Jöhet a már beharangozott zöld- dió likőr ??
Nem is igazán tudom mi ez, talán nem is likőr, mert annál sokkal erősebb. De pálinkának sem nevezhető.
Sok -sok dió lett, ez az a fajta amit nem túl nagy élvezet pucolni, kicsi is meg kemény a héja. Aztán a családom tagjai egyáltalán nem lelkesednek a dió töréshez mint elfoglaltsághoz. Hiába minden erőfeszítésem, bevettetem már, hogy ideálisabb adventi program nem is létezne ettől, kilátásba helyeztem jobbnál jobb süteményeket, diós édességet, nem lehettem elég meggyőző, ez a dió nem volt kelendő az elmúlt években sem. A diófát egyébként szereti mindenki a maga módján a gyermek Tarzant meghazudtoló mutatványokat hajt végre rajta, van inda, azaz karnyi vastagságú kötél is ehhez, hűvös, árnyékos, alatta remekül lehet olvasgatni nyáron, ősszel meg leveleket gereblyézni ( - akkor mindenki tevékenységét említettem ugye?).
Nem utolsó sorban erre felé nagy divat az "orehovac" azaz dió likőr készítése, meglepő módon a szomszédaim mind lelkes likőr készítők. .... Hát, most én is beálltam a sorba, ha nem is az Ő bevált tradicionális receptjüket vettettem be a múlt nyáron. Lapozgattam és rátaláltam egy hazai és egy olasz változatra amit szimpatikusnak ítéltem utólag elismerem jól választottam most az egyik íme:
GYOMORKESERŰ ZÖLD DIÓBÓL Kolozsvári Puskás Sándor receptje alapját amit itt találtam
Hozzávalók:
Elkészítése: a zöld diókat alapos mosás után felszeleteljük, a két végét eltávolítjuk,ne feledjük a zöld dió sárgás-barnás elszíneződés okoz ezért feltétlen használjunk egyszerhasználatos gumikesztyűt amikor a zölddióval dolgozunk! Egy széles szájú üvegbe tesszük az előkészített zöld diókat és felöntjük a rakiaval ( pálinkával). A fűszereket is ,kissé megtörve, belerakjuk. Három hétig meleg helyen tartjuk, és naponta vagy két naponként megkavarjuk, majd leszűrjük. A diót újra felöntjük kevés vízzel (éppen hogy elfedje), egy-két napig így hagyjuk, hogy a víz kivonja a maradék szeszt. Majd ezt is hozzáadjuk a többihez. A cukorból erős szörpöt készítünk, csak annyi vizet teszünk, amíg a cukrot elfedi. Felfőzzük, lehűtjük és a leszűrt diókivonathoz keverjük. Ízlés szerint állítjuk be a szesz erősségét és az édességet. Üvegekbe szűrjük, és legalább egy hónapig tovább érleljük (egy év érlelési idő az ideális). Az első üvegcsét félév elteltével bontottuk fel, a kóstolás után elégedettek vagyunk az eredménnyel, ami azt jelenti, jövőre is teszünk zöld diót alkoholba, már ha lesz rakiánk mert azt eddig ajándékba kaptam.
Természetesen a diót is eltettem nem dobtam ki, süteménybe,mint a gyümölcskenyér is remekül illik.
Készítettem egy desszertet is a felbontás alkalmából, gesztenyelekvár, zöld dió, kávé, keksz és zöld dió likőr kombinációja ez amolyan " másnapos" desszert, idő kell neki míg az ízei összeérnek .
Nekem is idő kéne, most rohanok mert hoki- edzés a gyereknek, talán később jön a desszert részletezése is ,..........
Egészségetekre!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nem is igazán tudom mi ez, talán nem is likőr, mert annál sokkal erősebb. De pálinkának sem nevezhető.
Sok -sok dió lett, ez az a fajta amit nem túl nagy élvezet pucolni, kicsi is meg kemény a héja. Aztán a családom tagjai egyáltalán nem lelkesednek a dió töréshez mint elfoglaltsághoz. Hiába minden erőfeszítésem, bevettetem már, hogy ideálisabb adventi program nem is létezne ettől, kilátásba helyeztem jobbnál jobb süteményeket, diós édességet, nem lehettem elég meggyőző, ez a dió nem volt kelendő az elmúlt években sem. A diófát egyébként szereti mindenki a maga módján a gyermek Tarzant meghazudtoló mutatványokat hajt végre rajta, van inda, azaz karnyi vastagságú kötél is ehhez, hűvös, árnyékos, alatta remekül lehet olvasgatni nyáron, ősszel meg leveleket gereblyézni ( - akkor mindenki tevékenységét említettem ugye?).
Nem utolsó sorban erre felé nagy divat az "orehovac" azaz dió likőr készítése, meglepő módon a szomszédaim mind lelkes likőr készítők. .... Hát, most én is beálltam a sorba, ha nem is az Ő bevált tradicionális receptjüket vettettem be a múlt nyáron. Lapozgattam és rátaláltam egy hazai és egy olasz változatra amit szimpatikusnak ítéltem utólag elismerem jól választottam most az egyik íme:
GYOMORKESERŰ ZÖLD DIÓBÓL Kolozsvári Puskás Sándor receptje alapját amit itt találtam
Hozzávalók:
- 1 liter szőlő pálinka (rakia) erősebb mint 50 fokos
- 30 szem zöld dió,
- fél szerecsendió,
- 5 szem szegfűszeg,
- egy kávéskanál ánizs,
- egy kávéskanál fahéj,
- egy kávéskanál kardamom
- fél kilogramm cukor,
- víz,
- 1 narancs héja feldarabolva.
Elkészítése: a zöld diókat alapos mosás után felszeleteljük, a két végét eltávolítjuk,ne feledjük a zöld dió sárgás-barnás elszíneződés okoz ezért feltétlen használjunk egyszerhasználatos gumikesztyűt amikor a zölddióval dolgozunk! Egy széles szájú üvegbe tesszük az előkészített zöld diókat és felöntjük a rakiaval ( pálinkával). A fűszereket is ,kissé megtörve, belerakjuk. Három hétig meleg helyen tartjuk, és naponta vagy két naponként megkavarjuk, majd leszűrjük. A diót újra felöntjük kevés vízzel (éppen hogy elfedje), egy-két napig így hagyjuk, hogy a víz kivonja a maradék szeszt. Majd ezt is hozzáadjuk a többihez. A cukorból erős szörpöt készítünk, csak annyi vizet teszünk, amíg a cukrot elfedi. Felfőzzük, lehűtjük és a leszűrt diókivonathoz keverjük. Ízlés szerint állítjuk be a szesz erősségét és az édességet. Üvegekbe szűrjük, és legalább egy hónapig tovább érleljük (egy év érlelési idő az ideális). Az első üvegcsét félév elteltével bontottuk fel, a kóstolás után elégedettek vagyunk az eredménnyel, ami azt jelenti, jövőre is teszünk zöld diót alkoholba, már ha lesz rakiánk mert azt eddig ajándékba kaptam.
Természetesen a diót is eltettem nem dobtam ki, süteménybe,mint a gyümölcskenyér is remekül illik.
Készítettem egy desszertet is a felbontás alkalmából, gesztenyelekvár, zöld dió, kávé, keksz és zöld dió likőr kombinációja ez amolyan " másnapos" desszert, idő kell neki míg az ízei összeérnek .
Nekem is idő kéne, most rohanok mert hoki- edzés a gyereknek, talán később jön a desszert részletezése is ,..........
Egészségetekre!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése