Milyen legyen az ünnepi teríték ?
Már csak néhány nap van karácsonyig, ideje megtervezni az ünnepi menüt, ha még nem tettük volna eddig, a terítéket, átgondolni a vendég listát. Bevásárlás, előkészületek amit lehet előkészíteni, ne maradjon minden az utolsó percre, így telt ez a hétvége.
Kaptunk tízórait, különlegeset, parázson sült füstölt húst házi savanyúsággal, vaslapon pirított kenyérrel, így könnyű volt kibírni a késői ebédünkig.
Mai ünnepi menü ajánlatom :
Tejszínes fokhagyma krém leves
Bélszín szűzpecsenye koszorúban, burgonya cikkelyekkel, áfonya mártással déli gyümölcsökkel tálalva
A bélszínt vörösborban pácolom néhány óránát. A szűz pecsenyét megtisztítom a hártyáitól, körbetekerem vele a lecsöpögtetett bélszínt hústűvel, vagy fogpiszkálóval megtűzöm, felhevített szőlőmagolajon átsütöm minden oldalról, forró sütőben készre sütöm.
A sütőből kivéve kicsit pihentetem, a hústűt eltávolítom szeletelés előtt.
A burgonyát negyedekre vágom és légkeverésés forró sütőben pirosra sütöm.
A hús sütésekor visszamaradt olajon (pecsenyelén ) az áfonyát átforgatom lassú tűzön fedő alatt párolom hozzáadva a pác lét is, narancs héj juliennt adok bele, mustárral elkeverem. Az eredmény pikáns-fanyar mártás melyet forrón kínálok a hús mellé.
sajttál: mastdamer, kéksajt, camembert, brie, gorgonzola almával ,dióval
Ital : Tokaji Hárslevelű
Isteni ez a menű!
VálaszTörlés