2010. december 31., péntek

Jön,.... a sajtos-juhtúrós pogácsa szilveszterre !!




Már legendássá vált nálunk ez  változat. Családi hagyomány, Anyáról lányára  ...korábbi eredetét még nem kutattam, mert  olyan  természetes, hogy itt van, ebben nőttem fel. Az év többi napján nem készítjük, de az utolsó napot megilleti néhány tálca. Emlékszem,  szüleim mentek  minden évben valahova ünnepelni  szilveszteri bálba, óévet búcsúztatni, de ez  mit sem befolyásolta azt a tényt, hogy  sajtos-juhtúrós pogácsát sütni kell, sőt, még az is előfordult,  megtömték  a zsebeiket vele mielőtt elindultak, útravalóul. Nemcsak  sajtos-juhtúrós pogácsa volt, hanem volt , lampionokkal, szerpentinnel feldíszített lakás, mikor nem volt csillám por a frizurába, akkor házilag készítettek  egy karácsonyfa díszt összetörve. Anyám apróra porrá zúzta, evvel hintette be  kész frizuráját, hogy csillogjon. Volt malacsült mindig, még akkor is ha vacsorát  rendszerint nem otthon töltötték el. Aztán mikor már elköltöztem otthonról akkor Anyám nekem is sütött szilveszterre, frissen hozták át délután egy tepsi ,ennyi volt a jussom...
Nem is emlékszem mikor kezdtem én is sütni, de most már anélkül elképzelhetetlen  az óév búcsúztatása.
Fontos  a mérete is, csak egy falatnyi ami pont befér az ember szájába.

Recept : (kissé megsárgult az idők során  ideje új formát öltenie )

  • 1/2 kg liszt
  • 35 dkg vaj
  • 30 dkg liptói túró  ( juhtúró)
  • tejföl
  • reszelt(kemény) sajt  a tetejére tojással kenve


ennyi, amit megőriztem az évek során eredeti kézírással






Elkészítése nem túl bonyolult a hűtőben tartott alapanyagokból  rugalmas tésztát  gyúrunk, fóliában pihentetjük, így könnyebben tudunk a tésztával dolgozni. Amit kinyújtunk, kissé felvert tojással megkenünk és reszelt sajttal megszórjuk. Kis méretű pogácsa szaggatóval, amit minden egyes alkalommal lisztbe mártunk kiszaggatjuk a pogácsákat, sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük. Előmelegített sütőben  20 perc alatt pirosra sütjük.

Ha kevés szerecsendióval megszórjuk sütés előtt, igazán különleges, nagyon kellemes íze lesz .


"Modernizált" változata kecske sajttal,  rozmaringgal és mandulával készül.
Mindkettő kitűnően illik   a  szilveszteri  buliba  poharazgatáshoz, de újév napján is kínálható a koccintáshoz .


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly