2025. június 16., hétfő

"Rabarberikook" azaz rebarbarás sütemény vagy pite

Egy rusztikus balti sütemény  ez  a  rebarbarás pite.Egyszerű, gyors és ellenállhatatlan: ez a finn–észt stílusú rebarbarás sütemény pont azt tudja, amit egy esős délután vagy egy napsütéses kávészünet kíván. Nincs dagasztás, nincs macera – csak egy kézi mixer és néhány szezonális alapanyag kell hozzá.A tetején savanykás rebarbara, a tészta pedig puha és illatos. Skandináv-, balti  háziasszonyok kedvence, most a te konyhádban is illatozhat!








Évekkel ezelőtt Tallinban  kóstoltam egy süteményt  talán  pont a rabarberokook-ot,A munkám során vetődtem oda és a szabadidőmben felkerestem az ottani barátaimat. Otthonukban  pár perc alatt összeállított  a barátnőm egy rebarbarás sütemányt sajnos  receptet nem kértem el akkor, azóta is keresem  a leginkbb hasonlítót,  arra emlékszem  kézi mixerrel  keverte a hozzávakókat  palacsinta sűrűségű volt a tészta  mielőtt a sütőbe tette és valóban  illett  a kávéhoz .


A kapcsolat azóta  sajnos megszakadt  de emlékeimben él  a látogatás és a sütemény is   ami talán rebarbarás pite vagy rebarbarás pirog névre  hallgathatott. 

Az észtek számára a rebarbarás sütemény, vagyis a rabarberikook, igazi otthon-íze. Vidéki konyhák, hétvégi házak, nyári piknikek kihagyhatatlan kelléke tudtam meg némi utána olvasásután. Gyakran készül morzsás (purukattega) változatban, vagy más bogyós gyümölcsökkel keverve. A cél itt is az egyszerűség és a friss alapanyagok ízének kiemelése.


 A rebarbara gyakori szereplője  észt és finn gasztronómiának, különösen a tavaszi–nyár eleji időszakban, amikor a szezonja van. Bár nem őshonos növény, már régóta meghonosodott az északi kertekben, és igazi nostalgia-alapanyag lett – különösen süteményekben. Népszerű  a rebarbara mert,korán terem,már májusban lehet szüretelni – a hosszú tél után igazi örömforrás. Friss, savanykás íze jól ellensúlyozza az édes tésztákat.

 Ha májusban vagy június elején Finnországban vagy Észtországban járunk, szinte biztos, hogy megcsapja az orrunkat a frissen sült rebarbarás sütemény illata. Ez a rusztikus, savanykás növény valódi szezonális kedvenc a Balti-tenger térségében – nem csak a kertekben nő előszeretettel, de a helyiek szívében is ott a helye.Hisz a 
🌿 Rebarbara – az északi nyár savanykás hírnöke




Rabarberikook / Raparperipiirakka – házi süti rebarbarával


🧁 Hozzávalók 

  • 2 db tojás
  • 80 g cukor 

  • 1-1,5 dl tej

  • 100 g vaj 

  • 2 teáskanál vaníliás cukor

  • 250 g finomliszt 

  • 100g darált mandula

  • 1 csomag sütőpor (12 g)

  • 1 csipet só

  • 300 g rebarbara (megtisztítva, feldarabolva 

  • néhány citrom fű levél

  • kristálycukor a tetejére

🥣 Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (alsó-felső sütés).

  2. A tojásokat vajjal cukorral  kézi mixerrel habosítsd fel.

  3. Add hozzá a tejet, és vaníliás cukrot, és keverd simára.

  4. Szitáld bele a lisztet, sütőport, sót,  darált mandulát majd keverd össze a tésztát (kézi mixerrel alacsony fokozaton).

  5. Öntsd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe.

  6. Helyezd  a tetejére az előkészített rebarbarát. Szórd meg kevés kristálycukorral és egy kevés  mandulával.

  7. Süsd kb 25 percig, amíg szép aranybarna nem lesz és a beleszúrt tű tisztán jön ki.












Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/ 
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...