December 16. Etelka napja, valaha ez ünnep volt nálunk!
Hiszen nagymama és nagynéném is e névre hallgatott. Igen a nagymamám emlegetem már megint, aki az egész falu Etelka nénije volt, csak így szólították, amire emlékszem gyerekkoromból, meg arra a sok mindenre amit útravalóul adott nekem az életre, a fűszerek illatára a "kredenc"-ben, a szárított citromra, a vaníliára a cukorban. Ilyenkor télen rumos teát ivott citrom karikával, a kocsonyát is citrommal ette. Reggelente kikészítette a reggelimet az asztalra, tiszta gondosan vasalt keményített asztalkendővel letakarta mielőtt munkába ment, s mi a nagypapával reggeliztünk miután felébredtem. Részletek, apróságok ???.... és mégis így közel negyven év távlatából is milyen elevenen élnek ....
Most ezt a süteményt a nagynénémre emlékezve készítem, talán nem véletlen pont ma. Ő sütötte nekem számtalanszor, dobozba csomagolta, majd odaadta mikor eljöttem tőle útravalóul, mintha olyan messze mennék, a város másik végére, de neki én mindig csak a "kislányom" maradtam akire vigyázni akart nehogy "éhen haljak "....Néhány éve már ennek is vége lett, szintén egy decemberi napon.
Hókifli gesztenyésen, mákosan, lekvárosan, ahogy én szeretem kaptam karácsonyra, egy -egy látogatás alkalmával és azon egy alkalommal is mikor három napot kórházban voltam, a hideg jeges januárban küldte Józsi bácsival, mert Ö, meg Anyám sem merészkedtek ki a csúszós út miatt...
Jó ha az embernek van családja, sajnos ez már csak múlt idő, ők már nincsenek velünk, de tetteik, szellemük itt leng és ez a cél, úgy élni, hogy hagyjunk valamit magunk mögött, vajon nekünk sikerül ???
Hókifli
hozzávalói :
- 400 g liszt
- 250 g vaj / margarin
- csipet só
- 2 dl tejföl
- sűrű lekvár, forrázott mák-, dió töltelékhez, gesztenye massza
Ne feledjük ez most karácsonyra készül, tegyünk be egy kellemes karácsonyi zenét és gondoljunk közben a szeretteinkre, tervezgessük gondolatban az elkövetkező napokat...
Még melegen vaníliás porcukorba forgatom .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése