2010. december 28., kedd

Lett az idén fehér karácsonyunk is

Hó, hó, hó,  esik a hó, karácsony második napján váratlanul szállingózni kezdett, aztán mire  a korcsolyázásból hazaértünk már látni véltük a fehéredő háztetőket  is, az  ebéd alatt már a kert is kezdett fehérbe burkolózni, azóta pedig  a fenyők is vastagon  fehér lepelben. Én lapátolom  a havat  naponta,  ( a többieknek úgy látszik más dolga akad, mint minden évben  ha hó lapátolásra kerül a sor  ebben  nyolclakásos társas házban, itt  csupa elfoglalt ember él ) de lehet a kertben szánkózni, mert,  domboldalba épült a házunk és nagyokat hógolyózni, ilyenkor a gyermek is kint van velem. Ma még iskola  is van és mondhatom remek a tanító néni is,  mert az utolsó két óra előre bejelentett  hógolyózás,  szánkózás lesz  a sulival átellenben levő parkban, ami nem más mint  a hegyoldalban  kezdődő erdő, úgy hallottam holnap is  hasonló program várható. Éljen a tél, végtére is ez  nyelv óra is ahol a téma most a tél.
 Karácsony esténként vendégség volt nálunk, egyik nap a család, rokonok,  másnap barátok,   svéd asztalos variációban, mert másként nem férünk el  kényelmesen, így hideg büfé a legcélszerűbb,  ilyenkor  a konyhapultok átalakulnak kínáló  asztallá,   étkezni meg ki hol talál helyet  az étkező asztalnál, ide általában  gyerekeket ültetem a biztonság kedvéért, nekik kijár a nagyobb kényelem, a felnőttek meg  a szobában lévő  kis asztal  vagy csak úgy tányér  a kézben állva  kinek hogy tetszik megoldásokból választhatnak .

A menü mindkét nap hasonló, a hideg töltött húsok  előre elkészíthetők, sőt a könnyebb szeletelés miatt ajánlatos is így tenni, a tészta köntösbe  bújtatott szűzpecsenye aznap készül az ebéddel együtt sül, így az friss, a zöldségek, köretek, dekoráció,  maga  a tálalás már nem igényel nagy munkát a lényeg az előkészületeken van  tervezésen és kivitelezésen.Mivel hűtő pult nem áll  a rendelkezésemre így kéttálcás megoldással dolgozom,  azaz a kettő  közé jég akukat helyezve   biztonságosan maradhat az asztalon a  étel, nem kell aggódni,hogy esetleg  a melegben baja esik.



Került az asztalra :

















































  • ......Szűzpecsenye köntösben................................../ origanos gombával, juhsajttal  bélelve  a második napra













  • Dióval töltött, aszalt szilvával bélelt szűzpecsenye

  • Fűszeres narancsos áfonya lekvár

  • Füstölt hátszínszeletek








  • Csípős zöld paradicsom chutnay















  • Kecske-, és juh sajt









  • Datolya, aszalt szilva és más gyümölcsök




  • Gránátalmás káposztás saláta




  • Rozmaringos sütőtökös kenyér, 
  • sok- magvas kenyér, 
  • diós kenyér 
  •  zöld borsos lágy sajttal sült kenyérmuffin




...és számos karácsonyra  készült apró sütemény,
  • beigli, 
  • stollenek,
  •  karácsonyi fatörzs is.






Dióval töltött aszalt szilvával bélelt szűzpecsenye


Az aszalt szilvát ha nem magozatlan  kimagozzuk és a mag helyére diót ültetünk, ha felnőtteknek készül lehet rumba -konyakba  is áztatni mielőtt a felszúrt  húsba töltenénk. A szűzpecsenyét gondosan megtisztítjuk a hártyáitól  éles hosszú  pengéjű késsel határozottan felszúrjuk. Én  csontozó kést használok erre  a célra mivel az vékony  így még vízszintesen egy hasítás végzek így van  bőven hely a töltelék számára. Az ily módon ejtett nyílásba nem túl szorosan, de nem is hagyva nagy hézagokat  a betöltöm   diós szilvákat,  a töltött szűzpecsenyét  sós, enyhén borsozott fahéjba forgatom és  sütőben  közepes hőmérsékleten  készre sütöm.Lehet sütni tűzálló tálban, de sütő zacskóban is. Hidegen szeletelem kb. cm szélesre.


















.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly