2019. szeptember 20., péntek

Szüreti káposzta

Már javában tart a szüret, ami mint megtudtuk  a 2019-s szezonban a májusi időjárás miatt három héttel később kezdődött meg. Az első szőlőfajtákat már leszüretelték, mostanra a csabagyöngye  és az irsai olivér  feldolgozásra került, már kóstolhatjuk is  az első idei  borokat. A szüret  folytatódik  a  szürkebarát és többi szeptemberben szüretelhető szőlővel.  

Mustban,  borban párolt  friss káposzta,  szőlőszemekkel gazdagítva,  szezonális egytálétel sem hinyozhat   a szüreti kínálatból,  a szüreti káposzta ,amit feltételen meg kell kóstolni  szüret idején !




szüreti káposzta

Szeptember közepén  már kopogtat az ősz, ideje a szüretnek,  készül a must, az  újbor, ...a szüret  azonban komoly munka  de vigasság és ünnep is egyben.
Jártunk már balatoni szüreten  mi is  a képek többsége  ott készült .

szüreti bál




A barátnőmék nemrégiben  vettek egy szőlőt  a  Balatonon! Nem egy fürt szőlőt, hanem egy művelésre alkalmas szőlőskertet. Igaz, még  egyenlőre nem ők gazdálkodnak  rajta, ám én már készülök a szüretre amire bízom benne majd  hivatalos leszek,  addigra talán sikerül tökélesíteni a   szüreti káposzta receptemet. Minden esetre gyakorolok  addig.



szőlőhegy



Hozzávalók:


  • 700 g sertéshús ( comb) 
  •  1 fej( 1-1,5 kg ) káposzta,
  •  1fej  hagyma,
  •  2 evőkanál olaj vagy 2 evőkanál  zsír,
  •  fél liter must vagy újbor,
  •  2 fürt szőlő, 
  • 1csomag kapor,
  • 2-3dl tejföl





borkút

Elkészítés módja:

Kevés olajon vagy  zsíron  a  karikákra vágott hagymát megfonnyasztjuk, hozzátesszük a vékony csíkokra vágott sertéshúst, sóval, borssal fűszerezzük, majd ha barnára pirult, meglocsoljuk musttal vagy  a borral és megpároljuk  a húst. Amikor elpárolgott a must, hozzáadjuk a vékony szálasra vágott káposztát, a maradék mustot, és időnként kevergetve, rázogatva, lefedve pároljuk. Mielőtt elkészülne hozzáadjuk a ozott szőlőszemeket, és kapros  tejföllel kínáljuk.



szüreti káposzta





borospince


Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/m

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...