A vadhús ünnepi lakoma, ilyenkor advent kezdetén érthető ha felkerül a menübe,az ünnepi listára.
Túl azon, hogy különleges ételnek számít nagyon egészséges a vadhús, sovány hús ( zsírszegény) értékes magas tápértékű fehérjét tartalmaz és nagyon ízletes.A csokoládé ez alkalommal (is) fűszerként szerepel attól függően mennyire vagyunk merészek módosíthatunk a mennyiségén de javaslom bátran kísérletezzünk próbáljuk ki nemcsak édességként húsok mellett mártásokban is megállja helyét .(Szerepelt már e blogban is itt a csokoládé mint fűszer.)
Az őz hús lehet lapocka vagy comb amit előzőleg tárkony ecettel locsoljunk meg.
Egy kanál olajon egy fél kanálnyi cukrot karamellizálok, a durvára vágott vöröshagymát átforgatom rajta majd a húst minden oldaláról átsütöm.
Felengedem kevés vízzel, fedő alatt párolom. Szárított tárkony levelet adok hozzá és egy apróra vágott nagy birs körtét is teszek mellé, időnként átforgatom a húst, ha szükséges a levét pótlom vörösborral.
Alacsony hőmérsékleten párolom 2-3 órán keresztül .
Mikor elkészült, a tűzhelyet kikapcsolom és egy kocka étcsokoládét keverek el a szószban, ami nem más mint a pürévé párolódott -sült boros birskörte.
Jó étvágyat!
Hozzávalói:
Túl azon, hogy különleges ételnek számít nagyon egészséges a vadhús, sovány hús ( zsírszegény) értékes magas tápértékű fehérjét tartalmaz és nagyon ízletes.A csokoládé ez alkalommal (is) fűszerként szerepel attól függően mennyire vagyunk merészek módosíthatunk a mennyiségén de javaslom bátran kísérletezzünk próbáljuk ki nemcsak édességként húsok mellett mártásokban is megállja helyét .(Szerepelt már e blogban is itt a csokoládé mint fűszer.)
Vörösborban párolt őz csokoládés birskörte mártásban
Az őz hús lehet lapocka vagy comb amit előzőleg tárkony ecettel locsoljunk meg.
Egy kanál olajon egy fél kanálnyi cukrot karamellizálok, a durvára vágott vöröshagymát átforgatom rajta majd a húst minden oldaláról átsütöm.
Felengedem kevés vízzel, fedő alatt párolom. Szárított tárkony levelet adok hozzá és egy apróra vágott nagy birs körtét is teszek mellé, időnként átforgatom a húst, ha szükséges a levét pótlom vörösborral.
Alacsony hőmérsékleten párolom 2-3 órán keresztül .
Mikor elkészült, a tűzhelyet kikapcsolom és egy kocka étcsokoládét keverek el a szószban, ami nem más mint a pürévé párolódott -sült boros birskörte.
Jó étvágyat!
Hozzávalói:
- 800 g őz lapocka vagy comb
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kávés kanál tárkony levél
- 1-2 birsalma /birskörte
- 1 evőkanál szőlőmagolaj
- 1/2 evőkanál cukor
- 2,5 dl vörösbor
- 2 dl víz
- 10 g étcsokoládé ( 80%-os)
- 1/2 dl tárkonyecet
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése