Citrusos Túrótorta, Trüffel torta, Almás-mákos fehér trüffel torta
Évtizedekkel ezelőtt, volt úgy, hogy hárman nem tudtunk egy szelet tortát sem megenni.
Talán azóta kicsit változott a helyzet. Az elmúlt hónapban három (+1) tortát is készítettem s hírmondó sem, maradt belőlük. Születésnapi torták ( unoka és nagymama is novemberi)gyertyákkal, köszöntővel ,énekkel így van ez rendjén.
Túrótorta (citrommal, kandírozott narancshéjjal) mert a hoki pálya fehérségét a túrón könnyen lehet "elképzelni". Maga a torta könnyű, citrusos ,hisz az ünnep alkalmából a reggelinél kerül sor rá. Rohanós hétköznap, na de hétvégén bepótoltuk.
Egyszerű torta, az elkészítése is az.Nincsenek bonyolult trükkök.Nem szükségesek komoly eszközök, csak egyszerű piskóta ( narancshéjjal kókuszreszelékkel kicsit megbolondítva), krémes túró,citromfilé,olvasztott csokoládé,áfonyadzsem. Semmi több. Egy óra 25 perc alatt kész.
Lett "igazi" torta s vendégsereg hozzá.
A trüffel a klasszikus, biztos siker, így nem véletlen, hogy a választás rá esett.
Csokoládés, lágy, krémes, ezt mindenki szereti!
A krémhez előző nap a
tejszínt felforraltam, majd a sötét ( magas kakaó tartalmú csokoládét
felolvasztottam benne. Célszerű merülő (
bot )mixerrel homogenizálni így sima, lágy krémet kapunk, melyben a csokoládé egyenletesen oszlott szét.
Miután kihűlt, hűtőben egy éjszakán át
pihentetem ha van lehetőség 24 órán keresztül is. Ekkor verem fel a habot, közvetlen a tortába töltés előtt.
A tortához 5 csokoládés piskóta lapot sütöttem. E közé
rétegeztem a a trüffel krémet úgy, hogy a
tetejére és oldalára is maradjon.
Végül kakaó /csokoládé porral hintettem
meg. Lehet díszíteni a tetejére ültetett trüffel golyókkal is,
nagyon mutatós! Az egyszerűség kedvéért a megmaradt
krémet bonbon formában
kifagyasztjuk és a torta tetejére helyezzük. Forgathatjuk csokoládé reszelékbe is, akkor valóban hasonlít a „trüffel“ azaz szarvasgombára, ahonnan a nevét kapta. Nevezhetnénk szarvasgomba
tortának is e tortát, ami a
hasonló nevű bonbon ihletése alapján
készül.
Hozzávalói :
A krémhez :
5,5 dl tejszín
150 g csokoládé ( magas kakaó tartalommal)
A tésztához :
50 g csokoládé ( magas kakaó tartalommal )
100 g puha vaj
vanília
Só
5 tojás
100 g cukor
80 g liszt
20 g ételkeményítő
Csokoládé vagy kakaó
por a szóráshoz és csokoládé
forgácsok szintén a díszítéshez
Az évszaknak megfelelően kicsit őszies torta az almás máktorta, hisz tulajdonosa jövő ilyenkor már 80 gyertyát fúj el.
almás-mákos fehércsokis-habos, melyet az idei országtorta inspirált.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése