2014. február 14., péntek

Zöldfügés mandula- marcipán bon-bon


 Talán kicsit eltúloztam  házi körülmények közt lehetetlen  igazi finomságú marcipánt előállítani megfelelő felszereltség hiányában azt csak imitáljuk.
Ám mégis meglepően jó  a végeredmény érdemes kísérletezni!
Ezt tettem én is,   Valentin napra újabb bon -bon készült .


Alapja mandula, fűszere  zöld füge szirupban eltéve  s  közepébe egy szem blansírozott mandula bújik meg, természetesen az egész  belga  (tej )csokoládé burkot kapott.

Elkészítése nem olyan  bonyolult ( nálunk  a gyermek mint "kiskukta"  vagy inkább "cukrász segéd"  aktív részvételével készült).
A mandulákat  a már ismert  módon megtisztítjuk a barna héjuktól ( forró vízben áztatva, majd kipöccintve  a fehér mandula szemeket).Aztán   késes aprítóban  folyamatosan meg -,meg-,szakítva  az aprítást krémes állagúra "őröljük".
Egy-két szem  zöld füge  " befőtt" adja meg az aromáját és édességét ennek a bon -bon-nak.
Ezt is hozzáadjuk és bele aprítjuk a mandulához.
Mivel a zöld füge cukor szirupban készült elég édes lesz  a bon -bon tőle,cukrot nem szükséges hozzáadni, de ha nem áll össze  formázhatóvá  a  masszánk kevés szirupot önthetünk bele.
A jobb formázhatóság kedvéért egy csepp füge pálinka  vagy füge likőr  is jöhet bele.
Ha elkészültünk az aprítással, jöhet a  formázás!

Kiterítjük az előkészített munka felületre  a  kész mandulamasszát  elegyengetjük  és szív alakú sütemény kiszúróval  szíveket  szúrunk ki belőle, majd a közepébe mindegyik bon-bon-nak  egy-egy   blansírozott mandulát teszünk.


A kész  szíveket    sütőpapírral fedett tálcán  hűtőbe tesszük ( esetleg mélyhűtőbe)  míg  a csokoládét felolvasztjuk  így könnyebben tudunk vele dolgozni.
Temperált csokoládéban megforgatjuk és szobahőmérsékleten hagyjuk megszáradni mielőtt  csomagoljuk.


Hozzávalók:


  • 150 g mandula
  • 2 szem  zöldfüge  szirupban eltéve
  • 100 g belga ( tej) csokoládé
  • 1 cl füge pálinka vagy likőr ( elhagyható)

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...