A karácsonyi meglepetésként szereplő hidegsült az idén a csokoládékéregben készült szűzpecsenye volt ( sligovicás aszalt szilvával és dióval töltött karaj és zsályás sült mellett).
Nagy sikere volt, állapíthatom meg így utólag is.A hálás vendégsereg elismerését fejezte ki e különleges ízhatású fogás kóstolása után.
Most január első napjaiban melegen került a tányérunkra, így a csokoládé kéreg lágy szósszá módosult a szűzpecsenyét bevonta.
Sütőben sült cékla párolt rizzsel és pirított dióval készült fahéjas sültalma egészítette ki, tökéletes harmóniát teremtve .
Elkészítése nem bonyolult.
Hozzávalók:
- szűzpecsenye egészben
- 30g fahéj
- 10 g szegfűszeg
- himalaya só
- 50 g csokoládé
- 10 g színes bors
A szűzpecsenyét gondosan tisztítsuk meg a hártyáktól és minden olyan résztől amit nem szívesen látnánk a tányérunkon.
Mossuk meg, majd szárítsuk fel a vizet papírtörlő segítségével . Forgassuk őrölt fahéjba .
Kicsit rányomkodjuk a fűszereket kevés himalaya sót hintünk rá ,becsomagoljuk a sütőpapírba és forró sütőben 20 perc alatt készre sütjük .
Ha melegen tálaljuk pár perc pihentetés után enyhén rézsútosan 4-5 cm vastagon ajánlom szeletelni .
Hidegen kínálva teljesen várjuk meg míg kihűl, célszerű hidegen tárolni szeletelésig és vékonyan pár mm szélesre szintén enyhén rézsútosan szeleteljük.
Pikáns gyümölcsös salátákat, hagymalekvárt, fűszeres sütőtök chutneyt ajánlok ez esetben kínálni mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése