2023. július 18., kedd

Chłodnik – lengyel hideg céklaleves uborkával és kaporral

 Chłodnik – lengyel céklaleves, amit hidegen tálalunk, és amely a nyári kánikula egyik legfrissítőbb levese.



Cékla, uborka, joghurt vagy kefir, friss kapor és újhagyma – ezek adják ennek a gyönyörű rózsaszín levesnek az alapját. A hűsítő, könnyű és vitaminokban gazdag étel a lengyel konyha klasszikusa, amit érdemes megismerni és kipróbálni.



Cékla a blogon – több mint 25 recept főszereplője

A cékla nálam külön fejezetet érdemel: az elmúlt években levesek, saláták, előételek, köretek és még édességek is készültek belőle – több mint 25 céklás recept szerepel a blogon.
Ezért is furcsa, hogy a lengyel konyha egyik legismertebb céklás fogása, a Chłodnik, eddig még nem került fel.
Ezt a hiányt most örömmel pótolom, köszönetképp Lidkának, akit több évtizede barátomnak mondhatok – és akinek köszönhetően közelebbről is megismerhettem a lengyel otthoni konyha ízeit.

Mi az a Chłodnik?

A Chłodnik (ejtsd: „hvodnyik”) egy hidegen tálalt leves, amely a lengyel, litván és belarusz konyhákban egyaránt megtalálható.
Az alapja főtt vagy párolt cékla, amelyhez uborkát, kaprot, újhagymát és erjesztett tejtermékeket (kefirt, joghurtot vagy tejfölt) kevernek. Gyakran főtt tojással vagy krumplival tálalják, de nyáron sokan könnyedebb formában, csupán zöldfűszerekkel fogyasztják – így is teljes értékű, hűsítő étel.






 
lengyel  céklaleves


Miért szerethető?

  • Hűsítő, nyári hideg leves

  • Vitaminban és rostban gazdag – cékla, uborka, friss zöldfűszerek

  • Joghurtos/kefires alap – probiotikus hatás

  • Színes és látványos – a rózsaszínes árnyalat igazi élmény a tányéron

  • Vegetáriánus, könnyen emészthető és diétabarát                                                                                                                                                                                      

Hozzávalók:

  • 4-5 friss zsenge cékla ( nálunk csokorban árulják ) kb 500 g 
  • fűszerek:
  •   só.bors,
  • 3-4 szegfűbors 
  • 3-4 szegfűszeg 
  • 1/2 rúd fahéj vagy  1-1 kiskanál  koriander, édeskömény
  • találtam a leírásokban cukrot is de én azt nem látom szükségesnek, a  cékla önmagában is édes
  • csokor újhagyma, 
  •  1 uborka
  • 8 dl joghurt
  • 1 csokor friss kapor 
  • 2-4  főtt tojás

Elkészítése – egyszerű és gyors


A céklát  meghámozva kiskockára vágva  a fűszerekkel főzzük puhára  8 dl vízben .Aki szereti  a roppanós zöldségeket mint mi, a végén adhat hozzá még egy nyers céklát is  az íze is  a színe  is frissebb  lesz tőle.  Amint lehűlt  a cékla   tegyük  hozzá a reszelt uborkát, felkarikázott új hagymát, joghurtot, keverjük össze és  tegyük  hűtőbe  fogyasztásig. Tálaláskor hintsük meg bőven apróra vágott kaporral   és ekkor szokás  a negyedekre vágott  kemény tojást is beletenni a  leveses tányérba,
       



hideg cékla leves


Tálalási tipp:

  • Jól behűtve, friss kenyérrel vagy pirítóssal

  • Főtt tojással és friss kaporral a klasszikus változat szerint

  • Vegetáriánus, gluténmentes, könnyű fogás ebédre vagy vacsorára




Ha érdekelnek további céklás receptek, nézz körül a cékla címkéjű bejegyzések között!

Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a hűsítő nyári levest, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:

📷 Instagram – rozmaringesibolya
🖼 Pinterest – rozIbolya
🖋 Facebook – Rozmaring & Ibolya



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...