2018. február 10., szombat

Sós karamellás csokoládé tarte

Valentin napi desszertként  mutatkozotott be néhány éve  nálunk ez a  csokis -sós desszert.
Ajánlom   bátran a kezdő háziasszonyoknak is  elsöprő sikert érhetnek el  párjuknál  a sós karamellás tarteval   és igazán nem  kell  sokat vesződni vele, hamar meg van .  

sós karamellás csokoládé tarte




Hozzávalói:
 A tészta kosárhoz :

  • 250 g liszt 
  • 125 g  vaj 
  • 1 tojás csipet só


A ganache krémhez : 


  • 25 cl tejszín
  • 200 g étcsokoládé ( magas kakaó tartalommal 70-80 %)

A sós karamellhez :

  • 125 g cukor
  • 10 cl tejszín
  • 25 g vaj
  • himalaya só 
sós karamellás csokoládé tarte





sós karamellás csokoládé tarte


Elkészítése:



Először a tészta kosarat készítjük el :  a lisztet keverjük el pici sóval, morzsoljuk köré a vajat a közepébe pedig üssük bele  a tojást, majd  gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze míg sima jól formázható lesz.  Nyújtsuk  a   sütőforma lakúra és béleljük ki  a tésztával úgy  hogy  kis pereme legyen .
Szoktak   nehezéket tenni a közepébe ami általában  száraz bab,  hogy ne púposodjon fel, de én ezt a lépést kihagyom  és eddig még nem okozott problémát.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd  süssük meg a tésztát  kb. 20 perc alatt.

A csokoládét tördeljük apró darabokra, a  tejszínt melegítsük fel és  keverjük el benne  a csokoládét, olvasszuk fel  míg teljesen  homogén, kenhető nem lesz  ezzel a krémmel kentjük meg a  tarte-t.
Eztán  a  cukrot pár kanál vízzel melegítsük fel olvadásig a karamellhez, adjuk hozzá  a  tejszínt, keverjük át és  tegyünk bele majd vajat addig  kevergetjük míg az is felolvad.
Kicsit várunk vele míg sűrűsödni kezd, amint formázható, csíkokat húzunk a  sós karamellel  a csokoládé tetejére, majd késsel  átlósan áthúzogatjuk, (így  ha türelmesek vagyunk és nem kapkodunk   mint én tettem, )  rácsozott mintát kapunk .
Lehet  a képen nem olyan mutatós  de az íze mindenért kárpótol érdemes kipróbálni.
Sok-sok csoki   és  a sós karamell együtt igazi különleges  desszertet eredményezett. 


sós karamellás  csokoládés tarte

Szeletelés után  egy pohárka finom likőr  vagy gyümölcs kellemesen kiegészíti  az ízeit.




sós karamellás csokoládé tarte

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly