Szombat nálunk hal nap, mert akkor mindenki ( család apraja és nagyja ) itthon van, így nem marad le a senki a hal menüről... azt már rég elhatároztuk, hogy a hét minimum egy napján halat eszünk. Igyekszem is ennek megfelelően összeállítani a menünket.
Ma az esős-borús februári szombaton a klasszikus ( éttermi )fogás....
A süllő,( vagy fogas) édesvizí fehér húsú halként ismert. Hajdanán amikor még a halat minél ritkábban evők táborát erősítettem, a család nagy horgásza ( Apukám) mindig süllővel kedveskedett nekem. Ezáltal finoman figyelmeztetve, minél gyakrabban egyek én is halat.
Mára már a " finom" célzás elérte eredményét, rendszeresen kerül hal a tányéromra, szerencsére nekem sokkal könnyebb a helyzetem, az én gyerekem imádja a halat ....
Süllővel legtöbbször úgy találkozunk a tányérunkon, hogy a gerincét kicsit megtörve félkör ívben felkanyarodik s ropogósra sült.
Ez alkalommal mártásba burkolózva kerül terítékre.
A friss tisztított halat kifiléztem, ( éles késsel a gerincoszlop mellet kezdve a húst lefejtettem) majd bőrét is lehúztam ( szintén jól jön egy éles kés ehhez a művelethez is!))mielőtt dolgozni kezdtem vele.Természetesen mindezt orvosi gumi kesztyűben, hogy a kezem még véletlenül se legyen hal szagú.
Miután elkészültem az "operációval" sütőedénybe helyeztem, ami a én esetemben tűzálló üvegedény( jénai )volt.Vékonyan ajánlatos kivajazni, ám én még azt se tettem és remekül működött így "diétásan "is.
A halat tengeri sóval frissen őrölt színes borssal meghintettem ( lehetne csak szemes fehér borssal).
Néhány sárgarépa karikát és felszeletelt gombát helyeztem a tetejére, rádobtam néhány vajforgácsot és 1,5 dl fehérborral felöntöttem.
Az eredeti recept ( nem magyaros)halalap levet ajánl ám én jobbnak láttam borral kiváltani, megérte a próbálkozást.
Sütőpapírral lezártam a tálat és 180 fokos sütőbe toltam 12 percre.
Közben a burgonyát enyhén sós vízben megfőztem, pürésítettem, szerecsendióval ízesítettem, egy tojással gazdagítottam. Vajjal lehetne selymesíteni, krémesíteni, de itt is megint a diétás változat mellett döntöttem,"hétköznapra így is megteszi " néhány kalóriát s Ft-ot is spórolunk vele ...
Csinos kis dombocskákat formázva ( fagylaltos kanállal) sütőpapírral bélelt sütőlemezen 10 perc alatt ( 200 fokon) pirosra sült.
A megszokott tálalási módja ennek az ételnek tálcán történik,ekkor habzsákba töltött burgonyával spicceljük fel így sütjük készre.
A mártáshoz először a szokásosnál kicsit sűrűbb besamel mártást készítünk. Itt a tej mellet a hal pároló levét is használjuk fel ! Tejszínben elkevert tojássárgáját adunk hozzá majd kevés vaj forgácsot keverünk bele, végül ízlés szerint sózzuk.
Ezzel a művelettel egy újabb mártást a gratin mártást hoztuk létre ( ezt a mártást bevonó mártásként használjuk ezért célszerű ha kicsit sűrűbb, nem folyik le a bevont ételről.
Akkor lesz Mornay mártás ebből a gratin mártásból ha reszelt sajtot adunk hozzá és szerecsendióval ízesítjük.
A megpárolódott halat húzzuk be az elkészült Mornay mártással esetleg további sajttal hintsük meg a tettjét és forró sütőben süssük készre.
Friss zöld salátával citrom cikkelyekkel kínáljuk.
Hozzávalói :
Jó étvágyat !
Ma az esős-borús februári szombaton a klasszikus ( éttermi )fogás....
Süllő Mornay módra
készült.
