Rétest általában nyáron eszünk.
Cseresznyést-,meggyest- ,barackosat-,almásat-,( talán) mákosat még ősszel is készítünk sőt káposztásat is. Birsalmásat viszont" csak" télen ehetünk, feltéve ha van birsalmánk. Hát nekünk van, mint arról már korábban tettem említést Nagyon sok birsalmára tettünk szert, az elmúlt hónapokban, be is mutattam néhány birsalmás receptet. Készült birsalmasajt, születés napi torta, likőr, bonbon, köret, mártás és leves is birsalmából.
Rétes eddig nem, most pótoltuk e hiányosságot, itt a birsalmás rétes receptje is.
Birsalma kompótot készítettem először, vagyis a birseket megmostam kockára vágtam és enyhén citromos fűszeres( fahéj,szegfűszeg,szegfűbors) vízben fél puhára főztem.Kihűlés után leszűrtem .Cukrot olvasztottam, mikor színt kapott belekevertem a fahéjat és a birsalmát, pár percig kevergettem, így a birsalma kockákat minden oldalról befedte a karamelizálódó cukor.Lehet tovább fűszerezni leheletnyi szegfűszeg,szegfűbors és fahéj keverékével.
A kiterített rétestésztára helyeztem a birsalmás masszát még egy kevés fahéjjal meghintettem és feltekertem.
Pirosra, ropogósra sütöttem.
Meghinthetjük porcukorral vagy juhar sziruppal. Mi kevésbé édesen szeretjük így ez lépés nálam kimaradt.
Rétes eddig nem, most pótoltuk e hiányosságot, itt a birsalmás rétes receptje is.
Birsalma kompótot készítettem először, vagyis a birseket megmostam kockára vágtam és enyhén citromos fűszeres( fahéj,szegfűszeg,szegfűbors) vízben fél puhára főztem.Kihűlés után leszűrtem .Cukrot olvasztottam, mikor színt kapott belekevertem a fahéjat és a birsalmát, pár percig kevergettem, így a birsalma kockákat minden oldalról befedte a karamelizálódó cukor.Lehet tovább fűszerezni leheletnyi szegfűszeg,szegfűbors és fahéj keverékével.
A kiterített rétestésztára helyeztem a birsalmás masszát még egy kevés fahéjjal meghintettem és feltekertem.
Pirosra, ropogósra sütöttem.
Meghinthetjük porcukorral vagy juhar sziruppal. Mi kevésbé édesen szeretjük így ez lépés nálam kimaradt.
Egy "kupica" birslikőr viszont jutott mellé :
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése