2021. április 2., péntek

Babka

A barátnőm hozta szóba  hónapokkal  ezelőtt és hívta fel a figyelmemet jeruzsálemi csokoládés kalácsra vagy másnéven  babkaként ismerté vált csokis  kalácsra.

Korábban talán nem ismertem, talán nem is  hallottam  róla még, de most szinte azonnal neki láttam és kipróbáltam  a receptet és azóta is kis túlzással hetirendszerességgel meg is sütöm.

 


 A beszélgetést követően hamarosan az asztalon gőzölgött már az illatos és kívánatos kalács.

Azért nem ment azonnal  hisz  kétütemben kell elkészíteni  e kalácsot  előző nap bedagasztani  elkészíteni a  tésztát  majd  hűtőben való  8-10-12 órás pihentetés után jöhet  a második fázis  a  csokoládé krém elkészítése  a  tészta  nyújtása, töltése,  tekerése vágása és végül a sodrása vagy fonása mielőtt a sütőbe kerülne.

Maga a sütés ideje  nem hosszú  aztán már csak  cukor szirupban kell megfürdetni és türelmesen kivárni amíg kihűl.

Dióhéjban ennyi a babka készítés menete .

 

A babka nem mást jelent mint  a nagymama  becézett formája (nagyi)  a szláv nyelvekben  használatos babuska( bábuska),  bába  szóból származtatva. Talán lengyel, talán ukrán, származását tekintve  a babka egy biztos,  jellegzetes zsidó sütemény, egyes írások azt sugallják a barhesz sütésekor készítették a babkát is.

Mi most a húsvéti ünnepekre  is sütünk annyira megszerettük.

 Hozzávalók

a tésztához :

·      

  • ·         csipet só   300g liszt
  • ·         2 0 g élesztő
  • ·         1,5 dl tej
  • ·         100 g vaj
  • ·         1 db tojás
  • ·         20 g cukor

A töltelékhez

 

  • ·         50 g mazsola
  • ·         100 g csokoládé
  • ·         50 g dió
  • ·         20 g fahéj
  •  



Az élesztő langyos tejben megfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet, tojást, vajat, cukrot és bedagasztjuk.

Ezt a folyamatot nálunk a gép  végzik de lehetne kézzel is  dagasztani, az  fárasztóbb mindenki válassza amit megszokott, gyakorlatilag kelt tésztát csinálunk .

A jól, szép fényesre kidolgozott tésztát fóliába csomagolva vagy dobozban hidegre tesszük pihenni, télen jó az erkély is erre a célra, de amint melegszik az idő ragaszkodjunk a hűtőhöz.

Egy éjszaka pihentetés az ideális, azután dolgozunk tovább a tésztával.

Gyúródeszkára helyezzük, kinyújtjuk téglalap alakúra és megkenjük olvasztott csokoládéval, ami a mi esetünkben étcsokoládé (szigorúan) és minél nagyobb a kakaó tartalma annál finomabb lesz a csokoládés babka.

Gazdagíthatjuk a tölteléket mazsolával és durvára tört dióval, szórjuk meg a csokoládéval megszólt kinyújtott tésztát feltekerés előtt. Nálunk előfordul, hogy mandula vagy mogyoró kerül a dió helyett a babkába és a mazsolát aszalt áfonyával váltom ki így is úgy is nagyon finom lesz.

.

A megkent  tésztát egészen szorosan feltekerjük  majd jön  a legizgalmasabb és talán a legnehezebb része a babka késztésének. Éles késsel  felvágjuk   hosszában és megtekerve ,hogy  a vágott felület legyen felfelé megfonjuk, a végét kicsit összenyomjuk, inkább legyen kicsit tömzsi  a kalács és óvatosan átemeljük egy sütőpappírral bélelt   formába ( gyümölcskenyér forma.)

 

30 percig sütjük a  babkát  18 0   fokos  sütőben.

Közben  cukor szirupot készítünk a 100 g cukorból, 1 dl vízzel  felforraljuk,  felolvasztjuk  a vízben  a cukrot, kicsit besűrítjük  és  a kisült,még forró babkára önjük a még meleg szirupot  úgy, hogy mindenhova jusson, így fényes mázként fogja bevonni a kalács felületét és beivódik a  babka belsejébe is.

Olvastam lehetne ezt a lépést elhagyni is, de nálunk a család ragaszkodik hozzá.

Van aki langyosan már fogyasztja a babkát, megtudom érteni,   annak is meg van a varázsa a csokoládé még kicsit folyós benne  ilyenkor.  de  kihűlés után sem kell kérvényt benyújtani, eltűnk  rövid idő alatt és  máris lehet a következő adagot készíteni, mint már a bejegyzés elején írtam, nálunk heti rendszerességgel készül a babka  az utóbbi időben mióta csak  felfedeztük.

Gondolkodom  mákos variáción is.

   

    






Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/ 
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...