De mi van az év többi napjain hol van a mák az étkezésünkben a mákostésztán és talán a mákos rétesen kívül hányszor használjuk találkozunk vele a tányérunkon ?
Hány receptet tudnának a gyakorló háziasszonyok felsorolni ami mákkal készül ? Sokat ? Keveset?
Az ókori görögök is nagyra becsülték a mákot: Hüpnosz, az álom istene gyakran szerepelt mákvirágokkal a kezében, ahogy Démétér, a termékenység istennője is. A mák termése és nedve – az ópium – már akkoriban is ismert volt nyugtató és fájdalomcsillapító hatásáról.
A középkorban a kolostorok gyógynövénykertjeiben is megtalálható volt, a népi gyógyászat pedig álmatlanságra, köhögésre és nyugtatásra használta.
A mák termesztése hazánkban is hosszú múltra tekint vissza. A 18–19. században elterjedt volt vidéki kertekben, én is emlékszem a nagymamám kertjében láttam először igaz az már a múlt században volt, leginkább a magjáért és az olajáért termesztették. Sőt a mákgubót díszítő elemként az adventi koszorún is használtuk.
A mák fontos szimbolikus szerepet töltött be. A karácsonyi mákos guba nemcsak finom étel, hanem szerencsehozó étel is: a sok kis mákszem a bőséget, jólétet és termékenységet jelképezi.
A mák szimbolikája
-
Álom és nyugalom – A mák virága és termése az álom és a halál szimbóluma is. Ez nem véletlen: a növény tejnedve altató hatású alkaloidákat tartalmaz. Sok kultúrában a temetkezési szertartások része volt, síremlékeken is feltűnt.
-
Bőség és termékenység – A néphit szerint a sok apró mákszem a szaporulatot és az anyagi gyarapodást jelképezi. Ezért került gyakran ünnepi asztalra, különösen újévkor, lakodalmakban vagy keresztelőkön.
-
Nőiesség és védelem – Bizonyos hagyományok szerint a mák véd a rossz álmoktól és ártó szellemek ellen, ezért alvópárnába is tettek belőle. A nőiességgel, termékenységgel kapcsolatos néphiedelmekben is jelen van, például ha egy lány mákot szór a vízbe, megtudhatja, ki lesz a férje.
A mák élettani hatásai vitathatatlanok.
Napjainkra "felkapott " termékké vált a mák olaj is .
Étrend kiegészítőkhöz csak akkor forduljunk, ha nincs más lehetőség .
A mák esetében azonban van megoldás!
Egyre többen sütünk otthon kenyeret, péksüteményt .Szórjunk a tészta tetejére mákszemeket mielőtt a sütőbe tolnánk. Mutatós és finom kenyér zsemle vagy kifli lesz a jutalmunk.
Használhatjuk sós tészták díszítésére ,mint pogácsa, sós teasütemény,sós rudak .
Feltérképeztem a blogomat és be kell vallanom nálam sincs bőséges kínálat a mákos receptekből .de azért akad, ilyan a nagy kedvenc a mákos túrótorta amit első helyen emelnék ki.
Az alma remekül harmonizál mákkal és fordítva is így van almás-mákos fehércsokis-habos tortaként is bemutattam.
Jó étvágyat !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése