2015. január 30., péntek

Cékla bouillon





A legegyszerűbb elkészítési  módja ha  a metéltre vágott céklát jó erős gyömbérrel ízesített marhahúslevesben ,vagy erőlevesben felfőzzük,majd átszűrjük  a  levét.  Legtöbbször vékonyra szeletelt  nyers céklával, vagy roppanósra főzött sütőtökkel  és macesz gombóccal kínálom.
Ez esetben a  cékla  színét a sütőtök kicsit  átfesti  narancsos árnyalatot kap.
Frissen őrölt borssal  tálalás előtt " illik " meghinteni.




Ha elmarad  a sütőtök "betét" jobban érvényesül  a  lilás  cékla szín ilyenkor  érdemes  torma galuskát ,grízgaluskát ( természetesen  mindegyiket külön főzve  hogy jobban elüssön!)  adni  hozzá.

Macesz gombóc :


 hozzávalói
 ,

  • 2 tojás,
  • 1 dl víz,
  • 2 evőkanál libazsír, 
  • tengeri só, 
  • frissen őrölt színes bors,
  • őrölt gyömbér 
  •  2 macesz lap dara
  •  1 macesz lap darabokra tördelve.



A tojásokat  tálba ütjük   a vizet hozzáadjuk és belekeverjük  a maceszt valamint   a fűszereket  és  a libazsírt is. kb egy órán keresztül hagyjuk pihenni   majd  vizes kézzel kis gombócokat formázunk és  forró húslevesben kifőzzük.Sok folyadékot vesz magába!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly