2010. december 15., szerda

Advent a téren...

Krampampuli ,dödölle és tócsni is kaphatóEsett a hó is szombaton, mikor kiértünk Vörösmarty térre a Budapesti Karácsonyi Vásárba. Már jártunk az idén egy enyhébb napon is itt, de most ha lehet a hangulat még emelkedettebb, a levegőben finom fűszeres illat, nem is csoda hisz  van itt fűszer dekoráció, fahéj-,szegfűszeg- és szárított narancs -citrom -lime -ból, na és  a forralt bor!


Korábbi években elkerülte  a figyelmemet a krampampuli  most belekóstoltunk.
Íme a receptje  az Ínyesmester szakácskönyv alapján,  igaz  a téren biztos nem ezen recept szerint készítik,  de" otthoni használatra" ezt ajánlanám .


Hatalmas öblös tálat ajánl  Magyar Elek, melyet az asztal közepére helyezünk. Az aljára vagdalt szárított gyümölcsöket rakunk, fügét, datolyát, cukrozott narancs héjat, mazsolát, szentjános kenyeret, dióval töltött aszalt szilvát. A tál tetejére rostélyt helyezünk, amire kg narancs héjon ledörzsölt kockacukrot teszünk, meglocsoljuk fél liter jó minőségű rummal és meggyújtjuk, türelemmel figyeljük míg  a láng kigyúl az alkohol elpárolog és  az olvadó cukor lecsurog  a tálba. Ha befejeződött ez a folyamat, hozzáöntünk két liter jó, fűszeres forralt bort ( szegfűszeg, fahéj, citrom héj) 1 liter forró teát, 2 citrom és 2 narancs levét. Pár percre állni hagyjuk és forrón puncsos poharakban kínáljuk, hogy a poharakba a gyümölcsökből is teszünk.
Be kell vallanom nem igazán tudtam mi is az a dödölle.
Hallottam már ugyan  : Éliás ,Tóbiás egy tál dödölle, ettél -e belőle.....
ám valahogy nem jutott eszembe nekem is ennem kéne belőle.
Utána néztem, ez egy hagyományos tájjellegű  étel, ami az ország különböző tájain  megtalálható, igaz a neve nem ugyan az, a szegények eledele volt  hajdanán, mert laktató és krumpli  van minden háztartásban más meg nem nagyon kell bele liszt,só, kevés  zsír,hagyma ....  meg is csináltam, a zsírt olajjal  helyettesítettem kicsit csökkentettem is a mennyiségét.
  Első lépésben a megtisztított krumplit annyi  sós vízben, hogy ellepje feltesszük főni.Ha már puha,  összetörjük vagy mixeljük, de a vizet nem öntjük le róla, vissza tesszük  a tűzre, lisztet adunk hozzá, annyit amennyit felvesz és közben keverjük, csomómentesre, míg el nem válik az edény falától  .Vigyázat ,"köpköd"!!
Kiolajozott tűzálló tálba kanalazzuk, hogy a kanalat is beolajozzuk kissé. Hagyma karikákkal meghintjük és forró sütőbe dugjuk míg meg nem pirul. Piros paprikával meghintve tejföllel tálalandó köretként.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly