Valentin napi desszertként mutatkozott be néhány éve nálunk ez a csokis -sós desszert.
Ajánlom bátran a kezdő háziasszonyoknak is elsöprő sikert érhetnek el párjuknál a sós karamellás tarteval és igazán nem kell sokat vesződni vele, hamar meg van .
Hozzávalói:
A tészta kosárhoz :
- 250 g liszt
- 125 g vaj
- 1 tojás csipet só
A ganache krémhez :
- 25 cl tejszín
- 200 g étcsokoládé ( magas kakaó tartalommal 70-80 %)
Elkészítése:
Először a tészta kosarat készítjük el : a lisztet keverjük el pici sóval, morzsoljuk
köré a vajat a közepébe pedig üssük bele
a tojást, majd gyors mozdulatokkal
dolgozzuk össze míg sima jól formázható lesz.
Nyújtsuk a sütőforma lakúra és béleljük ki a tésztával úgy hogy
kis pereme legyen .
Szoktak
nehezéket tenni a közepébe ami általában száraz bab,
hogy ne púposodjon fel, de én ezt a lépést kihagyom és eddig még nem okozott problémát.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd süssük meg a tésztát kb. 20 perc alatt.
A csokoládét tördeljük apró darabokra, a tejszínt melegítsük fel és keverjük el benne a csokoládét, olvasszuk fel míg teljesen
homogén, kenhető nem lesz ezzel a
krémmel kentjük meg a tarte-t.
Eztán
a cukrot pár kanál vízzel
melegítsük fel olvadásig a karamellhez, adjuk hozzá a
tejszínt, keverjük át és tegyünk
bele majd vajat addig kevergetjük míg az is felolvad.
Kicsit várunk vele míg sűrűsödni kezd, amint
formázható, csíkokat húzunk a sós
karamellel a csokoládé tetejére, majd
késsel átlósan áthúzogatjuk, (így ha türelmesek vagyunk és nem kapkodunk mint én tettem, ) rácsozott mintát kapunk .
Lehet a képen nem olyan mutatós de az íze mindenért kárpótol érdemes kipróbálni.
Sok-sok csoki és a sós karamell együtt igazi különleges desszertet eredményezett.
Lehet a képen nem olyan mutatós de az íze mindenért kárpótol érdemes kipróbálni.
Sok-sok csoki és a sós karamell együtt igazi különleges desszertet eredményezett.
Szeletelés után egy pohárka finom likőr vagy gyümölcs kellemesen kiegészíti az ízeit.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése