A friss zöldborsó a tavasz, kora nyár hírnöke a konyhában. Nálunk biztosan, sőt azt is jelenti kizárólag ilyenkor eszünk borsólevest, így készítve , az év többi szakaszában nem, mert akkor nincs új sárgarépa friss gyökér.Cserébe üde friss zöld ízeket kapunk .
Alig vártuk már, hogy megérjen a borsó, nem túlzás, szinte nap mint nap ez volt a főfogás a nagy tányér zöldborsó leves ahogy erre emlékszem gyerekkoromból. Sőt, nemcsak nálunk, körülöttünk a szomszédságban is nagy népszerűségnek örvendett a zsenge májusi-júniusi zöldborsó leves csipetkével zöldfűszeres galuskával. Aztán, szerencsére vidéken a nagymamánál később érett így a nyári szünet egy részére is volt bőven borsó, amit szedhettem a kertben, majd fejthettem s természetesen folyamatosan ellenőriztem a minőségét ,vagyis kóstolgattam nyersen ...( Kecskére nem jó a káposztát bízni ,hát így járt velem is a mama, mert mert jócskán megdézsmáltam a frissen szedett zöldborsót ..a legfinomabb rögtön a kertből ,az bizony más ízű ,mint a piacon vásárolt..szokszor távolról utazott a napon ált megöregedett héjú borsó . Nem tudom ti ,hogy vagytok vele én a zsenge hüvelyű harsány zöld foltmentes zöldborsót keresem most is minden alkalommal , de nehéz ilyet találni. Nekem úgy tűnik sokkal több az öreg borsó a standokon,vajon később szedik le arra várva borsószemek minnél nagyobbra nőjenek ? Talán más oka is van, Azért időnként szerencsével járok:
A magyaros zöldborsó leves az egyszerű levesek közé tartozik, rántással készül és csipetke a tipikus magyar levesbetét illik bele amit időként zöldfűszeres galuskával helyettesítünk. Anyukám amikor sietett és az gyakran előfordult főleg munka után amikor vacsorár akászítte borsólevest ,akkor csak összedobott egy galuskát a borsó levesbe és én is követem a példáját a legtöbbször nálunk is galuskával készül,
A megtisztított ( kifejtett ) zöldborsót megmossuk. Mifelénk a zsenge zöldborsó héját is bele főzik a levesbe így azt is meg kell tisztítani vagyis a belső hártyát le kell húzni a borsó pucoláskor( ezt nem lehet megenni azt kidobjuk) a külső héja viszont finom ha egészséges és zsenge ,friss.
Hideg vízbe tesszük fel főni a zöldborsót, új sárgarépa valamint petrezselyem gyökér egészben ha lehet kis ujjnyi vastagságú a legjobb bele, zsenge szintén és petrezselyem szárból újhagymából csokrot kötünk fokhagyma szárral ha van, vagy hagymaszárral, petrezselyem szárral átkötve kerül a levesbe így könnyen eltávolítható a főzés végén.,
Sózzuk is természetesen a levest, más fűszer viszont nem kerül bele, a cél a zöld íz a friss borsó ízének megtartása.
Szerintem ezt a levest "elrontja" a húslé, alaplé a belefőzött hús, találkoztam több helyen ilyennel, nekem nem ízlik. Zöldséglevesnek ajánlom így természetesen a húsmentes, vegtáriánus étrendbe is belilleszkedik.
A borsót puhára főzzük fedő alatt, ehhez nem kell sok idő, hamarosan érezhető a kellemes illata.
Rántást készítünk a már ismert hagyományos módon. Kisebb edényben a zsiradékot ( olajat vagy zsírt felhevítünk elkeverjük liszttel ( teljeskiőrlésű, rozs liszt is lehet, ne ragaszkodjunk a fehér liszthez) megszórjuk őrölt piros paprikával, elkeverjük és felengedjük hideg vízzel csomómentesre keverjük .
Tovább már nem melegítjük, hanem a forrásban levő leveshez adjuk. Így sűrítjük a levesünket.
Kiforraljuk, majd belefőzzük a csipedettet vagy a zöldfűszeres galuskát. Mi úgy szeretjük ha fogkemény a tészta ebben a levesben is, vigyázzunk, ne áztassuk el nem kell sokáig főzni.
Tovább már nem melegítjük, hanem a forrásban levő leveshez adjuk. Így sűrítjük a levesünket.
Kiforraljuk, majd belefőzzük a csipedettet vagy a zöldfűszeres galuskát. Mi úgy szeretjük ha fogkemény a tészta ebben a levesben is, vigyázzunk, ne áztassuk el nem kell sokáig főzni.
Frissen, forrón tálaljuk zöld fűszerekkel megszórva ( petrezselyem zöldje, esetleg kapor levél ,)
Jó étvágyat hozzá !
Utána nagy adag friss epret javaslok de természetesen lehet második fogás bármilyen főétel is !
Jó étvágyat hozzá !
Utána nagy adag friss epret javaslok de természetesen lehet második fogás bármilyen főétel is !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése