2014. november 23., vasárnap

Gyümölcsös forraltbor

.......  ahogy én készítem  :

Nincs szó szerint vehető recept,  az alkalom és  a itthon fellelhető  alapanyagok  nagyban  befolyásolják a végeredményt.
Kerülhet bele  alma, narancs ,citrom,aszalt szilva, áfonya  is .....

Útmutató az elkészítéshez:



Végy egy nagy lábost  vékonyan hints meg cukorral azt melegítsd míg nem kezd  olvadni a cukor ekkor add hozzá a  fűszerek egy részét ( szegfűszeg,szegfűbors fahéj) pár pillanatig élvezd a felszálló illatokat majd önts fel a bor 1/3-val és ugyan annyi vízzel.Ha már majdnem forr adj bele  1/2 citrom é s  fél narancs kifacsart levének keveréket, 1/2 vékony szeletekre vagy kis kockákra vágott almát,némi mazsolát vagy/és más aszalt gyümölcsöt valamint  a bor 1/3 részét.További melegítés következik  és mikor ismét forrni kezd  az utolsó 1/3 rész bort és a maradék  almát narancsot  ami van még gyümölcs  is bele öntjük majd  a  tűzhelyet elzárva letakarjuk az edény ( fedőt teszünk rá) s  igyekszünk mihamarabb  felszolgálni.



Akinek van lehetősége melegen tartani  az előnyben van velem szemben ,nekem  2-3 emeletnyi magasból kell a kertbe juttatnom  a " fogyasztókhoz " a forraltbort.
A poharakba gyümölcsöt is merünk  és kiskanalat is adunk mellé.

Nem telik el  késő  ősz tél  forralt boros "kertimunka party" nélkül  aminek elmaradhatatlan tartozéka az illatos fűszeres  forralt borunk.

Hozzávalók:

1 l fehér száraz  asztalibor
20 g cukor
1 alma
1 narancs
1 citrom
20 mazsola
3-4 szem aszalt gyümölcs apróra vágva
1-2 szem zölddió cukorszirupban ( elhagyható)
  3,5 dl víz
 10 szem szegfűszeg
4-5 szegfű bors
2-3 rúd fahéj



1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly