Nem is emlékszem mikor kezdtem én is sütni, de most már anélkül elképzelhetetlen az óév búcsúztatása.
Fontos a mérete is, csak egy falatnyi ami pont befér az ember szájába.
Recept : (kissé megsárgult az idők során ideje új formát öltenie )
- 1/2 kg liszt
- 35 dkg vaj
- 30 dkg liptói túró ( juhtúró)
- tejföl
- só
- reszelt(kemény) sajt a tetejére tojással kenve
ennyi, amit megőriztem az évek során eredeti kézírással
Elkészítése nem túl bonyolult a hűtőben tartott alapanyagokból rugalmas tésztát gyúrunk, fóliában pihentetjük, így könnyebben tudunk a tésztával dolgozni. Amit kinyújtunk, kissé felvert tojással megkenünk és reszelt sajttal megszórjuk. Kis méretű pogácsa szaggatóval, amit minden egyes alkalommal lisztbe mártunk kiszaggatjuk a pogácsákat, sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük. Előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük.
Ha kevés szerecsendióval megszórjuk sütés előtt, igazán különleges, nagyon kellemes íze lesz .
"Modernizált" változata kecske sajttal, rozmaringgal és mandulával készül.
Mindkettő kitűnően illik a szilveszteri buliba poharazgatáshoz, de újév napján is kínálható a koccintáshoz .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése