Még nem egészen 8 és fél éves volt a fiam, amikor a kedvencei közé besorakoztak az apró rákocskák. Ez akkoriban okozott némi meglepetést, hisz néhány éve a családi Valentin napi "élménynapunk" része volt Bécsben a tenger gyümölcsei ebéd is, akkor már nyíladozó értelmű gyermekem kész volt a próbára, de nem nyerte el tetszését, azóta nem is volt hajlandó megkóstolni, bár tudomásul vette az anyja egyik kedvence a rák.
Ám egyszer csak megtört a jég, (én úgy vagyok az étellel, jobb ha nem erőltetem, de időről időre újra próbálkozom vele). Egy ebéd váratlanul azonban meghozta a változást ezen a téren, vegyes fekete -fehér spagetti mellé tálaltam, mert mi is illene a legjobban mint a tenger gyümölcsei, rákocskák, kagyló, polip,tintahal stb. vegyesen hozzá....Nem ez volt az egyetlen fogás így nem fordítottam különösebb figyelmet rá, volt más is a kínálatban, így találhatott mindenki kedvére valót biztos voltam benne, még egy kamasz vendég fiúra is számítva, ám arra nem, hogy aztán már csak a kisfiúnknak vadászom a rákocskákat...ez volt anno lassan 6-7 éve. Azóta már az ünnepi fogások része mindannyiunknak a rák és társai.
Természetesen a családi hagyományokat követve azóta sem maradhat ki a Valentin -napi menüből a rák, kagyló, a tengergyümölcsei.
Ideális fogás szerintem a pasta tengergyümölcseivel egy ilyen alkalomra mint a Valentin napi vacsora. Mutatós, könnyű ( nem terheli meg a gyomrot jól csúszk mellé egy pohár finom bor, de (száraz ) pezsgőt is kínálhatunk mellé, passzol hozzá.
Rövid idő alatt elkészíthetjük és marad időnk a terítésre, szépítkezésre amelett, hogy különleges fogást teszünk az asztalra.
Nem utolsó sorban említem meg nagyon finom.
Elkészítése:
Forró vízben amit sóztam és köménnyel és citrom híján ( mert azt nem vettünk ellenben van itthon 5-6 kiló narancs , meg mandarin meg grapefruit így fel sem tűnt a citrus hegy alatt míg nem lett volna szükség rá, citrom az nincs ) így az ajándékba kapott citrom koncentrátum ami eredeti "siliai" került bele. Fagyasztott tengergyümölcsei, mert az van itthon, felengedés nélkül megy a forrásban levő vízbe, megvárom míg újra forr, leszűröm, vajat és szőlőmag olajat teszek rá majd petrezselyem zöldet, fedővel letakarva pihentetem míg a pastanak felteszem a vizet és fog keményre "al dente"főzöm.
Majd leszűröm a tésztát és összekeverem a tengergyümölcseivel.
Hozzávalók :
Rukkolát, olívabogyót, fokhagymás sült paprikát kínálok mellé ....saláta ecettel, olívaolajjal meglocsolva.
Ám egyszer csak megtört a jég, (én úgy vagyok az étellel, jobb ha nem erőltetem, de időről időre újra próbálkozom vele). Egy ebéd váratlanul azonban meghozta a változást ezen a téren, vegyes fekete -fehér spagetti mellé tálaltam, mert mi is illene a legjobban mint a tenger gyümölcsei, rákocskák, kagyló, polip,tintahal stb. vegyesen hozzá....Nem ez volt az egyetlen fogás így nem fordítottam különösebb figyelmet rá, volt más is a kínálatban, így találhatott mindenki kedvére valót biztos voltam benne, még egy kamasz vendég fiúra is számítva, ám arra nem, hogy aztán már csak a kisfiúnknak vadászom a rákocskákat...ez volt anno lassan 6-7 éve. Azóta már az ünnepi fogások része mindannyiunknak a rák és társai.
Természetesen a családi hagyományokat követve azóta sem maradhat ki a Valentin -napi menüből a rák, kagyló, a tengergyümölcsei.
Ideális fogás szerintem a pasta tengergyümölcseivel egy ilyen alkalomra mint a Valentin napi vacsora. Mutatós, könnyű ( nem terheli meg a gyomrot jól csúszk mellé egy pohár finom bor, de (száraz ) pezsgőt is kínálhatunk mellé, passzol hozzá.
Rövid idő alatt elkészíthetjük és marad időnk a terítésre, szépítkezésre amelett, hogy különleges fogást teszünk az asztalra.
Nem utolsó sorban említem meg nagyon finom.
Elkészítése:
Forró vízben amit sóztam és köménnyel és citrom híján ( mert azt nem vettünk ellenben van itthon 5-6 kiló narancs , meg mandarin meg grapefruit így fel sem tűnt a citrus hegy alatt míg nem lett volna szükség rá, citrom az nincs ) így az ajándékba kapott citrom koncentrátum ami eredeti "siliai" került bele. Fagyasztott tengergyümölcsei, mert az van itthon, felengedés nélkül megy a forrásban levő vízbe, megvárom míg újra forr, leszűröm, vajat és szőlőmag olajat teszek rá majd petrezselyem zöldet, fedővel letakarva pihentetem míg a pastanak felteszem a vizet és fog keményre "al dente"főzöm.
Majd leszűröm a tésztát és összekeverem a tengergyümölcseivel.
Hozzávalók :
- 1 adag tengergyümülcsei ( fagyasztott)
- kömény, só, citromlé
- 20 g vaj
- evőkanál szőlőmag -, vagy olívaolaj
- csomag petrezselyem zöldje
- 400 g tetszés szerint pasta tészta ( lehetne házi készítésű is , ez esetben hozzá kell számolni a tészta gyúrás, elkészítés idejét is )
Rukkolát, olívabogyót, fokhagymás sült paprikát kínálok mellé ....saláta ecettel, olívaolajjal meglocsolva.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése