Verőfényes napsütés ....ilyen se volt az utóbbi napokban a hideg is enyhülni látszik, olvad, a ház tetőkön még ugyan hófehér sapka, de lent már nem is olyan fehér a hó, jeges még, de már mutatkoznak a jelek, fogy ....
....akkor még utoljára téli menü, csülök, ennek most különleges aktualitása is van, mert " Csöröge csülköt lopott" ...azaz Palacsintás király, azt nézzük, és játsszunk emiatt napok óta nem szabadul a bohóc sipkától a család legifjabb tagja, sajnos itt nincs farsang, nincs álarcos bál sem, azért van minden nap , itthon ....
az ebédre készül:
Mázas csülök
A csülköt szegfűszeges, babér leveles vízben puhára főzöm, aztán átteszem a tűzálló tálba a bőrét rézsútosan bevagdosom és kávés-narancsos - mézes mustárral megkenegetem.
Igen ez a Dolce Vita szülinapi bulinak az utó -rezgése mármint kávé a kenéshez, eredetileg csak mézes -mustáros narancs kenegetés volt a tarsolyomban de miért is ne, a kávé passzol a narancshoz, mézhez ( majd kiderül mit szól hozzá a mustár ).
Forró sütőben ropogóra sütöm mellette héjában sül majd a krumpli.
Magos mustárt és ecetes tormát is kínálok mellé .
Tálaláskor megágyazok a sült csülöknek házi savanyúságokkal(rózsaszín káposzta,ecetes paprika zöldparadicsom), lila hagymával, édeskömény szeletekkel és himayala sókristállyal hintet naranccsal dekorálok( fura ötlet és mégis, bizarrsága ellenére elfogyott!!???)
Ez füstölt csülökből készült? És a kávé csak színt ad neki vagy érezhető vmi kávéaroma is? Nem merjük kipróbálni. :)) - E.
VálaszTörlésIgen,füstölt csülökből készült ez nem írtam, elnézést kérek.A kávé íze nem túl intenzív,nyugodtan kipróbálhatjátok ha nem is vagytok nagy kávé rajongók mivel ez nem pác csak kenegetem így a kéreg és bőr része amin igazán érvénesül a "mélyre" nem hatol ám a színe az valóban jellemző és ropogós lesz kívülről leginkább méztől .Belül pedig omlós.
VálaszTörlésKöszi szépen :)- E.
VálaszTörlés