Chłodnik – lengyel céklaleves, amit hidegen tálalunk, és amely a nyári kánikula egyik legfrissítőbb levese.
- 4-5 friss zsenge cékla ( nálunk csokorban árulják ) kb 500 g
- fűszerek:
- só.bors,
- 3-4 szegfűbors
- 3-4 szegfűszeg
- 1/2 rúd fahéj vagy 1-1 kiskanál koriander, édeskömény
- találtam a leírásokban cukrot is de én azt nem látom szükségesnek, a cékla önmagában is édes
- csokor újhagyma,
- 1 uborka
- 8 dl joghurt
- 1 csokor friss kapor
- 2-4 főtt tojás
Elkészítése – egyszerű és gyors
A céklát meghámozva kiskockára vágva a fűszerekkel főzzük puhára 8 dl vízben .Aki szereti a roppanós zöldségeket mint mi, a végén adhat hozzá még egy nyers céklát is az íze is a színe is frissebb lesz tőle. Amint lehűlt a cékla tegyük hozzá a reszelt uborkát, felkarikázott új hagymát, joghurtot, keverjük össze és tegyük hűtőbe fogyasztásig. Tálaláskor hintsük meg bőven apróra vágott kaporral és ekkor szokás a negyedekre vágott kemény tojást is beletenni a leveses tányérba,
Tálalási tipp:
Jól behűtve, friss kenyérrel vagy pirítóssal
Főtt tojással és friss kaporral a klasszikus változat szerint
Vegetáriánus, gluténmentes, könnyű fogás ebédre vagy vacsorára
Ha érdekelnek további céklás receptek, nézz körül a cékla címkéjű bejegyzések között!
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a hűsítő nyári levest, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:
📷 Instagram – rozmaringesibolya
🖼 Pinterest – rozIbolya
🖋 Facebook – Rozmaring & Ibolya
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése