2025. június 10., kedd

Variációk zöldborsóra

 A  zsenge zöldborsóról ódákat tudnék zengeni,   természetesen  a  friss, tavaszi, kora nyári    zöldborsóra gondoldok, hisz akkor kell enni amikor szezonja van, s bár   a modern technika  révén  fagyasztott formában ( a konzervet felejtsük el) az egész évben rendelkezésünkre áll .
Mi  próbálunk  szezonálisan étkezni  vagyis mindig  az kerül az asztalunkra mi ép terem és csak  ritkán élünk  a  lehetőséggel, miszerint  akár télen is  ehetünk ( ehetnénk ) akár zöldborsó levest is.

Ha  zöldborsót emlegetünk szinte természetes,hogy elsőként  a klasszikus  májusi  zöldborsó leves jut az eszembe, holott  van még  számtalan étel ahol a  zöldborsó méltán foglal helyet magának .A zöldborsó főzelék és a franciás, angolos köret  mellett most a  zöldborsó pürét ajánlom a  húsok, sültek mellé, mert pürét nemcsak a babáknak adhatunk.
Tegyük változatosabbé az étkezésünket  egy csodás  színű és ízű zöldborsó pürével.

Könnyen elkészíthető az előkészítéssel együtt  elegendő 1/2 óra és már tálalhatjuk is.   


Zöldborsó püré



zöldborsó püré



A zöldborsót kifejtjük ,megmossuk  puhára főzzük.
A megfőtt zöldborsót forrón  áttörjük, paszírozzuk ( esetleg mixeljük) az apróra vágott zöldfűszereket belekeverjük. Tejszínnel felengedjük  kevés vajjal lágyítjuk  ízlés szerint sózzuk.

Ennél egyszerűbben nem lehet ételt elkészíteni.

Hozzávalói:

  • 1 kg  zöldborsó
  • só ízlés  szerint
  • csokor kapor
  • csokor petrezselyem zöldje
  • néhány levél menta
  • 1 dl tejszín 
  • 20 g vaj

 






zöldborsó püré








Mentás zöldborsó fagylalt



A nyári  nagy melegben jól esik egy gombóc fagylalt ebben biztos mindenki egyetért velem , de ehetünk-e   zöldség fagylaltot pl. húsokhoz? A sós fagylalt nagyszerű ötlet! 
A zöldborsó fagylalt sós, krémes változatban valóban remekül illik köretként húsok – különösen sült vagy grillezett húsok, pl. bárány, kacsa, csirke vagy sertés – mellé. Ez az étel egyesíti a gasztronómiai kreativitást és az eleganciát, így akár fine dining tálalásban is megállja a helyét.

 Biztos lesznek akik ezen meg botránkoznak majd mit ki nem találok,de nálunk bizony  már évekkel korában bevezetésre került a gyerekmenüben. Ettünk kapros tökfőzelék "fagylaltot és  uborkás -rukkolás ricotta fagylaltot is ahogy a mentás zöldborsó fagylaltot .


zöldborsó "fagylalt"

 Tulajdon képpen zöldborsó pürét  készítek, majdnem úgy, ahogy fent  írtam. Enyhén sós vízben a kifejtett zsenge borsót puhára főzöm. Tejföllel vagy  tejszínnel, néhány levélke friss mentával  turmixolom és fagyasztóba teszem,  ha már dermedni kezd átkeverem,visszateszem , később megint átkeverem és  tovább fagyasztom, míg megfelelő állagú nem  lesz.

Hozzávalók :


  • 500 g zöldborsó
  • ízlés szerinti só
  • 1 dl tejföl
  • néhány menta levél



Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...