Darapuding
India, a Balkán és Közel kelet népszerű édessége, de megtaláljuk Kelet- Európában és Ázsiában szintén.
Az ájurvedikus táplálkozásban a Vata típusú embereknek ajánlott.
Jellemző étel .Melegen és langyosan kínálják.
- 6-8 dl víz
- 200 g búza dara
- 150 g vaj
- 1/2 kávéskanál kardamom
- 1/3 kávéskanál szerecsendió
- 50 g dió( mogyoróval vagy mandulával helyettesíthető
- friss idény gyümölcs/friss dzsem
- 150g nádcukor
Ideális ha gyorsan szeretnénk valamit kínálni elkészítése egyszerű és szezonálisan változatossá tehetjük friss vagy karamellizált gyümölcsökkel vagy ha úgy tetszik friss dzsemekkel. Ilyenkor tavasszal nálunk a rebarbara -eper kombináció nagyon menő.
Később jöhet a fekete cseresznye , málna ,levendula ősszel pedig a körte kiegészítőként.
Fokozhatjuk a látványt és az ízeket ehető virág díszekkel és menta levélkékkel vagy citromfűvel .
attól függően mit használunk minden alkalommal új formát ölt és kicsit megújul a darapudingunk.
Az elkészítéshez két edényre lesz szükségünk, sőt ha frissen pörköljük a diót akkor még egy serpenyőre is, az egyikben összemelegítjük a cukrot, vizet a fűszerekkel ( kardamom, szerecsendió)majd felforraljuk és félreteszük míg a másik edényben a vajon megpirítjuk a grízt.
Jó sokáig kb. 10 percig kevergetve pirítjuk a búzadarát, majd hozzáadjuk a megpörkölt diót, amit akár földimogyoróval, mandulával is helyettesíthetünk, ez esetben is mint oly gyakran az olajos magvak tetszés szerint felcserélhetőek.
A pirított grízhez adjuk a forró cukor szirupot , de legyünk óvatosak mert "köpköd" , javaslom használjunk fedőt feltétlen . A tűzhelyet most már kapcsoljuk ki és hagyjuk pár percet a fedő alatt sisteregni . Kínálhatjuk langyosan vagy teljesen kihűlve ahogy jobban
kedvünkre való .Tálaláskor formázhatjuk kanállal vagy mint a rizst szoktuk vizezett pohárral és a fent említett módon díszítsük .
Jó étvágyat !
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése