A zsenge zöldborsóról ódákat tudnék zengeni, természetesen a friss, tavaszi, kora nyári zöldborsóra gondoldok, hisz akkor kell enni amikor szezonja van, s bár a modern technika révén fagyasztott formában ( a konzervet felejtsük el) az egész évben rendelkezésünkre áll .
Mi próbálunk szezonálisan étkezni vagyis mindig az kerül az asztalunkra mi ép terem és csak ritkán élünk a lehetőséggel, miszerint akár télen is ehetünk ( ehetnénk ) akár zöldborsó levest is.
Ha zöldborsót emlegetünk szinte természetes,hogy elsőként a klasszikus májusi zöldborsó leves jut az eszembe, holott van még számtalan étel ahol a zöldborsó méltán foglal helyet magának .A zöldborsó főzelék és a franciás, angolos köret mellett most a zöldborsó pürét ajánlom a húsok, sültek mellé, mert pürét nemcsak a babáknak adhatunk.
Tegyük változatosabbé az étkezésünket egy csodás színű és ízű zöldborsó pürével.
Könnyen elkészíthető az előkészítéssel együtt elegendő 1/2 óra és már tálalhatjuk is.
Zöldborsó püré
A zöldborsót kifejtjük ,megmossuk puhára főzzük.
A megfőtt zöldborsót forrón áttörjük, paszírozzuk ( esetleg mixeljük) az apróra vágott zöldfűszereket belekeverjük. Tejszínnel felengedjük kevés vajjal lágyítjuk ízlés szerint sózzuk.
Ennél egyszerűbben nem lehet ételt elkészíteni.
Hozzávalói:
- 1 kg zöldborsó
- só ízlés szerint
- csokor kapor
- csokor petrezselyem zöldje
- néhány levél menta
- 1 dl tejszín
- 20 g vaj
Mentás zöldborsó fagylalt
A nyári nagy melegben jól esik egy gombóc fagylalt ebben biztos mindenki egyetért velem , de ehetünk-e zöldség fagylaltot pl. húsokhoz? A sós fagylalt nagyszerű ötlet!
A zöldborsó fagylalt sós, krémes változatban valóban remekül illik köretként húsok – különösen sült vagy grillezett húsok, pl. bárány, kacsa, csirke vagy sertés – mellé. Ez az étel egyesíti a gasztronómiai kreativitást és az eleganciát, így akár fine dining tálalásban is megállja a helyét.
Biztos lesznek akik ezen meg botránkoznak majd mit ki nem találok,de nálunk bizony már évekkel korában bevezetésre került a gyerekmenüben. Ettünk kapros tökfőzelék "fagylaltot és uborkás -rukkolás ricotta fagylaltot is ahogy a mentás zöldborsó fagylaltot .
Tulajdon képpen zöldborsó pürét készítek, majdnem úgy, ahogy fent írtam. Enyhén sós vízben a kifejtett zsenge borsót puhára főzöm. Tejföllel vagy tejszínnel, néhány levélke friss mentával turmixolom és fagyasztóba teszem, ha már dermedni kezd átkeverem,visszateszem , később megint átkeverem és tovább fagyasztom, míg megfelelő állagú nem lesz.
Hozzávalók :
Tulajdon képpen zöldborsó pürét készítek, majdnem úgy, ahogy fent írtam. Enyhén sós vízben a kifejtett zsenge borsót puhára főzöm. Tejföllel vagy tejszínnel, néhány levélke friss mentával turmixolom és fagyasztóba teszem, ha már dermedni kezd átkeverem,visszateszem , később megint átkeverem és tovább fagyasztom, míg megfelelő állagú nem lesz.
Hozzávalók :
- 500 g zöldborsó
- ízlés szerinti só
- 1 dl tejföl
- néhány menta levél
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése