Mindössze csak néhány száz kilométerre vagyunk délre,de nagyon tavaszi az idő a medvehagyma, a mángold,a spenót uralja a piaci kínálatot. Nem tudtam ellenállni én sem a csábításnak, friss üde köret lett belőle pecsenye mellé.....
Jó néhány évvel ezelőtt mikor a mángoldot megismertem Dalmáciában dolgoztam,a tengerparton egy utazási iroda képviselőjeként, ahol az én tisztem volt naponta az étlap magyar nyelvre való lefordítása is. Okozott némi fejtörést az első találkozásunk a "blitva " névre hallgató zöldséggel, ami a halak klasszikus kísérőjeként fokhagymával, vajjal párolva jelent meg. A szállodai reception dolgozó egyik kedves hölgy még a közeli kertjébe is meginvitált, hogy a veteményesben" élőben" megmutassa, hogy néz ki a "valóságban", nem a tányéron, ám teljesen ismeretlen volt akkor ez számomra, azóta sokat változott a világ, ma már a hazai piaci kínálatban is találkozunk e növénnyel .... s magam is igen megkedveltem több féle formában készítem, most egy nagyon egyszerű változata következik:
A zsenge egészen fiatal leveleket szeretem, bár ilyen formában ritkán kapható, általában hagyják nagyra nőni, mint a tenyér vagy annál is nagyobbra. Mivel kis levélkékhez jutottam, így az egészet egyszerre használom fel "nyéllel"együtt, más esetben a csak a zöld részét párolják, a többi a fehér része másként kerül feldolgozásra. Tehát most az egész leveleket alaposan megmosom, lecsöpögtetem és a leveleken maradt vízen fedő alatt megpárolom, ez csak néhány perc, ez alkalommal a fokhagymát friss fiatal medvehagymával helyettesítem, amit szintén megmosva, apróra vágva a mángolddal egyidőben teszek az edénybe mielőtt majdnem kész, megszórom vajforgácsokkal hagyom ,hogy ráolvadjon himalaya sóval ízesítem" ép hogy ",had érvényesüljön a friss üde "zöld" íze ...
Egy pohár száraz fehér borral, párolt hal, pecsenye mellé remekül illik.
Egy csomó ideig én sem tudtam, mi a magyar megfelelője a blitvának :)))
VálaszTörlésÉs a halakhoz meg valami fantasztikus tud lenni ez a zöldség, fokhagymával és vajjal. Vajdaságban még ugye sós túrós süteményekbe is tesznek blitvát.
Nyami :)
De mégis, mihez hasonlatos ízű a blitva, csakhogy el tudjam képzelni.
VálaszTörlésDe jó neked, hogy ott már tavasz van és spenótlevelek, itt /Magyarországon/ne tudd meg milyen hideg lett megint, esővel,hózáporokkal, de állítólag ez az utolsó rúgása a télnek, itt is jön majd a tavasz. Remélem!!!!
Ami ... írtam már én is a sós- túrós rétesről http://rozmaringesibolya.blogspot.com/2010/09/nyarridezo-korai-oszben.html/ amit Anyósom készít és még sokan mások ..Ő montenegrói.. ,valóban sokféle elkészítési módja létezik a mángoldnak
VálaszTörlésAnikó:::: a mángold "nyél" része leginkább a spárga ízére emlékeztet, a levél a zöld, talán a spenóthoz áll a legközelebb,nem véletlen valamennyi spenótos receptet el lehet készíteni mángoldból és fordítva is, nem fogsz csalódni!
VálaszTörlés