2011. március 23., szerda

Alternatív spenót

Spenót ??


Szeretitek  a spenótot ??  Vajon  hány igenlő válasz jön erre a kérdésre ?  De, hogy is lehetne még   a klasszikus, pürén kívül elkészíteni ? Vajon,  ha azt mondom spenót, nem mindenkinek az  a zöld massza jelenik meg a szeme előtt? .....Hozzátársítva ilyen- olyan íz emléket ....
Én sem tartoztam sokáig   a spenótért lelkesedők  táborába,  évente egyszer megettem, kötelesség -szerűen a zöld csütörtökön, húsvét előtt,  ennyi....  Aztán egyszercsak történt valami,  e változás konkrétan nem köthető  semmihez, de elkeztem mind gyakrabban venni  és ha már megvettem, meg is kell főzni, meg is kell enni....  A gyerekeink persze rendkívüli gyerekek, aki szeretik a spenótot,  azt  a pürét, nekik meg az nem ízlik ha egész levelek kerülnek  a tányérra...


Na, de most  azért jöjjön a 

                                          diós spenót 




A előkészítése a már ismert módon, alapos mosás után  a leveleken maradt vízen megpárolom, majd kerámia tálba helyezem az összevagdalt leveleket. Ilyenkor kora tavasszal  amikor már megjelenik   a zsenge medvehagyma avval ízesítem,  egy kicsit együtt párolom a spenót levelekkel,  azzal együtt vágom durvára és  összekeverve  kerül  a tálba ahol  tejfölt ( ez nem  savanyú fajta ) és joghurtot keverek bele. Enyhén sózom,  frissen őrölt borssal hintem, őrölt szerecsendióval ízesítem,  házi morzsával ( magos kenyérből készült ) és durvára vágott dióval megszórom a tetejét. Néhány percig   grill fokozaton átsütöm. Pörkölt dió ízű, igazi  tavaszi étel ami lehet húsnélküli főfogás, de adható köretként is .






Hozzávalói:



  • 400 g friss spenót levél
  • medve hagyma /fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl joghurt
  • frissen őrölt bors,
  • szerecsendió,
  • 100 g házi kenyér morzsa
  • 100 g vágott dió


3 megjegyzés:

  1. Jól hangzik, én szeretem a spenótot leves formájában is.

    VálaszTörlés
  2. Kati ......,levesként még nem próbáltam,itt most a piac telis- tele van spenóttal lehet eljött az ideje megkóstoljuk úgy is ,köszönöm az ötletet

    VálaszTörlés
  3. Ma sóska volt itthon, de nem tudtam rávenni a Timi-t, hogy medvehagymával ízesítse.... spenóthoz viszont szerintem is simán mehet :) ez a recept pedig csábító , köszi

    VálaszTörlés

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly