2010. december 4., szombat

Gyümölcskenyér

Az első adventi apró sütemények után ideje a gyümölcskenyér készítésének, ha szerencsénk van kitart mikulásig is ha elég ügyes vagyok meg tudok menteni belőle egy keveset  karácsonyra is  .


Jó sok szárított gyümölcs kerül bele, mogyoró, mandula .....másfél óra alatt elkészíthető.





Hozzávalói :

  •  100 g szárított füge,
  • 100 g cukrozott narancshéj
  • 100 g zöld dió cukorban eltéve (házi készítésű)
  • 100 g mazsola
  • 100 g datolya
  • 1/2 dl rum vagy gyümölcs pálinka
  • 125 g mogyoróbél darálva
  • 125 g vaj
  • 125 g cukor
  •    5 db tojás
  •  100 g liszt
  •           sütőpor
  • 125 g vágott mandula
  • őrölt fahéj
  • reszelt citrom héj

a cukor mázhoz :
  • citrom lé,
  • porcukor,
  • kandirozott gyümölcs


Most is mint mindig, bekészítek egy kellemes karácsonyi zenét, aztán  a szárított-, cukrozott-,  gyümölcsöket apróra vágom, beáztatom  az alkoholba. A vajat  tojással (melyeket egyenként adok hozzá ) és a cukorral habosra keverem. A lisztet  sütőporral összekeverem, a tojáshabhoz adom, a darált mogyorót, a mandulát és  a gyümölcsöket is belekeverem, majd végül a fahéjat, citrom héjat is. Az így kapott masszát püspök kenyér formába simítom. A sütőt 180 fokra előmelegítem és egy órán át sütöm  ezt a süteményt.
Ha  szeretnénk,  díszíthetjük  cukor mázzal, melyhez kb. 200 gr porcukrot elkeverünk  néhány kanál  citromlével,  evvel megkenjük a tetéjét és  rárakjuk a kandírozott gyümölcsöket.


Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...