2025. június 5., csütörtök

Magyaros zsenge zöldborsó leves


A friss zöldborsó  a  tavasz, kora nyár  hírnöke   a  konyhában. Nálunk biztosan, sőt   azt is jelenti kizárólag ilyenkor eszünk  borsólevest,  így készítve , az év többi  szakaszában nem, mert akkor nincs  új sárgarépa friss gyökér.Cserébe üde friss zöld ízeket kapunk .
















Alig vártuk már, hogy megérjen a borsó, nem túlzás, szinte nap mint nap ez volt  a főfogás a nagy tányér zöldborsó leves  ahogy erre emlékszem  gyerekkoromból. Sőt, nemcsak nálunk,   körülöttünk  a szomszédságban is nagy  népszerűségnek örvendett a zsenge  májusi-júniusi zöldborsó leves  csipetkével  zöldfűszeres galuskával. Aztán,  szerencsére  vidéken  a nagymamánál később érett  így   a nyári szünet egy részére is volt bőven borsó, amit  szedhettem a kertben,  majd fejthettem  s természetesen folyamatosan ellenőriztem  a  minőségét ,vagyis kóstolgattam nyersen ...( Kecskére nem jó a káposztát bízni ,hát  így járt velem is   a mama, mert mert jócskán megdézsmáltam  a frissen szedett zöldborsót  ..a legfinomabb rögtön a  kertből  ,az bizony más ízű ,mint a piacon vásárolt..szokszor távolról utazott a napon ált megöregedett héjú borsó . Nem tudom ti ,hogy vagytok vele  én a zsenge hüvelyű harsány zöld foltmentes  zöldborsót keresem  most is minden alkalommal , de nehéz ilyet találni. Nekem úgy tűnik  sokkal több az öreg borsó a standokon,vajon később szedik le arra várva  borsószemek minnél nagyobbra nőjenek ? Talán más oka is van,  Azért időnként szerencsével járok:








A magyaros zöldborsó leves  az egyszerű  levesek közé tartozik, rántással készül és csipetke  a tipikus magyar levesbetét illik bele  amit időként  zöldfűszeres  galuskával   helyettesítünk. Anyukám amikor sietett és az gyakran előfordult főleg munka után amikor vacsorár akászítte borsólevest ,akkor csak összedobott egy galuskát  a borsó levesbe és én is követem a  példáját a legtöbbször nálunk is galuskával készül,




A megtisztított  ( kifejtett ) zöldborsót megmossuk. Mifelénk a   zsenge zöldborsó héját is bele főzik  a levesbe  így   azt is meg kell tisztítani  vagyis a  belső  hártyát le kell húzni a borsó pucoláskor( ezt nem  lehet megenni  azt kidobjuk)  a  külső héja viszont finom ha  egészséges  és  zsenge ,friss.


Hideg vízbe tesszük fel főni a zöldborsót,  új sárgarépa valamint  petrezselyem gyökér egészben  ha lehet  kis ujjnyi vastagságú  a legjobb bele, zsenge szintén  és petrezselyem szárból  újhagymából  csokrot kötünk fokhagyma szárral ha van, vagy hagymaszárral, petrezselyem szárral átkötve kerül  a levesbe így könnyen eltávolítható a  főzés végén.,
Sózzuk is természetesen a levest, más fűszer viszont nem kerül bele,  a cél a zöld íz  a friss borsó ízének megtartása.
Szerintem ezt a levest "elrontja"   a húslé,  alaplé  a belefőzött hús, találkoztam  több helyen  ilyennel,  nekem nem ízlik. Zöldséglevesnek ajánlom  így természetesen a húsmentes, vegtáriánus étrendbe is belilleszkedik.  
 A borsót puhára főzzük fedő alatt, ehhez nem kell sok idő, hamarosan érezhető a kellemes illata. 
Rántást készítünk a  már ismert hagyományos  módon.  Kisebb edényben a  zsiradékot ( olajat vagy zsírt  felhevítünk  elkeverjük liszttel ( teljeskiőrlésű, rozs liszt is lehet, ne ragaszkodjunk a fehér liszthez) megszórjuk   őrölt piros paprikával,  elkeverjük és felengedjük hideg vízzel csomómentesre keverjük .
Tovább már nem melegítjük,  hanem a forrásban  levő   leveshez adjuk. Így sűrítjük a levesünket.
Kiforraljuk, majd belefőzzük a  csipedettet vagy a  zöldfűszeres galuskát.  Mi úgy szeretjük  ha   fogkemény a tészta ebben a levesben is, vigyázzunk, ne  áztassuk el  nem kell sokáig főzni. 
Frissen, forrón  tálaljuk zöld fűszerekkel   megszórva ( petrezselyem zöldje, esetleg kapor levél ,)

Jó étvágyat hozzá !

Utána  nagy adag friss epret  javaslok  de természetesen lehet második fogás  bármilyen  főétel is  !
  


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 
 🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...