"Ha elmúlik karácsony,
A szeretet lángja halványabban ég,
De ha vigyázunk rá, nem alszik ki még."
- énekelte a Neoton Família és nekem, most vakahogy ez a melódia jutott eszembe, most hogy vége második karácsonyunknak is a fenyő még mindig díszíti szobánkat és lassan eljön a nap mikor kikerül a szobából, de azt halogatom mint minden évben mert az szomorú dolog számomra ...tehát ma még marad.
Jó néhány éve vagy évtizede ? -, egy kedves ismerősöm aki akkor pincér volt a Pilvax étteremben mesélte a séf mézben pácolja húsokat, illetve mézzel locsolja meg sütéskor. Akkor rácsodálkoztam, de tetszett az ötlet, kipróbáltam, bevált, azóta is alkalmazom ezt módszert. Most ugyanúgy
várakozással teli csodálkozással fogadtam Bedák Béla az Hotel Erzsébet City Center
konyhafőnökének ötletét, miszerint mézeskalácsos naranccsal kínálja az őzragut .
Rég nem jártam arrafelé emlékszem még a "múltszázadban " volt, a nyolcvanas évek végén amikor a csülök pékné módra is volt az étlapon. Azt kívánta az akkor még nem a férjem, kipróbálni, azóta is emlegeti a hatalmas adagot amivel végül nem sikerül megbirkóznia egyedül az akkor számára kuriózum számba menő vilmos pálinka és korsó sör segítségével sem, ami hivatott volt a falatok jobb lecsúszását elősegíteni. No azóta már a magyaros vendéglátás nem számít kuriózumnak neki sem, de valahogy nem esik útba a János pince, ha még így hívják, már azt sem tudom .
A karaj szeleteket kevés olajon átsütöm, közben a mézeskalácsokat a kifacsart narancsok levével turmixolom, hozzáadom a megsült húsokhoz,forralok rajta még egyet tálalás előtt.A köretként kínált pollentához friss bazsalikom levél hiányában a száritottat mozsárban porrá zúzom.Ezt a tejhez adva felforralom, sózom, majd óvatosan folyamatos kevergetés közben beleteszem a kukoricadarát is akkor lesz jó ha elválik az edény falától. A csipkebogyó lekvárból evőkanálnyit egy szelet vajjal belekeverek és tetszés szerint formázom.
Személyenként két szelet karajt számolok és egy -egy mézeskalácsfigurát valamint egy narancsot.
Mézes kalács még maradt karácsonyról, amit annak idején nem akartam itt kitenni mert nem tudnám felvenni a versenyt, meg sem próbáltam azokkal a csodákkal amit a a blogtársak bemutattak a díszítésben. Igaz én a tojástól kicsit idegenkedek így nem találtam még megfelelő díszítő anyagot annak helyettesitésére, magokat használunk. Sikert azonban így is elértünk a iskolai vásáron ahova különböző kézműves termékeink mellett vittünk "ehetőt " is, ami percek alatt el is kelt. A hagyományok szerint itt az év utolsó tanítási napján a diákok vásárt rendeznek. Ki tudja miért a zokniból készített rénszarvas, amit annyira megszerettünk ,hogy végül csak kiállítási tárgyként szerepeltettünk,mert nem akart készítője megválni tőle és a papír angyalkáék, dióból készült gyertyatartók nem keltek versenyre a mézeskalácsainkkal. Se baj. Ez volt a búcsúajándék is a karácsonykor nálunk vendégeskedő gyerekeknek és az ajándékísérő a felnőtteknek is .
A szeretet lángja halványabban ég,
De ha vigyázunk rá, nem alszik ki még."
- énekelte a Neoton Família és nekem, most vakahogy ez a melódia jutott eszembe, most hogy vége második karácsonyunknak is a fenyő még mindig díszíti szobánkat és lassan eljön a nap mikor kikerül a szobából, de azt halogatom mint minden évben mert az szomorú dolog számomra ...tehát ma még marad.
Jó néhány éve vagy évtizede ? -, egy kedves ismerősöm aki akkor pincér volt a Pilvax étteremben mesélte a séf mézben pácolja húsokat, illetve mézzel locsolja meg sütéskor. Akkor rácsodálkoztam, de tetszett az ötlet, kipróbáltam, bevált, azóta is alkalmazom ezt módszert. Most ugyanúgy
várakozással teli csodálkozással fogadtam Bedák Béla az Hotel Erzsébet City Center
konyhafőnökének ötletét, miszerint mézeskalácsos naranccsal kínálja az őzragut .
