Mézes hétvége ??...., nálunk a hétköznap is mézzel indul, hisz a müzli -joghurt( kerül azért aszalt gyümölcs és olajos magvak, valamint friss gyümölcs is bele ) reggelit én mézzel locsolom felül, na ja könnyű nekem, ahol ilyen méz vásárok vannak a környéken, ahonnan az ember lánya nem tud, egyszerűen nem tud hazajönni több kilónyi méz nélkül.
Így aztán még egy ráadás bejegyzés a VKF aktuális mézes fordulóhoz ezúttal a graham kenyér ,vannak ebben a blog eldugva mézes receptek, de nem ártana egy összegzés, hogy könnyebben rátaláljuk, azért emlékeztetőül addig is....van itt mézeskalács szósz karaj mellé, gyümölcsleves és saláta öntet is, mézes uzsonnák a gyermeknek és lesznek még mézzel készült sütemények, saláták is, italok is..idővel..
Kenyér ami alapvetően a sós kategóriába sorolható, nem is érződik az ízén az édesség (mint pl a hamburger zsemlén), ám hihetetlenül ropogós lesz a kérge, a kenyér héja és belül lágy omlós puha, megéri kipróbálni, nálunk azonnal a kedvenc kategóriába soroltatott.
Az elkészítése nem sokban tér el az általam készített kenyerekétől, mert hogy itt nap mint nap készül friss kenyér, igaz még fél hagyományos módon, nem kenyérsütő géppel, de nem is kell addig dagasztanom míg a gerendáról szakad a víz, ahogy Nagypapa tanította Nagynénémet anno, mikor Nagymama nem tudott kenyeret sütni ...elsőként felfuttatom az élesztőt, most langyos joghurtban mert avval fogom a tésztát is dagasztani majd, a kenyérliszt közepébe mélyedés készítek és abban hagyom a felfuttatott élesztőt tovább dolgozni. Só, graham liszt, őrölt kömény és méz valamint joghurt hozzáadásával lágy tésztává dagasztom ,letakarva hagyom pihenni " ha megnőtt ",formába simítom és előmelegített forró sütőben ropogósra sütöm ( kb 50 perc alatt)
Így aztán még egy ráadás bejegyzés a VKF aktuális mézes fordulóhoz ezúttal a graham kenyér ,vannak ebben a blog eldugva mézes receptek, de nem ártana egy összegzés, hogy könnyebben rátaláljuk, azért emlékeztetőül addig is....van itt mézeskalács szósz karaj mellé, gyümölcsleves és saláta öntet is, mézes uzsonnák a gyermeknek és lesznek még mézzel készült sütemények, saláták is, italok is..idővel..
Kenyér ami alapvetően a sós kategóriába sorolható, nem is érződik az ízén az édesség (mint pl a hamburger zsemlén), ám hihetetlenül ropogós lesz a kérge, a kenyér héja és belül lágy omlós puha, megéri kipróbálni, nálunk azonnal a kedvenc kategóriába soroltatott.
Az elkészítése nem sokban tér el az általam készített kenyerekétől, mert hogy itt nap mint nap készül friss kenyér, igaz még fél hagyományos módon, nem kenyérsütő géppel, de nem is kell addig dagasztanom míg a gerendáról szakad a víz, ahogy Nagypapa tanította Nagynénémet anno, mikor Nagymama nem tudott kenyeret sütni ...elsőként felfuttatom az élesztőt, most langyos joghurtban mert avval fogom a tésztát is dagasztani majd, a kenyérliszt közepébe mélyedés készítek és abban hagyom a felfuttatott élesztőt tovább dolgozni. Só, graham liszt, őrölt kömény és méz valamint joghurt hozzáadásával lágy tésztává dagasztom ,letakarva hagyom pihenni " ha megnőtt ",formába simítom és előmelegített forró sütőben ropogósra sütöm ( kb 50 perc alatt)
Az íze ...? hát ezt nehéz lenne szavakkal kifejezni, meg kell kóstolni ....a kömény és méz, kigondolná..... ,hogy ilyen jól megfér egymás mellett.....jön a tavasz, retek, friss vaj, kertifűszeres túrókrém, mellé...mit gondoltok ...?
hozzávalók :
- 200-200 g kenyérliszt és graham liszt (fele-fele arányban )
- 3 dl joghurt
- 2 kávés kanál só
- 2-3 evő kanál méz ( most nálunk a selyemfű méz "van soron ",)
- 1,5 kávés kanálnyi őrölt kömény
- a tetejére ízlés szerint egész köménymag szórásnak
Szuper kenyér! Én is mindig mézzel készítem a kenyereket (meg a sós és édes kelteket is). Szívesen beleharapnék...
VálaszTörlésElküldöd nekem a VKF. 41. fordulójára ezt is? :-DD
mezesfinomsagok@freemail.hu
igen,már át is küldtem......
VálaszTörlés