Spenót ??
Szeretitek a spenótot ?? Vajon hány igenlő válasz jön erre a kérdésre ? De, hogy is lehetne még a klasszikus, pürén kívül elkészíteni ? Vajon, ha azt mondom spenót, nem mindenkinek az a zöld massza jelenik meg a szeme előtt? .....Hozzátársítva ilyen- olyan íz emléket ....
Én sem tartoztam sokáig a spenótért lelkesedők táborába, évente egyszer megettem, kötelesség -szerűen a zöld csütörtökön, húsvét előtt, ennyi.... Aztán egyszercsak történt valami, e változás konkrétan nem köthető semmihez, de elkeztem mind gyakrabban venni és ha már megvettem, meg is kell főzni, meg is kell enni.... A gyerekeink persze rendkívüli gyerekek, aki szeretik a spenótot, azt a pürét, nekik meg az nem ízlik ha egész levelek kerülnek a tányérra...
Na, de most azért jöjjön a
diós spenót
A előkészítése a már ismert módon, alapos mosás után a leveleken maradt vízen megpárolom, majd kerámia tálba helyezem az összevagdalt leveleket. Ilyenkor kora tavasszal amikor már megjelenik a zsenge medvehagyma avval ízesítem, egy kicsit együtt párolom a spenót levelekkel, azzal együtt vágom durvára és összekeverve kerül a tálba ahol tejfölt ( ez nem savanyú fajta ) és joghurtot keverek bele. Enyhén sózom, frissen őrölt borssal hintem, őrölt szerecsendióval ízesítem, házi morzsával ( magos kenyérből készült ) és durvára vágott dióval megszórom a tetejét. Néhány percig grill fokozaton átsütöm. Pörkölt dió ízű, igazi tavaszi étel ami lehet húsnélküli főfogás, de adható köretként is .
- 400 g friss spenót levél
- medve hagyma /fokhagyma
- 2 dl tejföl
- 2 dl joghurt
- só
- frissen őrölt bors,
- szerecsendió,
- 100 g házi kenyér morzsa
- 100 g vágott dió
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Jól hangzik, én szeretem a spenótot leves formájában is.
VálaszTörlésKati ......,levesként még nem próbáltam,itt most a piac telis- tele van spenóttal lehet eljött az ideje megkóstoljuk úgy is ,köszönöm az ötletet
VálaszTörlésMa sóska volt itthon, de nem tudtam rávenni a Timi-t, hogy medvehagymával ízesítse.... spenóthoz viszont szerintem is simán mehet :) ez a recept pedig csábító , köszi
VálaszTörlés