2013. december 10., kedd

Vörösborban párolt őz csokoládés birskörte mártásban

A vadhús ünnepi lakoma, ilyenkor advent kezdetén  érthető ha felkerül a menübe,az ünnepi listára.
Túl azon, hogy  különleges ételnek számít nagyon egészséges  a vadhús, sovány hús ( zsírszegény) értékes magas tápértékű fehérjét tartalmaz és nagyon ízletes.A csokoládé ez alkalommal  (is) fűszerként szerepel attól függően mennyire vagyunk merészek  módosíthatunk a mennyiségén de javaslom bátran  kísérletezzünk próbáljuk ki nemcsak édességként húsok mellett mártásokban is megállja   helyét .(Szerepelt már e blogban is  itt a csokoládé mint fűszer.)

 Vörösborban párolt őz  csokoládés birskörte mártásban




Az  őz hús lehet lapocka vagy comb amit előzőleg  tárkony ecettel locsoljunk meg.
Egy kanál olajon egy fél kanálnyi cukrot karamellizálok, a durvára vágott vöröshagymát  átforgatom rajta majd  a húst minden oldaláról átsütöm.
Felengedem kevés vízzel, fedő alatt párolom. Szárított tárkony levelet adok hozzá és egy apróra vágott nagy birs körtét is teszek mellé, időnként átforgatom a  húst, ha  szükséges  a levét pótlom  vörösborral.
Alacsony hőmérsékleten  párolom 2-3 órán keresztül .
Mikor elkészült,  a  tűzhelyet kikapcsolom és egy kocka   étcsokoládét keverek el a szószban, ami nem más mint a  pürévé párolódott -sült boros birskörte.

Jó étvágyat!





Hozzávalói:
  •  800 g őz lapocka  vagy  comb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kávés kanál tárkony levél
  • 1-2 birsalma /birskörte
  • 1 evőkanál szőlőmagolaj
  • 1/2 evőkanál  cukor
  • 2,5 dl vörösbor
  • 2 dl víz
  • 10 g étcsokoládé ( 80%-os)
  • 1/2 dl tárkonyecet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...