2025. június 23., hétfő

Mákosan szebb az élet – receptek és érdekességek”

A mák a magyar konyha egyik ikonikus alapanyaga, amely nemcsak ünnepi süteményekben, hanem a hétköznapi fogásokban is méltán kap helyet. Ebben a bejegyzésben bemutatom, honnan ered a mák, milyen jótékony hatásai vannak, és hogyan érdemes használni a konyhában – néhány kreatív recepttel megfűszerezve.




Karácsonykor szinte minden  háztartásban kerül az asztalra mákos beigli és talán mákos gubát is sokan fogyasztanak  ez időtájt.
De mi van az év többi napjain  hol  van a mák az étkezésünkben  a mákostésztán és talán a mákos rétesen kívül  hányszor használjuk találkozunk vele  a tányérunkon ?
Hány receptet tudnának  a gyakorló háziasszonyok felsorolni ami mákkal készül ? Sokat ? Keveset?









A mák (Papaver somniferum) nemcsak konyhai alapanyagként, hanem évezredeken át gyógyászati és vallási célokra is használt növény volt.A mák termesztése több mint 5000 éves múltra tekint vissza. Már az ókori sumérok is ismerték és használták, ők nevezték el „öröm növényének”. Régészeti leletek bizonyítják, hogy a Kr.e. 3. évezredben már termesztették Mezopotámiában. Innen terjedt el Egyiptomba, Görögországba, majd Rómába, és végül Európa nagy részére.

Az ókori görögök is nagyra becsülték a mákot: Hüpnosz, az álom istene gyakran szerepelt mákvirágokkal a kezében, ahogy Démétér, a termékenység istennője is. A mák termése és nedve – az ópium – már akkoriban is ismert volt nyugtató és fájdalomcsillapító hatásáról.

A középkorban a kolostorok gyógynövénykertjeiben is megtalálható volt, a népi gyógyászat pedig álmatlanságra, köhögésre és nyugtatásra használta.

A mák termesztése  hazánkban is hosszú múltra tekint vissza.  A 18–19. században elterjedt volt vidéki kertekben, én is emlékszem a nagymamám kertjében láttam először igaz az már  a múlt században volt,  leginkább a magjáért és az olajáért termesztették.  Sőt  a mákgubót díszítő elemként az adventi koszorún is használtuk.

A mák fontos szimbolikus szerepet töltött be. A karácsonyi mákos guba nemcsak finom étel, hanem szerencsehozó étel is: a sok kis mákszem a bőséget, jólétet és termékenységet jelképezi.

A mák szimbolikája

  • Álom és nyugalom – A mák virága és termése az álom és a halál szimbóluma is. Ez nem véletlen: a növény tejnedve altató hatású alkaloidákat tartalmaz. Sok kultúrában a temetkezési szertartások része volt, síremlékeken is feltűnt.

  • Bőség és termékenység – A néphit szerint a sok apró mákszem a szaporulatot és az anyagi gyarapodást jelképezi. Ezért került gyakran ünnepi asztalra, különösen újévkor, lakodalmakban vagy keresztelőkön.

  • Nőiesség és védelem – Bizonyos hagyományok szerint a mák véd a rossz álmoktól és ártó szellemek ellen, ezért alvópárnába is tettek belőle. A nőiességgel, termékenységgel kapcsolatos néphiedelmekben is jelen van, például ha egy lány mákot szór a vízbe, megtudhatja, ki lesz a férje.


A napokban  az ország déli részén  és a Délvidéken is szinte  az út mellett  pompázatos mákmezők haladtunk el.  A máktermesztése csak bizonyos mennyiségben és szigorú szabályok mellett lehetséges.Ugyanis  anyers mák gubóban olyan  alkaidok találtahóak melyek kábító bódító hatásúak( ópium)a mák számos  olyan tulajdonsággal rendelkezik melyet  a gyógyszerként  használunk ismerünk  görcsoldó,(papverin) köhögéscsillapító (kodein) fájdalom csillaptó( morfin)  








A mák élettani hatásai vitathatatlanok.
Különösen a nők   szervezere kedvező, nagymértékban  javítja  a  csontritkulással szembeni  esélyeinket.
A mákban sok a rost  ezátal segíti az emésztést
Bőven tartalmaz kalciumot és rezet  ami csontok egészségét és a szív és idegrendszer működésését.
 segíti elő
Sok benne foszfor és a mangán  ami szintén a csontokra, izületekre van jó hatással de bőrre is. 









Napjainkra "felkapott " termékké vált  a mák olaj is . 
Nem vitatom  koncentrált formában célzottan jut  a szervezetbe, ám nem hagyhatjuk figyelmen kívül az egészséges táplálkozással bevitt vitaminok és ásványianyagok   jelentőségét.

Étrend kiegészítőkhöz csak akkor forduljunk, ha  nincs más lehetőség  .
A mák esetében azonban van megoldás!







Egyre többen  sütünk otthon kenyeret, péksüteményt .Szórjunk a tészta  tetejére mákszemeket  mielőtt a sütőbe tolnánk. Mutatós és finom  kenyér zsemle vagy kifli lesz a jutalmunk.





Használhatjuk sós tészták díszítésére ,mint pogácsa, sós teasütemény,sós rudak .

Feltérképeztem  a blogomat és be kell vallanom  nálam sincs bőséges kínálat a mákos receptekből .de azért  akad, ilyan  a nagy kedvenc  a mákos túrótorta amit első helyen emelnék ki.

Az alma remekül harmonizál  mákkal és fordítva is így van  almás-mákos fehércsokis-habos tortaként is bemutattam.

További mákos receptek  a Rozmaring&ibolya blogból: 










 A mák magja önmagában is felhasználható, de az íze akkor bontakozik ki igazán, ha megőröljük. A darálás során felszabadulnak a mag belsejében található olajok, amelyek intenzívebbé teszik az aromát – viszont ezek az olajok gyorsan avasodhatnak is.

Tippek a daráláshoz:

  • Mindig frissen daráljuk: A darált mák 1-2 napon belül elveszítheti az ízét, és könnyen megkeseredhet. Éppen ezért mindig csak annyit daráljunk, amennyire éppen szükség van.

  • Speciális mákdarálót használjunk: A hagyományos kávédaráló nem a legideálisabb, mert a kis szemek átcsúszhatnak a pengék között. A kézi mákdaráló (spirálos rendszerű) a legjobb választás, mert apró, sűrű fogazata pontosan ehhez lett kialakítva.








  • Kerüljük a túlmelegedést: A darálás során ne hagyjuk, hogy a mák felmelegedjen, mert ez is rontja az ízét. Ha géppel darálunk, használjunk rövid szakaszokat és szüneteket.

Mire figyeljünk a mák tárolásánál?

A mák, különösen darált állapotban, nagyon gyorsan avasodik – ez a benne található magas olajtartalom (akár 40–50%) miatt van. Éppen ezért a helyes tárolás kulcsfontosságú.

Tárolási tanácsok:

  • Egész mák: Levegőtől elzárva, sötét, hűvös helyen hónapokig is eláll. Legjobb üvegben, csavaros tetővel vagy jól záródó dobozban tárolni. A fagyasztóban is elhelyezhető, így még tovább eltartható.

  • Darált mák: Csak hűtőben vagy fagyasztóban tároljuk, és maximum 1-2 napig. A darált mákot mindig frissen készítsük, vagy azonnal használjuk fel, ha lehet. Érdemes kis adagokat darálni és gyorsan felhasználni.

  • Védjük a fénytől és nedvességtől: A mák könnyen beveszi a nedvességet és az idegen szagokat. Mindig száraz kanállal nyúljunk bele, és jól zárjuk vissza a csomagot.

Extra tippek a konyhai felhasználáshoz:

  • Ne főzzük túl sokáig: Ha mákos tölteléket készítünk és a recept azt írja elő csak  rövid ideig főzzük (cukorral, tejjel, citromhéjjal vagy mézzel), különben megkeseredhet./a beigli, a kalács esetében  én mindig forrázott mák tölteléket használok 

  • Fűszerezéssel bátran kísérletezhetünk: A mák jól harmonizál a citrommal, naranccsal, mézzel, vaníliával, de a fahéjjal vagy szegfűszeggel is.

  • Sós ételekben is helye van: Ne féljünk kipróbálni sós péksüteményekben, tésztákban vagy akár saláták tetején 



Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...