2018. október 28., vasárnap

Lúdláb torta

A lúdláb torta a klasszikus  cukrászdai sütemények közé tartozik,  azt hiszem mindig is  ott volt  a cukrászda pultokon, állandó kínálatban szerepelt.
Mostanában gyakran hallom, ilyenkor ősszel, Márton -nap közeledtével kell sütni a lúdláb tortát , mert a neve, elnevezése, összefüggésbe hozható evvel a jeles nappal, mivel a torta szeletek  a lúdlábta emlékeztetnek.

Lúdláb torta 


Nem más mint párizsi krémmel  töltött csokoládés felvert, vagyis piskóta,  konyakos  meggyel gazdagítva és csokoládéval burkolva.


Lúdláb torta  szelet


Csokoládés felvert tészta


A felvertek  szerkezetileg a leglazább tészták, könnyen emészthetőek, térfogatukhoz képest  kevesebb kalóriát  tartalmaznak  akár azt is mondhatnánk megfelel  a korszerű táplálkozás támasztotta feltételeknek.
Mivel  alaptésztaként használjuk a felvert tésztákat, népszerűbb nevén  a piskótát, a hozzáadott ún járulékos anyag  határozza meg a kész sütemény jellegét, jelen esetben ez  a csokoládé-, vagy kakaópor, mely részben a lisztet helyettesíti.

Elkészítése megegyezik a már annyiszor bemutatott és  készített piskóta készítés technológiájával csak  ebben  a tortában liszt egy részét kiváltjuk  csokoládé-, vagy kakaó porral.
A tojásokat miután megmostuk, fertőllenítettük, szétválasztjuk, az egyik keverő edénybe kerül  a tojás fehérje a  másikba a tojássárgája.
 A tojásfehérjéhez adjuk a cukor 2/3 részét és kemény habbá verjük. A másik keverőtálban  lévő tojássárgáját a maradék 1/3 rész cukorral szintén habosra keverjük, majd   óvatosan  összeönjük a tojásfehérje habbal, a tetejére szitáljuk a  lisztet,  és a kakaó-,csokoládé port ( így levegősebb lesz ), majd a jobb kezünkbe vesszük egy fakanalat, a fakanállal lazán összekeverjük a masszát  úgy, hogy bal kezünkkel a keverési iránnyal ellentétesen forgatjuk  a keverő tálat, vigyázva, hogy a tojáshabot ne törjük össze. Ne össze- vissza mozdulatokkal dolgozzunk ! Ha kész,  elkeveredett  a tojás hab és a tojáskrém  a  lisztes  kakaó-, vagy csokoládé porral. Sütőpapírral bélelt  kapcsos tortaformába simítjuk  és 180 fokra előmelegített gőzmentes sütőben, megsütjük.
A megsült  piskótát kivesszük  a sütőből,  a formát szét pattintjuk és kiborítjuk a megsült piskóta tésztát, a papírt lehúzzuk róla majd kihűlés után megkenjük a párizsi krémmmel az alábbiak szerint.

 a  csokoládés piskóta hozzávalói :


  • 60 g liszt 
  • 4  tojás 
  • 80 g cukor  ( kristály cukor)
  • 20 g kakaó-, v csokoládé por 


Párizsi krém

hozzávalói:


  • 200 g cukor 
  • 250 g vaj 
  • 175 g tejszín 
  • 100 g kakaópor, vagy csokoládé( magas kakaó tartalommal )


 A modern kor elvárásainak és a mi ízlésünknek megfelelően a klaszikus receptből én teljes egészében elhagyom a  cukrot, de ha valaki ragaszkodik hozzá tegye bele  a fenti arányban a felmelegített tejszínbe .
A tejszínt felmelegítem, majd miután lehúztam már a tűzről, a meleg tejszínben  felolvasztom a csokoládét ( kakaóport) és  a vajat ezután már nem melegítjük  szép sima krémet kapunk ( én  habverővel keverem  simára),ezután  hagyom kihűlni. Általában előző este készítem el a krém első fázisát, majd egy teljes éjszakára hűtőbe teszem. A hűtőben  tárolt csokoládés krémet felhasználás előtt felhabosítom,  tulajdonképpen  ez a krém is  hasonlóan készül, mint  a Trüffel krém, azonban itt  majd a vaj dominál a tejszínnel szemben. A párizsi krém igen  népszerű cukrászati "alapkrém" .

Konyakos meggy

Jelen esetben házi készítésű 100%-ban  saját termesztésű saját szüretelésű marella meggy jó minőségű alkolban eltéve. A most felbontásra került üveget  2017.-ben tettem el, így volt ideje érni  a gyümölcsnek,  átitatta  a finom szesz, jó lesz vigyázni vele, gyerekeknek nem való ez a torta .



A torta  összeállítása:

A torta karika ( piskóta) felületét vékonyan megkenjük a párizsi krémmel, a konyakos meggyet    egyenletesen elosztjuk rajta, a torta közepére azonbna ne jusson belőle mert akadályozhatja  a  szeletelést.
Ezután a megmaradt  párizsikrémet rákenjük a tortára, elsimítjuk, jól kifagyasztjuk .


Csokoládé bevonat 


  • 150 g csokoládé
A csokoládét  vízgőz felett megolvasztjuk majd a tortára kenjük, úgy, hogy az oldalaira is jusson csokoládé,tehát rácsra helyezve a csokoládéval teljesen bevonjuk.

Lúdláb torta


A torta felületét még dermedés előtt  késsel megütögetjük, hogy tüskés felületet kapjunk.
Dermedés után forró vízbe mártott késsel szeletelhetjük.


Lúdláb torta  szelet



Kíváncsiságból  átnéztem  néhány az interneten fellelhető receptet ami lúdláb torta néven fut, megdöbbentő eredményre jutottam, az általam talált véletlenszerű első 19 lúdláb torta recept köszönő viszonyban sincs a klasszikus   lúdlábtorta recepttel. Ezekben  a receptekben  a piskóta készítéshez használnak olajat, margarint,sütőport, szódabikarbónát, tejet, joghurtot, vaníliás cukrot, réteslisztet , citrusport, étkezési keményítőt, porcukrot, vizet,vajat, az arányokat ne is említsük.
A krémhez ( szinten mindenütt)  pudingport írnak , tejet, margarint, zselatint, fahéjat, bon-bon meggyaromát, szőlőmag olajat, tojást, lisztet, gesztenyemasszát, növényi habtejszínt, habfixálót használnak.
Az ízlés kérdése  ki mit szeretne  látni a tányérján, de a lúdláb torta recepthez ezek az anyagok nem kellenek, ebben az esetben a végeredmény  egy másik sütemény lesz.  nem lúdláb torta.
A fenti  alapanyag válogatás kutatásom hirtelen ötletből fakadt, de elgondolkodtató, bár elfogadom ha valaki szeretné újra gondolni a klasszikus süteményeket  vagy változtatni kíván  a saját ízlésére formálva egy-egy receptet, azonban  szeretném hangsúlyozni ebben az esetben  a elnevezésben  ezt fel kéne tüntetni, mert megtévesztő.Ha valaki nem ismerné a lúdlábtortát és ha bármelyik általam talált  recept alapján  találkozna vele először, félreértés áldozatata lenne. A  fellelt  receptek elkészítési  módjára  nem szeretnék ezek után kitérni.

Jó szívvel ajánlom a fenti receptet kipróbálni,  nálunk nagy sikert aratott, aki csak kóstolta, mindenkinek nagyon ízlett és dícsérte.


Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...