2015. január 29., csütörtök

Mákos-citromos keksz

Az utolsó Meyer citromomat használtam fel  tavaly tavasszal erre  a kekszre ,emlékszem nagy sikere volt.









Úti sütemény lett belőle akkor, így  kettős célt szolgált friss üde ízt ad  a fogyasztójának míg  a keksz "eredeti " tulajdonsága  lévén   azonnali  "végszükség esetén  " felhasználható tartalék élelmiszer.
Természetesen   házi készítésű volta miatt  mentes minden adalék anyagtól.
Nem olyan szabályos mint gyári társai,a  kezem  munkáját tükrözi  egyenletlensége, nevezzük rusztikusnak emiatt?  Ízletes,   garantált, jól bevált recept,  nem először  készült  ( nem is utoljára)
,sőt  a karácsonyi kekszek  közé is bekerült.


A mákot, mindannyian szeretjük,   nem rég  kóstoltam  mák olajat egy konyha kiállításon  talán  lehetne  ehhez a recepthez párosítani, de ez csak egy ötlet, még  a megvalósítás várat magára. Addig is   mák szórást kapott  ami díszíti is  kekszet és  mák jótékony  hatását  is  megőrzi.





Hozzávalók:



  • 250 liszt ( vegyesen  zabliszttel  keverve  használtam  a  finom lisztet fele-fele arányban)
  • 60 g  cukor( nádcukor)
  • 50 g vaj 
  • 50 g  kókuszzsír( helyettesíthető  vajjal)
  • csipet só
  • 1,5 citrom leve  
  • 1 tojás
  • 20 g  mák

Elkészítési ideje  max .40 perc, ebből  12 perc  a sütés   a többi az összeállítás  ha van időnk  célszerű egy órán át hűtőben  pihentetni  ( könnyebben  dolgozunk a tésztával)




A fenti alapanyagokat  a  mák kivételével dolgozzuk rugalmas tésztává és formázzuk rúd alakúvá.
Ebben a   fázisban célszerű fóliáéba csomagolva pihentetni a  hűtőben egy órácskát.A pihentetés után éles késsel  szeleteljük, majd tetszés szerint  ( pl. villával )  mintázzuk,formázzuk.
Egyik felét   mákba mártjuk  ,kicsit rányomkodjuk.Sütőpapírral bélelt  lemezen  sütjük előmelegített sütőben 12 percig, ,míg  "szín nem kap. "


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly