2023. július 18., kedd

Chlodnik, a lengyel céklaleves

 A lengyel cékla leves  a chlodnik,  hideg leves vagyis  remek nyári leves, kánikula leves.

 A cékla  nálunk különös figyelmet  vívott ki magának  hirtelen a közzétett bejegyzések közt több mint 25 receptet számoltam meg  a blogban, ahol  a cékla  a fő hozzávaló. Az utóbbi években  bemutatásra került már leves, előétel, saláta és köret is, sőt desszert, édesség is céklából. Többször is említettem már a   lengyel céklalevest a Chlodnikot,  ám  a recept nem került ide ezt a hiányosság szeretném ezúton  pótolni. Köszönetet mondva Lidkának érte  akivel   több évtizedes barátságot  mondhatok magaménak. Jómagam is többször megfordultam Lengyelországban vannak  közelebbi  tapasztalataim a lengyel konyhával. Nem hiányozhat innen  ez a kitűnő leves.
A nyár derekán amikor   megjelenik  a friss cékla  el sem tudok képzelni  üdítőbb levest.
Az elkészítése nem bonyolult, mindössze egy fűszeres lében  megfőzzük a céklát majd a többi hozzávalóval összekeverjük és lehűtjük tálalás előtt, ezt a levest hidegen fogyasztjuk. Az eredeti recept kemény tojással kínálja, de  a nyári hőségben  gyakran esszük "csak" zöldfűszerekkel,  talán nem teljesen autentikus így, de nagyon finom .

 
lengyel  céklaleves


Hozzávalók 

  • 4-5 friss zsenge cékla ( nálunk csokorban árulják ) kb 500 g 
  • fűszerek:
  •   só.bors,
  • 3-4 szegfűbors 
  • 3-4 szegfűszeg 
  • 1/2 rúd fahéj vagy  1-1 kiskanál  koriander, édeskömény
  • találtam a leírásokban cukrot is de én azt nem látom szükségesnek, a  cékla önmagában is édes
  • csokor újhagyma, 
  •  1 uborka
  • 8 dl joghurt
  • 1 csokor friss kapor 
  • 2-4  főtt tojás

A céklát  meghámozva kiskockára vágva  a fűszerekkel főzzük puhára  8 dl vízben .Aki szereti  a roppanós zöldségeket mint mi, a végén adhat hozzá még egy nyers céklát is  az íze is  a színe  is frissebb  lesz tőle.  Amint lehűlt  a cékla   tegyük  hozzá a reszelt uborkát, felkarikázott új hagymát, joghurtot, keverjük össze és  tegyük  hűtőbe  fogyasztásig. Tálaláskor hintsük meg bőven apróra vágott kaporral   és ekkor szokás  a negyedekre vágott  kemény tojást is beletenni a  leveses tányérba,
       



hideg cékla leves





Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...