A süllő,( vagy fogas) édesvizí fehér húsú halként ismert. Hajdanán amikor még a halat minél ritkábban evők táborát erősítettem, a család nagy horgásza ( Apukám) mindig süllővel kedveskedett nekem. Ezáltal finoman figyelmeztetve, minél gyakrabban egyek én is halat.
Mára már a " finom" célzás elérte eredményét, rendszeresen kerül hal a tányéromra, szerencsére nekem sokkal könnyebb a helyzetem, az én gyerekem imádja a halat ....
Süllővel legtöbbször úgy találkozunk a tányérunkon, hogy a gerincét kicsit megtörve félkör ívben felkanyarodik s ropogósra sült.
Ez alkalommal mártásba burkolózva kerül terítékre.
A friss tisztított halat kifiléztem, ( éles késsel a gerincoszlop mellet kezdve a húst lefejtettem) majd bőrét is lehúztam ( szintén jól jön egy éles kés ehhez a művelethez is!))mielőtt dolgozni kezdtem vele.Természetesen mindezt orvosi gumi kesztyűben, hogy a kezem még véletlenül se legyen hal szagú.
Miután elkészültem az "operációval" sütőedénybe helyeztem, ami a én esetemben tűzálló üvegedény( jénai )volt.Vékonyan ajánlatos kivajazni, ám én még azt se tettem és remekül működött így "diétásan "is.
A halat tengeri sóval frissen őrölt színes borssal meghintettem ( lehetne csak szemes fehér borssal).
Néhány sárgarépa karikát és felszeletelt gombát helyeztem a tetejére, rádobtam néhány vajforgácsot és 1,5 dl fehérborral felöntöttem.
Az eredeti recept ( nem magyaros)halalap levet ajánl ám én jobbnak láttam borral kiváltani, megérte a próbálkozást.
Sütőpapírral lezártam a tálat és 180 fokos sütőbe toltam 12 percre.
Közben a burgonyát enyhén sós vízben megfőztem, pürésítettem, szerecsendióval ízesítettem, egy tojással gazdagítottam. Vajjal lehetne selymesíteni, krémesíteni, de itt is megint a diétás változat mellett döntöttem,"hétköznapra így is megteszi " néhány kalóriát s Ft-ot is spórolunk vele ...
Csinos kis dombocskákat formázva ( fagylaltos kanállal) sütőpapírral bélelt sütőlemezen 10 perc alatt ( 200 fokon) pirosra sült.
A megszokott tálalási módja ennek az ételnek tálcán történik,ekkor habzsákba töltött burgonyával spicceljük fel így sütjük készre.
A mártáshoz először a szokásosnál kicsit sűrűbb besamel mártást készítünk. Itt a tej mellet a hal pároló levét is használjuk fel ! Tejszínben elkevert tojássárgáját adunk hozzá majd kevés vaj forgácsot keverünk bele, végül ízlés szerint sózzuk.
Ezzel a művelettel egy újabb mártást a gratin mártást hoztuk létre ( ezt a mártást bevonó mártásként használjuk ezért célszerű ha kicsit sűrűbb, nem folyik le a bevont ételről.
Akkor lesz Mornay mártás ebből a gratin mártásból ha reszelt sajtot adunk hozzá és szerecsendióval ízesítjük.
A megpárolódott halat húzzuk be az elkészült Mornay mártással esetleg további sajttal hintsük meg a tettjét és forró sütőben süssük készre.
Friss zöld salátával citrom cikkelyekkel kínáljuk.
Hozzávalói :
- 2 egész süllő( 800 g filézett hal)
- tengeri só
- 20 g vaj
- 1,5 dl fehérbor
- 100 g gomba
- 100 g sárgarépa
Mornay mártáshoz :
- 20 g vaj
- 30 g liszt
- 0,5 dl tej
- 1 dl "hallé" híg szósz amiben párolódott a hal
- tengeri só,
- 4 cl tejszín
- 1 tojás sárgája
- 1 g vaj ( elhagyható)
- 1/3 szerecsendió reszelve
- 40 g reszelt kemény sajt
Tojásos burgonya péphez:
- 800 g burgonya
- tengeri só
- szerecsendió
- tojás
- vaj ( elhagyható?)
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése