A túlélő show szereplői
a lakók, akik cseppet sem
önkéntesen vállalták e szerepet, de leleményesen állnak a megpróbáltatások elé.
A történet még egy meleg nyári napon kezdődött, amikor kiplakátolták, hogy " vezetékcsere miatt kérik a tisztelt lakókat a megjelölt szeptemberi időpontban
legyenek otthon, mert mindenkinél
elzárják a gázt a
lakásokban, ha ezt nem tudják teljesíteni nem fogják visszakapcsolni
akár napokig", a közlemény szerint. A másik kifüggesztett lapon lévő felhívás azt írja reggel 9,00-15,00
óra között szünetel a gázszolgáltatás.
Csakhogy azóta megállt az idő.
A szerelés befejeződött, azonban a szolgáltatást nem kapcsolták vissza, mert hibát találtak, nem ítélték biztonságosnak, hisz szivárog a gáz.
Ez eddig érthető.Intézkedni kell, orvosolni a hibát. Azonban ez koránt sem tűnik egyszerű feladatnak, ugyanis most is mint már annyiszor nem a tulajdonosok, hanem a közös képviselő jogosult erre aki tartósan külföldön tartózkodik és onnan igyekszik több kevesebb sikerrel kivitelezőt keresni, árajánlatot kérni, kideríteni kit terhelnek a felmerült költségek vagy ki tudja mit tesz, mert a bejárati ajtón kiplakátolt rövid tájékoztatáson kívül semmi konkrét információ nem áll a rendelkezésünkre, ahogy a gáz sem.
Tehát egy 36 lakásos társas ház 1 hete nem süt-főz, nincs étel szag a lépcsőházban, vasárnap nem hallatszik a húsklopfolás és a húsleves illata sem keveredik a rántott hús és pörkölt illatával, mert nincs mivel főzni, hiszen ezek a lakások gáztűzhellyel vannak felszerelve ( eredetileg ) hacsak, időközben a tulajdonosok nem cserélték le, bár nagy valószínűleg akkor is gáztűzhely került a régi helyére, hisz adott a gáz( vezeték) a lakásokban.
A szerelés befejeződött, azonban a szolgáltatást nem kapcsolták vissza, mert hibát találtak, nem ítélték biztonságosnak, hisz szivárog a gáz.
Ez eddig érthető.Intézkedni kell, orvosolni a hibát. Azonban ez koránt sem tűnik egyszerű feladatnak, ugyanis most is mint már annyiszor nem a tulajdonosok, hanem a közös képviselő jogosult erre aki tartósan külföldön tartózkodik és onnan igyekszik több kevesebb sikerrel kivitelezőt keresni, árajánlatot kérni, kideríteni kit terhelnek a felmerült költségek vagy ki tudja mit tesz, mert a bejárati ajtón kiplakátolt rövid tájékoztatáson kívül semmi konkrét információ nem áll a rendelkezésünkre, ahogy a gáz sem.
Tehát egy 36 lakásos társas ház 1 hete nem süt-főz, nincs étel szag a lépcsőházban, vasárnap nem hallatszik a húsklopfolás és a húsleves illata sem keveredik a rántott hús és pörkölt illatával, mert nincs mivel főzni, hiszen ezek a lakások gáztűzhellyel vannak felszerelve ( eredetileg ) hacsak, időközben a tulajdonosok nem cserélték le, bár nagy valószínűleg akkor is gáztűzhely került a régi helyére, hisz adott a gáz( vezeték) a lakásokban.
Most bosszús és elkeseredett lakók
közlekednek a házban és szomorúan
állapítják meg a szomszéd házban
már kint voltak a szerelők
és azóta talán nálunk már főhet az ebéd a gáztűzhelyen. Nálunk semmi
még .
Van aki indukciós
lapot kapott kölcsön ( dicsérik nagyon )
és van aki rezsót vett, a szerencsésebbek villanysütővel kombinált tűzhellyel rendelkezek, nekik csak a menüt kell átvariálni .
Engem is meglepetés szerűen ért a hír
pénteken este mikor megérkeztünk,
olvasva a fent említett plakátot.
Talán szerencsém van a többiekkel szemben, akik már 3-4 napja
nélkülözik a gázt, mert mi késve
kapcsolódunk a túlélő programba.
Szombat reggel a
presso gépen csikartam némi forró vizet a reggeli teához, hisz nekem ezzel indul a nap e nélkül használhatatlan
lennék .
Aztán kezdődött a fejtörés, hogyan tovább, körbe telefonáltam a barátokat kinek lenne használható és nélkülözhető
készüléke erre az átmeneti időszakra, ami
a pesszimista vélemények szerint akár
hónapokig is elhúzódhat.
Kaptam is teafőzőt
ami megoldja majd forróvíz készítési
gondjaimat így teljesen nyugodtan és
gyorsan indulhatnak a reggelek.
A „Katapultunkon” ( Kata barátnőmtől kapott dolgokat gyűjtöttem itt össze)
a tavaly ajándékba
kapott és azóta még be nem üzemelt
Mypot névre hallgató lassú főző is
végre kipróbálásra került. Lassú az tény, az első alkalommal nem is tudtuk kivárni mire elkészül benne az
étel, de majd hozzászokok, hogy 2-4-6-8 órát főzök valamit. Tény, hogy az alacsony hőfokon készülő
étel jobban megőrzi az alapanyagok vitamin-, és ásványi anyag tartalmát, az eddig
készített étel ami egy zöldséges ratatouille szerűség volt, íze jó. Nekem ugyan
szokatlan, hogy míg én inkább sütöm a zöldségeket ez az edény főz – párol ( zsiradék nélkül remekül meg van benne minden ) az elkészült zöldség tehát nem ropogós, ahogy én készítem ( fogkemény), hanem puha. Általában
egytál ételeket javasolnak készíteni
ebben az edényben, tehát az elkövetkező napokban eszerint alakul a menü nálunk.
Legközelebb töltött paprikát csinálok majd benne, azt hiszem
van időm a kísérletezésre a közeljövőben nem történik gyors változás gáz ügyben .
A másik nagy felfedezés
az Eta grill sütő ami a spájzban lapult eddig kivonva
a forgalomból évek óta, még a szüleim
vették ( talán a70-s években ) tehát
mondhatjuk nem mai darab, igazi retro tárgy, nagyon
alaposan igyekeztem letakarítni az
évek óta porosodó készüléket és bizakodva bekapcsoltuk . Legnagyobb meglepetésünkre
és örömünkre működött!
Jöhetett a próbasütés .
Azért ez mégis csak grill, roston sütni pedig a férjem
szokott a szabadban, tehát most a konyhában is átvette az irányítást.
Megpakoltuk az alsó
lapot, majd óvatlanul rácsuktuk a
tetejét mondván gyorsabban elkészül,
ha két oldalról kapja a hőt. Aztán
történt valami váratlan, talán meg akarta
forgatni a húsokat, vagy igazítani, amikor valamit megnyomhatott véletlenül
aminek következtében forró a felső sütőlap levált, lesett rá húsra, azt hittük eddig tartott
a grillezés vége a készüléknek,
de nem így történt. Némi tanakodás után megmentettük a helyzetet és ez által arra is rájöttünk ezek
a lapok levehetőek így egyszerűen
tisztíthatóak, elmosogathatóak, nem kellett volna órákat töltenem a
tisztításukkal.
A húsok végül megsültek,
finom lett, bár a fiam megjegyezte,
a szabadban, faszén parázson sütött hússal
nem vetekszik az íze elektromos
grillen készült húsnak.
Másnap már sokkal
nagyobb rutinnal sütöttünk a húst és gombát is .
Most valószínű roston sütünk szinte minden nap ( más
lehetőség nem igazán van ) volt már hátszín, tarja, és karaj
meg gomba, paprika
és sajtos melegszendvics is.
Reméljük nem fogyok ki az ötletekből receptekből míg
visszajön a gáz .
Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése