendégek, kezdődik a vendégség  ami két napig tart.....mert  a másodika is munkaszünet ebben az országban,vagyis ebben az évben még a hétfő is, mert  a hétvégére esett az ünnep így van még egy plusz nap is .

Szerbiában  újévre illik ajándékozni,  itt a Télapó is ilyenkor érkezik a gyerekekhez, teljes  káosz számomra mindig,  persze  a mi gyerekeink ezt remekül megoldották,  ők várják a Mikulást december elején aztán a Jézuskát a karácsonyfa alatt  és miért ne jönne hozzánk is a  szerb Télapó ha egyszer itt vagyunk kérdik, hiszen most itt élünk, aztán még azt is pedzegetik  ha  a mi karácsonyunkra van ajándék miért ne lehetne a   szerb karácsonyra is,  szóval  sose nincs vége az ünnepnek.Szerencsére az ünnep nemcsak az ajándékozásról szól, van ami  sokkal fontosabb, ilyenkor együtt lehetünk, ...szóval apró ajándék jut  az újév napjára is ,  a vendégek se jönnek üres kézzel,  mi is készítünk nekik valamit   fa alá vagy búcsú ajándéknak  mikor hazaindulnak attól függ családtag vagy  barát az illető. Keverednek a szokások,  valójában itt nem is tudom miért állítanak  karácsonyfát,  mikor is kell ?Kinek mikor tetszik, valamikor az újévet megelőző napokban kerül be  a fenyő a szobába,   sokuknál nincs is, vagy műfa van . Hogy lehet-e  önfeledten bulizni, szerpentineket dobálni  trombitálni mi közben a  Télapót lessük az ablakban  .........vannak még kérdések számomra ami válaszra vár,   mi azonban bolondozunk ezen az éjszakán , mégis reggelre azért kerül bontatlan csomag a gyerekeknek a  fa alá ......... ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...