Boldog karácsonyt !
Karácsony I. nap
Az ünnepi ebéd a hozzávalók gondos kiválogatásától, a terítéktől, tálalástól lesz igazán különleges.
Karácsony I. nap
Az ünnepi ebéd a hozzávalók gondos kiválogatásától, a terítéktől, tálalástól lesz igazán különleges.
Nálunk ez alkalommal 5 fogásosra sikeredett.
Hideg előételként hal, majd azt követően egy forró leves következett, a fő étel pedig vad, karácsonyi fűszerekkel elkészítve mártásokkal tálalva. Sajt és gyümölcs követte ezt a valóban nem mindennapi összeállítást és végezetül egy hűvös selymes elegáns panna cotta alkoholos gyümölccsel zárta az étkezést.
Egy ilyen menü elkészítése sem igényel túl sok időt, ám figyelnünk kell rá mit készíthetünk el előre pl a hagymalekvárt ebben az esetben már az ünnep előtt megcsinálhatjuk és a panna cotta is előző nap készült. Sőt az erőlevest is előre megfőzhetjük ( könnyebben tudjuk lezsírozni !) Így csak a hús sütés és a pollenta, valamint a mártások és a grízgaluska készítse marad ami kis szervezéssel könnyedén megoldható párhuzamosan .
Szép ünnepet!
- Lilahagyma lekváron tálalt füstölt pisztráng
- (Konyakos)Vad erőleves grízgaluskával
A grízgaluskát, vagy másnéven daragaluskát nagyon szeretjük, az elkészítéshez kell némi idő, de megéri a várakozás. Az elkészült grízgaluskát a kitálalt forró levesbe tesszük. Készítésekor szobahőmérsékletű zsírhoz keverjük a külön felhabosított tojást, hozzáadjuk a grízt( búzadara) ízesíthetjük sóval, finomra vágott zöldpetrezselyemmel Az egész masszát hűtőben pihentetjük minimum félórát. Azt követően gyöngyöző sós vízbe szaggatjuk két evőkanál segítségével formázva. Lefedve, nagyon lassú tűzön kb fél óráig főzzük.
Hozzávalói:
- 100 g gríz( búzadara)
- 50 g zsír
- 1 tojás
- só
- zöldpetrezselyem
- Karácsonyi őz pecsenye narancsos mézeskalács mártásban, birsalmás pollentával és kökény lekvárral és mole( mártással)
- Sajt falatok & aszalt és friss gyümölcsök
Ünnepi panna cotta
(Levendulás,alkoholban eltett eperrel és friss citromfű levélkékkel)Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése