Advent van. Ilyenkor bizony fehér karácsonyról álmodozunk. Havat, jó sok havat ! Hatalmas hó pihéket szállingózni, nézni, ahogy kint hull a hó a meleg szobából, szánkózni, élvezni ahogy ropog a csizmánk alatt a hó és ha a hideg csontunkig hatol, valami melengetőt. Ezt kívánnám .
Jó néhány éve annak amikor alkalmam volt megismerni az orosz telet egyszer egy hasonló elnevezésű programon is részt vettem valahol Szentpétervár melletti erdőkben rendezték, hatalmas hó, minden fehér, a fák ágai roskadoztak a hótól, trojka, díszletek mint a mesében, kint is bent is melengető ételek- italok.
Csoda -e hát ha borcs mint klasszikus téli eledel jelenik meg képzeletemben?
Mi is a borcs? Talán kistúlzással azt is mondhatjuk ez is egy zöldség leves, egy gazdag zöldség leves, ahogy szinte minden nemzet konyhájában megtalálható valami hasonló, helyi zöldségek fűszerek felvonultatása. Az olaszok zöldség levese a minesztrone aminek a mediterrán fűszerek és a parmezán sajt ad sajátos ízt, az oroszok ,ukránok zöldséglevesének a cékla a meghatározó alapanyaga.
A húst a csontokkal lepirítom, hagymát is adok hozzá, majd felengedem vízzel, szemes bors, babér levél, só amivel ízesítem, lassú tűzön főzöm. Időközben beleadom sárgarépát, most volt itthon mini tök is így azt is, de lehet petrezselyem gyökeret, zellert adni hozzá. 3/4 időben a krumplit a szeletelt káposztát is beletettem. Közben a gyufaszálnyira vágott céklát almaecetes vízben feltettem főni kevés só és kömény hozzáadásával. A főzés utolsó szakaszában a céklát is a levével együtt a leveshez adjuk.
Tejföllel, petrezselyem zölddel tálalom és fokhagymás pampuskát kínálok hozzá.
Hozzávalói :
- 400 g marha hús pl hátszín ,rostélyos
- 250 g cékla
- 250 g káposzta
- 100 g sárgarépa
- 100 g paszternák
- 100 g fehérrépa
- 100 g burgonya
- fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- tetszés szerinti idény zöldség
- babérlevél,
- szemesbors,
- kömény
- tejföl a tálaláshoz
Számomra ez igazi téli leves. Kint esik a hó minden fehér vajon ilyen marad a jövőhéten is ?
Hideg van, nagyon hideg jól esik ez a forró zöldség leves.
Ukrajnában igen népszerű ez az étel, jó magam is több alakommal több helyen is kóstoltam milyen kár akkor nem gondoltam rá nem kértem el a receptet így most csak utólag próbálom rekonstruktuálni. A pampuska különösen tetszett a tetejét hintették meg apróra vágott fokhagymával mivel én tartottam tőle idő előtt oda kap a légkeveréses sütőben így ezért a tésztába dolgoztam bele .
Az élesztőt langyos tejben futtassuk fel keverjük el liszttel kicsit hagyjuk pihenni, majd bedagasztjuk tojással, sóval én ekkor tettem bele az apróra vágott fokhagymát is, pihentetjük míg legalább a duplájára nő, kinyújtjuk, csíkokat vágunk belőle, feltekerjük szorosan egymás mellé helyezzük mint amikor buktát sütünk és forró enyhén gőzös sütőben sütjük.
Hozzávalói :
- 300 g liszt
- 1 tojás
- só
- langyos víz a dagasztáshoz
- élesztő,
- cukor,
- tej az élesztő felfuttatásához
- fokhagyma
- szezámmag a tetejére szórásnak
Akár a karácsonyi menübe is be lehet építeni
Karácsonyi menü ajánlatom:
- Előétel : füstölt lazac vaj rózsákkal, citrom szeletekkel , kapribogyóval és kaporral zöld saláta ágyon pirítóssal kínálva
ital :jégbe hűtött vodka
- Leves : borscs fokhagymás pampuskával
- Főétel : mézes tárkonyecetben érlelt sertéskaraj rétes kosárban tálalt gyümölcs körettel, párolt rizzsel
ital: Tokaji muskotály (félédes)
-
desszert: karácsonyi apró sütemények
és feketekávé tejszínhabbal csokoládé forgács szórással, kevés Cherry-brandy-vel megbolondítva
Kellemes készülődést !!
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nekem az ukrán barátnőm készített borscs-ot és tényleg nagyon finom volt (pedig enm vagyok egy cékla rajongó)! NEkem sohasem sikerül olyan finomra.
VálaszTörlés