A sztrapacska a Szlovákia nemzeti eledele, kár lenne kihagyni , brynzove halusky néven található az étlapon ,már ha a juhtúrós vagyis brynzás változatot keressük .Van egy másik igen népszerű savanyúkáposztával készülő sztrapacska is az is nagyon finom érdemes mindkettőt megkóstolni!
Tavaly a nyár végét Szlovákiában töltöttük.
Kihasználtuk a lehetőséget és leteszteltük a sztrapacskát.
Nem könnyű étel be kell látnom, ám hébe -hóba nálunk is készül azóta .
Hozzávalói :
- 500 g burgonya ( reszelve)
- 250 g graham liszt
- 1 tojás
- 100 g füstölt szalonna
- 200 g juh sajt / túró
- 1 dl tejföl
- 20 g zsír
- tengeri só
Első lépésként én a szalonnát kockázom apróra majd kiolvasztom a zsírját ( ezt használhatjuk fel majd tészta készítésénél).
A ropogósra sült szalonna kockákat félre teszem.
A meghámozott burgonyát reszeljük le ( blenderben is apríthatjuk!).
Keverjük el a liszttel, zsírral, kevés sóval . Vigyázat, a brynza (juhsajt) és szalonna is sós lehet ezt kalkuláljuk be!
Forró vízbe szaggassuk a galuskákat, majd ha kifőtt, szűrjük le és forgassuk át a felforrósított szalonna zsíron.( Nem kell sok, ne legyen túl zsíros az étel !) szórjuk rá a juhsajtot ( -juhtúrót,) locsoljuk meg tejföllel ( amit kínálhatunk külön is kancsóban) és hintsük meg a szalonna pörccel .
Nagyon finom lesz ha párpercre forró sütőbe dugjuk tálalás előtt átforróstjuk kicsit ráolvasztjuk a brynzát .
Előtte jó fajta borovicskát, az ételhez sört ajánlatos fogyasztani így lesz igazán autentikus ez az étkezés, a sztrapacskázás.
Előtte jó fajta borovicskát, az ételhez sört ajánlatos fogyasztani így lesz igazán autentikus ez az étkezés, a sztrapacskázás.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése