2010. december 28., kedd

Lett az idén fehér karácsonyunk is

Karácsonykor  hóesés ?? Erről álmodoztunk mindig az idilli képek életre kelnek .

Hó, hó, hó,  esik a hó, karácsony második napján váratlanul szállingózni kezdett, aztán mire  a korcsolyázásból hazaértünk már látni véltük a fehéredő háztetőket  is, az  ebéd alatt már a kert is kezdett fehérbe burkolózni, azóta pedig  a fenyők is vastagon  fehér lepelben. Én lapátolom  a havat  naponta,  ( a többieknek úgy látszik más dolga akad, mint minden évben  ha hó lapátolásra kerül a sor  ebben  nyolclakásos társas házban, itt  csupa elfoglalt ember él ) de lehet a kertben szánkózni, mert,  domboldalba épült a házunk és nagyokat hógolyózni, ilyenkor a gyermek is kint van velem. Ma még iskola  is van és mondhatom remek a tanító néni is,  mert az utolsó két óra előre bejelentett  hógolyózás,  szánkózás lesz  a sulival átellenben levő parkban, ami nem más mint  a hegyoldalban  kezdődő erdő, úgy hallottam holnap is  hasonló program várható. Éljen a tél, végtére is ez  nyelv óra is ahol a téma most a tél.
 Karácsony esténként vendégség volt nálunk, egyik nap a család, rokonok,  másnap barátok,   svéd asztalos variációban, mert másként nem férünk el  kényelmesen, így hideg büfé a legcélszerűbb,  ilyenkor  a konyhapultok átalakulnak kínáló  asztallá,   étkezni meg ki hol talál helyet  az étkező asztalnál, ide általában  gyerekeket ültetem a biztonság kedvéért, nekik kijár a nagyobb kényelem, a felnőttek meg  a szobában lévő  kis asztal  vagy csak úgy tányér  a kézben állva  kinek hogy tetszik megoldásokból választhatnak .

A menü mindkét nap hasonló, a hideg töltött húsok  előre elkészíthetők, sőt a könnyebb szeletelés miatt ajánlatos is így tenni, a tészta köntösbe  bújtatott szűzpecsenye aznap készül az ebéddel együtt sül, így az friss, a zöldségek, köretek, dekoráció,  maga  a tálalás már nem igényel nagy munkát a lényeg az előkészületeken van  tervezésen és kivitelezésen.Mivel hűtő pult nem áll  a rendelkezésemre így kéttálcás megoldással dolgozom,  azaz a kettő  közé jég akukat helyezve   biztonságosan maradhat az asztalon a  étel, nem kell aggódni,hogy esetleg  a melegben baja esik.


Karácsonyi büfé asztal

Került az asztalra :szűzpecsenye köntösben

szűzpecsenye leveles tésztában

 • ......Szűzpecsenye köntösben................................../ origanos gombával, juhsajttal  bélelve  a második napradiós aszaltszilvával töltött szűzpecsenye


 • Dióval töltött, aszalt szilvával bélelt szűzpecsenye

 • Fűszeres narancsos áfonya lekvár

 • Füstölt hátszínszeletek
 • Csípős zöld paradicsom chutnay


füge és sajt

 • Kecske-, és juh sajt

uborka
 • Datolya, aszalt szilva és más gyümölcsök
 • Gránátalmás káposztás saláta
 • Rozmaringos sütőtökös kenyér, 
 • sok- magvas kenyér, 
 • diós kenyér 
 •  zöld borsos lágy sajttal sült kenyérmuffinkarácsonyi büfé

...és számos karácsonyra  készült apró sütemény,
 • beigli, 
 • stollenek,
 •  karácsonyi fatörzs is.


Dióval töltött aszalt szilvával bélelt szűzpecsenye


Az aszalt szilvát ha nem magozatlan  kimagozzuk és a mag helyére diót ültetünk, ha felnőtteknek készül lehet rumba -konyakba  is áztatni mielőtt a felszúrt  húsba töltenénk. A szűzpecsenyét gondosan megtisztítjuk a hártyáitól  éles hosszú  pengéjű késsel határozottan felszúrjuk. Én  csontozó kést használok erre  a célra mivel az vékony  így még vízszintesen egy hasítás végzek így van  bőven hely a töltelék számára. Az ily módon ejtett nyílásba nem túl szorosan, de nem is hagyva nagy hézagokat  a betöltöm   diós szilvákat,  a töltött szűzpecsenyét  sós, enyhén borsozott fahéjba forgatom és  sütőben  közepes hőmérsékleten  készre sütöm.Lehet sütni tűzálló tálban, de sütő zacskóban is. Hidegen szeletelem kb. cm szélesre.


diós aszaltszilvával töltött szűzpecsenye

Jó étvágyat !

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/


.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly