2015. január 10., szombat

2 : 1 / fűszeres csokoládés szűzpecsenye


A karácsonyi  meglepetésként  szereplő hidegsült  az idén  a csokoládékéregben  készült szűzpecsenye volt ( sligovicás aszalt szilvával és dióval töltött  karaj és zsályás sült mellett).Nagy sikere volt, állapíthatom meg így utólag is.A hálás vendégsereg   elismerését fejezte ki e különleges  ízhatású  fogás kóstolása után.
Most január első napjaiban   melegen került a tányérunkra, így a csokoládé kéreg lágy szósszá módosult  a szűzpecsenyét bevonta.
Sütőben sült cékla párolt rizzsel és   pirított dióval készült  fahéjas sültalma egészítette ki, tökéletes harmóniát teremtve .

Elkészítése nem bonyolult.
Hozzávalók:


  • szűzpecsenye egészben
  • 30g fahéj
  • 10 g szegfűszeg
  • himalaya só
  • 50 g csokoládé
  • 10 g színes bors

A szűzpecsenyét gondosan tisztítsuk meg a  hártyáktól és minden olyan résztől amit nem szívesen látnánk  a tányérunkon.
Mossuk meg, majd szárítsuk fel a vizet papírtörlő segítségével . Forgassuk  őrölt fahéjba .

 A sütésre kiválasztott tálat béleljük ki  sütőpapírral és borítsuk be durvára darabolt / tört csokoládéval ( nálunk most ez a mikulás maradék volt ,ha úgy gondoljuk  nem elég   "jó" a csokoládénk  kakaó porral dúsíthatjuk).Mozsárban durvára tört  színes borsot  és  szegfűszeget  ízlés szerint adhatunk ebben a fázisban hozzá( a hideg sült esetében ezt elhagytam  a meleg esetében   viszont  használtam   ezeket a fűszereket is).Kicsit rányomkodjuk a   fűszereket  kevés  himalaya sót  hintünk rá ,becsomagoljuk a  sütőpapírba és forró sütőben  20 perc alatt készre sütjük .

Ha melegen tálaljuk pár perc  pihentetés után enyhén rézsútosan   4-5 cm vastagon ajánlom szeletelni .
Hidegen  kínálva  teljesen  várjuk meg míg kihűl,  célszerű hidegen tárolni szeletelésig és vékonyan  pár mm szélesre szintén enyhén rézsútosan szeleteljük.


Pikáns  gyümölcsös  salátákat, hagymalekvárt, fűszeres  sütőtök  chutneyt  ajánlok   ez esetben kínálni  mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly