2010. december 5., vasárnap

Mikulás váró mákos túrótorta

Hagyomány ...?



....igen, évek óta  evvel  a tortával várjuk  a mikulást, mert bár a Mikulás erre felé csak újévre ér ide a mi kedvünkért tesz minden évben tesz egy kis  kitérőt és december 5.-én este a cipőinket megtölti, mogyoróval, meg egy kis ajándékkal, különösen a gyerekekét, akik már nagyon várják és lelkesen fényesítette, suvickolta még az én cipőmet is a kisebbik, a nagyobbik  óvatosan érdeklődik mikorra várható mert szeretne még  a barátaival találkozni. Ja igen a Mikulás már csak ilyen, előre bejelentkezik ...! Szóval van izgalom.  Sőt az idén elhatároztuk  mi  a suliban is  elmeséljük, hogy is van ez nálunk, dokumentáljuk fényképekkel, zenét is  viszünk hozzá azaz mikulás-dalokat, és a mikulás történetét, honnan is ered ez a szokás, ki volt Miklós püspök, miért teszik a magyar gyerekek  a kifényesített cipőiket az ablakba. A gyermekem majd mesél  a többieknek, viszünk egy kis édességet, mogyorót is amivel remélem a Mikulás  is egyetért ha a nevében megvendégeljük az osztálytársakat.



Itthon viszont mákos túró torta a mai  édesség.


































Hozzávalói :





az omlós tésztához :

  •   250 g liszt,
  • csipet só
  • 1 db tojás
  • 125 g vaj
  • vaníliáscukor
  • sütőpor

  • túrótöltelékhez:
  • 450 g túró,
  • 2 db tojás
  • 125 g cukor

  • reszelt citrom héj
  • 1 dl tejföl
  • 2 kanál étkezési keményítő





  • máktöltelékhez:
  • 250 g mák,
  • 125 g cukor
  • 75 g mazsola
  • 1,5 dl tej
  • fahéj ,
  • 30 g puha vaj
  • 1/2  citrom leve
  •  vaníliás cukor
  • 0,5 rum


A lisztet a sütőporral, csipet sóval, vaníliás cukorral összekeverjük, a hideg vajat kis darabokban hozzáadjuk és egy egész tojással  jó összedolgozzuk.A kigömbölyített tésztát hűtőben pihentetem amíg a mák és túró tölteléket elkészítem. A tejet a  fahéjjal,reszelt citrom héjjal összeforralom  és  a mosott, rumba áztatott mazsolával elkevert cukros mákot leforrázom vele, ráteszem  a vajat, majd félre -téve,    lefedve hagyom pihenni.

A tojás fehérjét kemény habbá verem a  cukorral, a sárgáját kikeverem a vajjal, citromlével, tejföllel. A túrót ha kell áttöröm, elkeverem az étkezési keményítővel, óvatosan hozzáadom a tojás habokat átkeverem, vigyázva ne törjön össze.
A tésztát kinyújtom, torta formába simítom, úgy hogy legyen pereme is, majd először a mákot töltöm bele, aztán a túrót.

75 percre sütőbe teszem az alsó részre és 180 fokon sütöm ha a teteje nagyon sülne akkor alsó állásra átkapcsolom a sütőt.

Ha kihűlt dekorálom,  ha lenne, de most nincs  piros marcipán mikulással, ( itt egyszerűen nem lehet marcipánt kapni és az ősszel nem hoztam magammal )így narancs karikákat és a tavalyi adventi naptár sémát felhasználva csoki figurákat öntöttem ki, azt tettem  a tetejére






 Jó étvágyat !

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

1 megjegyzés:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...