Szerintetek is remekül illik a cékla a Valetin-napi, vagy karácsonyi menübe?
Bevezető fogásnak egy különleges színű mélybordó leves igazán hatásos lehet.
A cékla jótékony hatásáról már többször esett szó miért is érdemes fogyasztani és számtalan céklás recept található ebben a blogban is a mézes balzsamos sült céklától kezdve a a hagyományos céklasalátán keresztül a céklás brownieig . Ez a rövid felsorolás is mutatja milyen sokféleképpen készíthetjük el ,Most a levesek sorát szeretném bővíteni a tartalmas borcs leves után egy könnyedebb szinte egyszerűnek nevezhető levessel ez a cékla bouillon vagyis egy finom céklaleves.
A legegyszerűbb elkészítési módja ha a metéltre vágott céklát jó erős gyömbérrel ízesített marhahúslevesben ,vagy erőlevesben felfőzzük, majd átszűrjük a levét. Legtöbbször vékonyra szeletelt nyers céklával, vagy roppanósra főzött sütőtökkel és macesz gombóccal kínálom.
Ez esetben a cékla színét a sütőtök kicsit átfesti narancsos árnyalatot kap.
Frissen őrölt borssal tálalás előtt " illik " meghinteni.
Ha elmarad a sütőtök "betét" jobban érvényesül a lilás cékla szín ilyenkor érdemes torma galuskát ,grízgaluskát ( természetesen mindegyiket külön főzve hogy jobban elüssön!) adni hozzá.
Macesz gombóc :
hozzávalói
,
- 2 tojás,
- 1 dl víz,
- 2 evőkanál libazsír,
- tengeri só,
- frissen őrölt színes bors,
- őrölt gyömbér
- 2 macesz lap dara
- 1 macesz lap darabokra tördelve.
A tojásokat tálba ütjük a vizet hozzáadjuk és belekeverjük a maceszt valamint a fűszereket és a libazsírt is. kb egy órán keresztül hagyjuk pihenni majd vizes kézzel kis gombócokat formázunk és forró húslevesben kifőzzük. Sok folyadékot vesz magába!
Ajánlom torma galuskával is kipróbálni ami hasonlókép készül mint a grízgaluska ( daragaluska) annyi eltéréssel, hogy tormát is keverünk bele.A cékla és a torma kitűnően kiegészítik egymást ebben a levesben sem okoznak csalódást.
Hasonló receptek céklára: itt találhatóak
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése