2018. február 14., szerda

Valentin napi pasta tengergyümölcseivel

Még nem egészen   8 és fél éves  volt a fiam, amikor  a kedvencei közé besorakoztak  az apró rákocskák. Ez akkoriban okozott némi meglepetést, hisz néhány éve  a családi  Valentin napi  "élménynapunk" része volt  Bécsben a tenger gyümölcsei  ebéd is,  akkor már nyíladozó értelmű gyermekem kész volt a próbára, de nem nyerte el  tetszését, azóta nem is volt hajlandó megkóstolni, bár tudomásul vette az anyja  egyik  kedvence a rák.
 Ám egyszer csak  megtört  a jég, (én úgy vagyok  az étellel, jobb ha nem erőltetem, de időről időre újra próbálkozom vele).  Egy  ebéd váratlanul   azonban  meghozta  a változást ezen  a téren, vegyes  fekete -fehér spagetti mellé  tálaltam, mert mi is illene a legjobban  mint  a tenger gyümölcsei, rákocskák, kagyló, polip,tintahal  stb. vegyesen  hozzá....Nem ez volt az egyetlen fogás így nem fordítottam különösebb figyelmet rá, volt más is a kínálatban, így  találhatott mindenki  kedvére valót biztos voltam benne, még egy kamasz vendég fiúra  is  számítva, ám arra nem, hogy aztán már csak  a kisfiúnknak vadászom a  rákocskákat...ez volt anno lassan 6-7 éve. Azóta már az ünnepi fogások része mindannyiunknak a  rák és társai.
Természetesen a családi hagyományokat követve  azóta sem maradhat ki a Valentin -napi  menüből a  rák, kagyló,  a tengergyümölcsei.


tengergyümölcsei pastaIdeális fogás  szerintem a   pasta  tengergyümölcseivel egy  ilyen   alkalomra mint a  Valentin napi  vacsora.  Mutatós, könnyű ( nem terheli meg  a gyomrot  jól csúszk mellé egy pohár finom bor, de (száraz )  pezsgőt  is kínálhatunk mellé, passzol hozzá.
Rövid idő alatt  elkészíthetjük  és marad időnk   a terítésre, szépítkezésre  amelett, hogy  különleges fogást teszünk az asztalra.
Nem utolsó sorban  említem meg nagyon finom.

Elkészítése:
 
Forró vízben amit sóztam és köménnyel és  citrom híján ( mert azt nem vettünk ellenben van itthon 5-6 kiló narancs , meg mandarin meg grapefruit így fel sem tűnt a citrus hegy alatt míg nem lett volna szükség rá, citrom az nincs  ) így az ajándékba kapott citrom koncentrátum  ami eredeti "siliai"  került bele. Fagyasztott tengergyümölcsei, mert az van itthon,  felengedés nélkül megy  a forrásban levő vízbe, megvárom míg újra forr, leszűröm,  vajat és szőlőmag olajat teszek rá  majd petrezselyem  zöldet,  fedővel letakarva pihentetem míg   a pastanak felteszem a vizet és fog keményre  "al dente"főzöm.
Majd leszűröm   a tésztát és  összekeverem a  tengergyümölcseivel.

Hozzávalók :


  • 1 adag tengergyümülcsei ( fagyasztott) 
  • kömény, só, citromlé
  • 20 g vaj 
  •  evőkanál szőlőmag -, vagy olívaolaj
  •  csomag petrezselyem zöldje 
  • 400 g tetszés szerint   pasta tészta  ( lehetne házi készítésű is , ez esetben  hozzá kell számolni a tészta gyúrás,  elkészítés idejét is )  

Rukkolát, olívabogyót,  fokhagymás sült paprikát  kínálok mellé ....saláta ecettel, olívaolajjal meglocsolva.


rukkola  & sültpaprika saláta


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly