Bon -bon
Mi sem egyszerűbb mint egy saját készítésű bon-bonnal meglepni édesszájú partnerünket Valentin nap alkalmából.
Igen a bon- bon készítése lehet egyszerű is és mégis finom,talán megkockáztatom sok esetben finomabb gyári hasonmásánál. Persze kell némi kézügyesség, gyakorlat a "megszólalásig hasonló " bon- bonok készítéséhez, de ha leadunk ebből s nem ragaszkodunk a tökéletes formához, megelégszünk a tökéletes ízzel, kellemes meglepetésben lesz részünk. Íme a recept ami alapján akár fél óra alatt is elkészülhet a mi "sk." bon- bonunk.
Valentin nap alkalmából vörös áfonyát és mandulát választottam alapanyagnak mivel fehér mandulát szépen megszínezi a a vörösáfonya , a piros-, .bordó-, szín árnyalatnál pedig jobbat el sem lehet képzelni Valentin napra.
Ha az egészet csokiba burkoljuk, hisz a csokoládét szinte mindenki szereti,biztos siker lesz ,
Nálunk a próba kollekció pillanatok alatt eltűnt.
A mandulát forró vízbe mártottam pár percre, pont addig amire a barna héja könnyedén eltávolítható lesz.Ezt a blansirozott mandulát aztán blenderben alaposan átforgattam, krémesre aprítottam . Időközben az áfonyát ( szárított) is bele adtam és úgy aprítottam időnként szünetet tartva tovább. Ha szeretnétek kicsit alkoholosan akkor javaslom áztassátok be az áfonyát jó fajta pálinkába vagy brandy-be és egy keveset öntsetek a darált mandulához is.
Ha alkoholmentes változatban készül akkor is szükség lehet némi folyadékra, hogy könnyebben formázható masszát kapjunk, használhatunk áfonya szörpöt erre célra vagy cukor szirupot de vigyázzunk, ne édesítsük túl a bon- bont.
Kellően krémesre aprított mandula -áfonya keverékét sütőpapírral fedett munkaasztalra borítjuk elegyengetjük kb 1 cm vastagra és szív alakú kiszúróval szíveket formázunk .
A kiszúrt szíveket sütőpapírral bélelt dobozban,deszkán 10-12 percre mélyhűtőbe tesszük így könnyebben tudunk majd dolgozni velük.
Vízfürdőn a csokoládét megolvasztjuk ,temperáljuk és megmártjuk benne az áfonyás -mandulás szíveket. Rácson lecsöpögtetjük a fölösleges csokoládét ( amit összekaparva újból felhasználhatunk.
Szoba hőmérsékleten hagyjuk megszilárdulni a csokoládét majd csomagolhatjuk,vagy kínálhatjuk..
Hozzávalói
- 100 g mandula
- 30 g vörösáfonya
- 1/2 dl brandy vagy gyümölcs pálinka
- 100 g csokoládé ( belga tej csokoládé vagy 70 % étcsokoládé tetszés szerint)
További bon-bon és receptek itt és itt.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése