Most is mint rendszeresen a piacról ajándékkal tértem vissza.
A megvásárolt zöldségek mellé becsempészett az "árusom " egy nagy zacskó gyalult sütőtököt is.
Nem igazán tudok mit kezdeni ebben a formában a sütőtökkel. De ha már itt van ....
Arról nem is beszélve mennyi sütőtök fogy nálunk ebben az időszakban " még csapból is sütőtök folyik". Leves, tészta, chutney, kenyér, pohárkrém, sütemény és torta semmiből nem maradhat ki a sütőtök .
Na de mit csináljak a gyalult tökkel ?
Erre felé gyakran pitét készítenek belőle, azaz rétestésztába bújtatják..A pite kifejezés számomra elég megtévesztő hiszem rögtön az almás pitére asszociál az ember ( lánya) s nem a rétesre.
Pite,lepény ez már nem is esik egymástól olyan messze így jutottam el az almás lepényhez amiben egyszerűen a sütőtökre cseréltem a tölteléket .
Fahéjjal és csokoládéval fűszereztem ,s mondhatom nagyon kellemes meglepetésben volt részünk remek édesség került vasárnap a reggeli mellé.
Hozzávalók:
300 g liszt
15 g élesztő
1 dl joghurt
100 g vaj
1 db tojás
500 g gyalult vagy reszelt sütőtök
50 g magas kakaó tartalmú csokoládé
0,5 g fahéj
só
20 g cukor
A liszt,tojás,joghurtban felfuttatott élesztő és cukor valamint a vaj felhasználásával tésztát gyúrunk,alaposan kidolgozzuk.Majd két részre osztjuk és kinyújtjuk tepsi nagyságúra a tésztát. Sütésre előkészített tepsibe ( sütőpapírral bélelve ,vagy kikenve) helyezzük ez egyik lapot beborítjuk a fahéjjal összekevert sütőtökkel,a csokoládét ráreszeljük ( forgácsokat készítünk belőle).Erre jön a második tészta lap amit tetszés szerint díszíthetünk mintázhatunk.
Forró sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.Az elkészült süteményt enyhén meghintettem cukorral még melegen de ez a lépés akár el is maradhat.( Ha szerencsénk van a sütőtök elég édes, ha még sem akkor a csokoládétól lesz édes).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése