Egy rusztikus balti sütemény ez a rebarbarás pite.Egyszerű, gyors és ellenállhatatlan: ez a finn–észt stílusú rebarbarás sütemény pont azt tudja, amit egy esős délután vagy egy napsütéses kávészünet kíván. Nincs dagasztás, nincs macera – csak egy kézi mixer és néhány szezonális alapanyag kell hozzá.A tetején savanykás rebarbara, a tészta pedig puha és illatos. Skandináv-, balti háziasszonyok kedvence, most a te konyhádban is illatozhat!
A kapcsolat azóta sajnos megszakadt de emlékeimben él a látogatás és a sütemény is ami talán rebarbarás pite vagy rebarbarás pirog névre hallgathatott.
Az észtek számára a rebarbarás sütemény, vagyis a rabarberikook, igazi otthon-íze. Vidéki konyhák, hétvégi házak, nyári piknikek kihagyhatatlan kelléke tudtam meg némi utána olvasásután. Gyakran készül morzsás (purukattega) változatban, vagy más bogyós gyümölcsökkel keverve. A cél itt is az egyszerűség és a friss alapanyagok ízének kiemelése.
🧁 Hozzávalók
- 2 db tojás
-
80 g cukor
1-1,5 dl tej
-
100 g vaj
-
2 teáskanál vaníliás cukor
-
250 g finomliszt
100g darált mandula
-
1 csomag sütőpor (12 g)
-
1 csipet só
-
300 g rebarbara (megtisztítva, feldarabolva
néhány citrom fű levél
-
kristálycukor a tetejére
🥣 Elkészítés:
-
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (alsó-felső sütés).
-
A tojásokat vajjal cukorral kézi mixerrel habosítsd fel.
-
Add hozzá a tejet, és vaníliás cukrot, és keverd simára.
-
Szitáld bele a lisztet, sütőport, sót, darált mandulát majd keverd össze a tésztát (kézi mixerrel alacsony fokozaton).
-
Öntsd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe.
-
Helyezd a tetejére az előkészített rebarbarát. Szórd meg kevés kristálycukorral és egy kevés mandulával.
-
Süsd kb 25 percig, amíg szép aranybarna nem lesz és a beleszúrt tű tisztán jön ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése