Többszöri nekifutásra, hosszas és kitartó próbálkozás után sikerült csak elfogadtatnom az ismerősök és család által, mára már egyértelműen mindenki kedvence a hagymalekvár.
Nőnapi áfonyás lilahagymalekvár, forró lágy brie -vel és pirított kenyérszeletekkel.
A férjem megjegyezte, ugye Te is ünnepelsz, már mint a nőnapot, ami itt még mindig nagy nap, ha nem is pirosbetűs, de ha lehet még annál is nagyobb becsben tartják.Ilyenkor kapnak ajándékot a lányok, asszonyok az anyák és azt terített asztallal, illik viszonozni, ezt tanították mikor ide kerültem és azt látom azóta is, az évek alatt ez nem sokat változott az ünnep, ünnep maradt. A fenti megszólítás, felszólítás többször is elhangzott az elmúlt napokban, még reggel is így búcsúztunk el egymástól mikor ki-ki indult a dolgára....akkor most ez felhívás keringőre azaz valami különleges finomsággal kell előrukkolnom ...csakhogy az élet nem áll meg, a gyerekért megyek 11,00-re a suliba viszem a tanítónéni ajándékát is, amit saját kezűleg készített a fiam azt reggel már magával vitte, aztán kinézünk a parkba ahol a felirat szerint mézvásár van. Ez a helyi kicsinyített vásár, amiről sikerült megtudnom tart még majd egy hétig, de sajnos egyelőre csak három kiállító van, azért végig kóstoljuk őket, a vásárlást most elhalasztottuk ....
Tovább a piacon keresztül jövünk ( kivételesen nem az én ötletem, most a fiamnak jutott eszébe, hiába már Őt is megfertőzte a "gasztronómia"...) friss hal érkezett, mintha időben utaznánk, a halas autóról kosarakba rakják a még élő- ficánkoló halakat, ezt nem lehet kihagyni, előveszem a fényképezőgépet és megörökítem a mozzanatot ....
A munkások ( szállítók ) jókedvűen egyeznek bele a fényképezésbe, boldog nőnapot kívánva megjegyzik, ezen a napon mindent szabad, ez az én napom....(is).....A piacon friss spenót....ez legyen az esti meglepetés ...?
Próbálkoztam már korábban is, a hagymalekvár nálunk eddig erős fenntartásokkal fogadtatott, emlékszem néhány éve a hagyományos karácsony másnapi svédasztalos vendég fogadás egyik mellék szereplője kívánt lenni, de ennyire nem gondoltam, hogy háttérbe szorul, megkérdezték ez mi, aztán, talán a legtöbben meg sem kóstolták, már a neve hallatán is lemondtak róla, a szerb ízlés- világtól ilyen távoli lenne, szinte hitetlen, mikor az ajvar, amit nevezhetnék paprika lekvárnak is a legkedveltebb dolog erre felé ....pedig, ha tudták volna, milyen remek volt az is ....? akkor másik recept szerint készült, fűszeresebben, borral és nem lilahagymából, húsok mellé kínálva szerepelt volna ...de kudarcra ítéltetett ...A múlt hónapban aztán ismét bele botlottam, csinos üvegecskékben árulták az Eisenstadt-i kastély múzeum ajándékboltjában a hagymalekvárt is és még hány féle különleges dzsemet,...öröm volt kutakodni közöttük .. de hát egy igazi "gasztro bloger "azért csinál maga is, vagy nem ??.....akkor sosem adom fel .:::???? megint megpróbálom, hátha most nagyobb siker lesz nálunk is, gyümölcsös változat mellett döntöttem a már annyiszor bevált pezsgő és omló lágy meleg sajt mellé ---- nálam biztos siker!!
4 kisebb lilahagymát szeleteltem fel |
egy kanál selyemfűmézet tettem hozzá |
áfonyát is hozzáadom |
Az ebédhez szűzérméket sütöttem egy kanál szőlőmagolajon mellédobtam két vékony szalonna szeletet is, az edény most ott állt benne a "pecsenyelé ???" olaj maradék, rádobtam a felszeletelt hagymát átforgattam, először erős tűzön aztán mérsékeltem, de mégis úgy döntöttem jobb ha erős tűzön állandó kevergetés közben sütögetem tovább egy fél kanál selyemfűmézzel, kavargatom, kavargatom az illatok szállnak lassan karamelizálódik a hagyma.....egy maroknyi (szűrőkanálnyi ) fagyasztott áfonyát adok hozzá és szépen kevergetem míg el nem válik az edény falától....kevés málnaecettel, friss kakukkfűvel és himalaya sóval állítom be a végső aromáját, gondolkodom egy kevéske alkoholon is .....ezt végül a férjem oldotta meg, a pezsgőt kissé bele löggyintette a kitöltéskor a már asztalon várakozó hagyma lekvárba ( közös munka )nem árt neki felszólítással palástolva a véletlenszerűséget..,tényleg nem ártott neki....
Két féle házikenyeret, magosat és parmezános- olívásat pirítottam hozzá és brie sajtot melegítettem (sütőben, míg megolvad..) ital mellé, vendégváró falatoknak is nagyszerű, nekünk most könnyű ??? vacsora lett
.
Remekül kiegészítette a Kir Royal, ami nem más mint Creme de cassis és pezsgő keveréke a második pohár már lehet sima pezsgő is......
A desszert, mert anélkül nincs ünnep fehér csokis túrótorta gránátalmával ami most sajnos nem volt olyan élénk színű mélypiros -mint ahhoz korábban volt szerencsém, de állíthatom így haloványan is remek volt.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Hát ez mind-mind finom lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm ,ez alkalommal el is fogyott a hagymalekvár is,nemcsak én ettem .....
VálaszTörlés