Rég nem jártam arrafelé emlékszem még a "múltszázadban " volt, a nyolcvanas évek végén amikor a csülök pékné módra is volt az étlapon. Azt kívánta az akkor még nem a férjem, kipróbálni, azóta is emlegeti a hatalmas adagot amivel végül nem sikerül megbirkóznia egyedül az akkor számára kuriózum számba menő vilmos pálinka és korsó sör segítségével sem, ami hivatott volt a falatok jobb lecsúszását elősegíteni. No azóta már a magyaros vendéglátás nem számít kuriózumnak neki sem, de valahogy nem esik útba a János pince, ha még így hívják, már azt sem tudom .
Karaj szeletek mézeskalácsos narancslével és csipkebogyós pollentával
az én módosított recept ajánlatom máraSzemélyenként két szelet karajt számolok és egy -egy mézeskalácsfigurát valamint egy narancsot.
Mézes kalács még maradt karácsonyról, amit annak idején nem akartam itt kitenni mert nem tudnám felvenni a versenyt, meg sem próbáltam azokkal a csodákkal amit a a blogtársak bemutattak a díszítésben. Igaz én a tojástól kicsit idegenkedek így nem találtam még megfelelő díszítő anyagot annak helyettesitésére, magokat használunk. Sikert azonban így is elértünk a iskolai vásáron ahova különböző kézműves termékeink mellett vittünk "ehetőt " is, ami percek alatt el is kelt. A hagyományok szerint itt az év utolsó tanítási napján a diákok vásárt rendeznek. Ki tudja miért a zokniból készített rénszarvas, amit annyira megszerettünk ,hogy végül csak kiállítási tárgyként szerepeltettünk,mert nem akart készítője megválni tőle és a papír angyalkáék, dióból készült gyertyatartók nem keltek versenyre a mézeskalácsainkkal. Se baj. Ez volt a búcsúajándék is a karácsonykor nálunk vendégeskedő gyerekeknek és az ajándékísérő a felnőtteknek is .
Mézes kalács
recept itt és most a jövőre gondolva, meg azoknak akik kérték de eddig nem kapták meg .
hozzávalók :
- 200 g méz
- 150 g barna cukor
- 50 g vaj
- 4 tojás
- 400 gr teljes kiőrlésű liszt
- fahéj
- darált szegfűszeg
- szódabikarbóna
- csipet só
A cukrot felolvasztjuk, mézet és a vajat hozzáadva. Az idén itt követtem el valami váratlan dolgot, az történt ugyanis, hogy megláttam az áfonya lekváros edényt, amit sajnáltam elmosogatni, mármint a benne rekedt áfonya lekvárt. Így történhetett, hogy abban melegítettem fel mézet és a többi anyagot amitől meglehetősen sötét lett a tészta, de csak nyersen kapott lilás árnyalatot, készen már csak az íze érződött, meg egy -egy eltévedt áfonya bogyó árulkodott eme eltévedésről.
Amint kihűlt a mézes vajas cukros massza hozzá lehet adni a tojásokat is.
Egy tálban a lisztet a sóval, fahéjjal, szegfűszeggel és szódabikarbónával összekeverem, hozáadva a mézes-tojásos masszát, majd elsimítva fóliával borítva másnapig a hűtőbe teszem pihenni.
A következő nap már könnyen dolgozható tésztát találunk, amit lisztezett munkaasztalon vékonyra kinyújtunk, tetszés szerinti formákat vágunk szúrunk belőle. Ebbe a munka folyamatba már szívesen belekapcsolódnak a gyerekek is kár lenne nélkülözni segítségüket!
Ha karácsonyfa dísznek,vagy ajándék kísérőnek szánjuk akkor most kell kilyukasztani fogpiszkáló vagy evőpálcika segítségével.
Magokkal (napraforgó,tökmag mandula, de lehetne mák-, és szezámmag vagy akár szárított cukrozott gyümölcs is ) díszítjük a figurákat amiket aztán sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezünk és 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütünk.
A kész mézeskalácsokat fém dobozban tárolhatjuk ha el nem fogy idő előtt .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése