2012. november 28., szerda

Édes november.......,

Citrusos Túrótorta, Trüffel torta, Almás-mákos fehér trüffel torta

Évtizedekkel ezelőtt, volt úgy, hogy hárman nem tudtunk egy szelet tortát sem megenni.
Talán azóta kicsit változott  a helyzet. Az elmúlt hónapban  három (+1) tortát is készítettem s hírmondó sem, maradt belőlük. Születésnapi torták   ( unoka és nagymama is novemberi)gyertyákkal, köszöntővel ,énekkel így van ez rendjén.
Túrótorta  (citrommal, kandírozott narancshéjjal) mert a hoki pálya fehérségét a túrón könnyen lehet "elképzelni". Maga a torta  könnyű, citrusos ,hisz az ünnep  alkalmából a reggelinél kerül sor rá. Rohanós hétköznap, na de hétvégén bepótoltuk.
Egyszerű torta, az elkészítése is az.Nincsenek bonyolult trükkök.Nem szükségesek komoly eszközök, csak egyszerű piskóta ( narancshéjjal kókuszreszelékkel kicsit megbolondítva), krémes túró,citromfilé,olvasztott csokoládé,áfonyadzsem. Semmi több. Egy óra 25 perc alatt kész.
Lett "igazi" torta s vendégsereg hozzá.A     trüffel   a klasszikus, biztos  siker, így nem véletlen, hogy a választás rá esett.
Csokoládés, lágy, krémes, ezt mindenki szereti!

 
A krémhez előző nap  a tejszínt felforraltam, majd a  sötét ( magas kakaó tartalmú csokoládét felolvasztottam benne. Célszerű  merülő ( bot )mixerrel homogenizálni  így sima,  lágy krémet kapunk,  melyben a csokoládé egyenletesen oszlott szét. Miután kihűlt, hűtőben  egy éjszakán át pihentetem   ha van lehetőség  24 órán keresztül is. Ekkor verem fel  a habot, közvetlen a  tortába töltés előtt.

A tortához  5  csokoládés piskóta lapot sütöttem. E közé rétegeztem a  a trüffel krémet úgy, hogy  a  tetejére és  oldalára is maradjon.  Végül kakaó /csokoládé porral hintettem meg. Lehet  díszíteni  a tetejére ültetett trüffel golyókkal is, nagyon mutatós! Az egyszerűség kedvéért   a megmaradt  krémet  bonbon formában kifagyasztjuk  és  a torta tetejére helyezzük. Forgathatjuk   csokoládé reszelékbe is,  akkor valóban hasonlít a  „trüffel“ azaz szarvasgombára, ahonnan  a nevét kapta. Nevezhetnénk szarvasgomba tortának is  e tortát,  ami  a hasonló nevű bonbon  ihletése alapján készül.

 

Hozzávalói :

A krémhez :

5,5 dl  tejszín
150 g csokoládé ( magas kakaó tartalommal)

   

A tésztához :

50 g csokoládé ( magas kakaó tartalommal )
100 g puha vaj
vanília 
5 tojás
100 g cukor
80 g liszt
20 g ételkeményítő
Csokoládé  vagy kakaó por a szóráshoz és  csokoládé forgácsok   szintén a  díszítéshez

 
Az évszaknak megfelelően kicsit őszies torta az almás máktorta, hisz tulajdonosa jövő ilyenkor már 80 gyertyát fúj el.


 almás-mákos fehércsokis-habos, melyet  az idei országtorta inspirált.
így került  tortalapokba mák s leheletnyi alma, az almás töltelék szinte teljesen megegyezik, a krém viszont "fehér" trüffel egy kis fahéjjal bolondítva.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...