Krampampuli ,dödölle és tócsni is kapható
Esett a hó is szombaton, mikor kiértünk Vörösmarty térre a Budapesti Karácsonyi Vásárba. Már jártunk az idén egy enyhébb napon is itt, de most ha lehet a hangulat még emelkedettebb, a levegőben finom fűszeres illat, nem is csoda hisz van itt fűszer dekoráció, fahéj-,szegfűszeg- és szárított narancs -citrom -lime -ból, na és a forralt bor!
Korábbi években elkerülte a figyelmemet a krampampuli most belekóstoltunk.
Íme a krampampuli receptje az Ínyesmester szakácskönyv alapján, igaz a téren biztos nem ezen recept szerint készítik, de" otthoni használatra" ezt ajánlanám .
Hatalmas öblös tálat ajánl Magyar Elek, melyet az asztal közepére helyezünk. Az aljára vagdalt szárított gyümölcsöket rakunk, fügét, datolyát, cukrozott narancs héjat, mazsolát, szentjános kenyeret, dióval töltött aszalt szilvát. A tál tetejére rostélyt helyezünk, amire kg narancs héjon ledörzsölt kockacukrot teszünk, meglocsoljuk fél liter jó minőségű rummal és meggyújtjuk, türelemmel figyeljük míg a láng kigyúl az alkohol elpárolog és az olvadó cukor lecsurog a tálba. Ha befejeződött ez a folyamat, hozzáöntünk két liter jó, fűszeres forralt bort ( szegfűszeg, fahéj, citrom héj) 1 liter forró teát, 2 citrom és 2 narancs levét. Pár percre állni hagyjuk és forrón puncsos poharakban kínáljuk, hogy a poharakba a gyümölcsökből is teszünk.
Be kell vallanom nem igazán tudtam mi is az a dödölle.
Hallottam már ugyan : Éliás ,Tóbiás egy tál dödölle, ettél -e belőle.....
ám valahogy nem jutott eszembe nekem is ennem kéne belőle.
Utána néztem, ez egy hagyományos tájjellegű étel, őrségi vendvidéki ételkülönlegesség, ami az ország különböző tájain megtalálható, igaz a neve nem ugyan az, a szegények eledele volt hajdanán, mert laktató és krumpli van minden háztartásban más meg nem nagyon kell bele liszt,só, kevés zsír,hagyma .... meg is csináltam, a zsírt olajjal helyettesítettem kicsit csökkentettem is a mennyiségét.
Hozzávalók:
- 300 g burgonya
- 200g búzadara
- liszt amannyit felvesz
- 250 g hagyma
- 2-3 dl zsír
- só
Első lépésben a megtisztítom a krumplit, majd lereszelem, annyi sós vízben, hogy ellepje feltesszük főni.Amikor felforr beleengedjük a búzadarát és pépesre főzzük,majd a liszttel jól összedolgozzuk. Hűlni, szikkadni hagyjuk. Közben az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk a megpihent masszát közé szaggatjuk és sütőben összepirítjuk .
Piros paprikával meghintve tejföllel tálalandó önálló ételként vagy köretként is adható.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése