2021. április 30., péntek

Halava

Darapuding  
India, a Balkán  és Közel kelet  népszerű édessége, de  megtaláljuk Kelet- Európában és Ázsiában szintén.

Az ájurvedikus táplálkozásban a Vata  típusú embereknek ajánlott.
Jellemző étel .Melegen  és langyosan kínálják.






  • 6-8  dl víz 
  • 200 g  búza dara
  • 150 g  vaj
  •  1/2 kávéskanál kardamom
  • 1/3 kávéskanál szerecsendió
  • 50 g dió( mogyoróval  vagy mandulával helyettesíthető 
  •  friss idény gyümölcs/friss dzsem 
  • 150g  nádcukor





Ideális  ha gyorsan szeretnénk valamit kínálni  elkészítése egyszerű és  szezonálisan  változatossá tehetjük friss vagy karamellizált  gyümölcsökkel  vagy ha  úgy tetszik friss dzsemekkel. Ilyenkor tavasszal  nálunk a rebarbara -eper kombináció nagyon menő.
Később jöhet  a fekete cseresznye , málna ,levendula   ősszel pedig a  körte kiegészítőként.
Fokozhatjuk a látványt és az ízeket  ehető virág díszekkel és menta levélkékkel vagy citromfűvel .
attól függően mit  használunk minden alkalommal új formát ölt  és  kicsit megújul a  darapudingunk.








Az elkészítéshez  két edényre lesz szükségünk, sőt  ha frissen pörköljük a  diót  akkor még egy serpenyőre is, az egyikben összemelegítjük a cukrot, vizet  a fűszerekkel ( kardamom, szerecsendió)majd felforraljuk és félreteszük míg  a  másik edényben  a vajon megpirítjuk a  grízt.
Jó sokáig kb. 10 percig  kevergetve pirítjuk a búzadarát,  majd hozzáadjuk a  megpörkölt  diót,  amit  akár földimogyoróval, mandulával is helyettesíthetünk, ez esetben is mint oly gyakran az olajos magvak tetszés szerint felcserélhetőek. 
A pirított grízhez adjuk  a forró cukor szirupot  , de legyünk óvatosak  mert "köpköd" , javaslom  használjunk  fedőt  feltétlen . A  tűzhelyet most már kapcsoljuk ki és  hagyjuk pár percet a fedő alatt sisteregni . Kínálhatjuk  langyosan  vagy  teljesen kihűlve ahogy jobban
 kedvünkre való .Tálaláskor formázhatjuk kanállal vagy mint a  rizst szoktuk  vizezett  pohárral  és a fent említett módon   díszítsük .   




 






Jó étvágyat ! 
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...