2010. december 15., szerda

Advent a téren...

Krampampuli ,dödölle és tócsni is kapható



Esett a hó is szombaton, mikor kiértünk Vörösmarty térre a Budapesti Karácsonyi Vásárba. Már jártunk az idén egy enyhébb napon is itt, de most ha lehet a hangulat még emelkedettebb, a levegőben finom fűszeres illat, nem is csoda hisz  van itt fűszer dekoráció, fahéj-,szegfűszeg- és szárított narancs -citrom -lime -ból, na és  a forralt bor!

fűszerek

Korábbi években elkerülte  a figyelmemet a krampampuli  most belekóstoltunk.




Íme a  krampampuli receptje  az Ínyesmester szakácskönyv alapján,  igaz  a téren biztos nem ezen recept szerint készítik,  de" otthoni használatra" ezt ajánlanám .


Hatalmas öblös tálat ajánl  Magyar Elek, melyet az asztal közepére helyezünk. Az aljára vagdalt szárított gyümölcsöket rakunk, fügét, datolyát, cukrozott narancs héjat, mazsolát, szentjános kenyeret, dióval töltött aszalt szilvát. A tál tetejére rostélyt helyezünk, amire kg narancs héjon ledörzsölt kockacukrot teszünk, meglocsoljuk fél liter jó minőségű rummal és meggyújtjuk, türelemmel figyeljük míg  a láng kigyúl az alkohol elpárolog és  az olvadó cukor lecsurog  a tálba. Ha befejeződött ez a folyamat, hozzáöntünk két liter jó, fűszeres forralt bort ( szegfűszeg, fahéj, citrom héj) 1 liter forró teát, 2 citrom és 2 narancs levét. Pár percre állni hagyjuk és forrón puncsos poharakban kínáljuk, hogy a poharakba a gyümölcsökből is teszünk.








Be kell vallanom nem igazán tudtam mi is az a dödölle.
Hallottam már ugyan  : Éliás ,Tóbiás egy tál dödölle, ettél -e belőle.....
ám valahogy nem jutott eszembe nekem is ennem kéne belőle.




Dödölle
Utána néztem, ez egy hagyományos tájjellegű  étel, őrségi vendvidéki ételkülönlegesség, ami az ország különböző tájain  megtalálható, igaz a neve nem ugyan az, a szegények eledele volt  hajdanán, mert laktató és krumpli  van minden háztartásban más meg nem nagyon kell bele liszt,só, kevés  zsír,hagyma ....  meg is csináltam, a zsírt olajjal  helyettesítettem kicsit csökkentettem is a mennyiségét.







Hozzávalók:

  • 300 g burgonya
  • 200g búzadara 
  • liszt amannyit felvesz 
  • 250 g hagyma
  • 2-3 dl  zsír


  Első lépésben a megtisztítom a krumplit, majd lereszelem,  annyi  sós vízben, hogy ellepje feltesszük főni.Amikor felforr beleengedjük  a  búzadarát és pépesre főzzük,majd  a liszttel jól összedolgozzuk. Hűlni, szikkadni hagyjuk. Közben az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk  a megpihent masszát közé szaggatjuk és sütőben összepirítjuk .
 Piros paprikával meghintve tejföllel tálalandó  önálló ételként vagy köretként is  adható.

dödölle

Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...