2012. október 31., szerda

Csináljunk Hallowenre sütőtökös tortát !

Sütőtökös torta

(narancsos mascarpones)

 

Október vége van,itt a sütőtök szezonja,itt a Halloween.
Most még a torta is sütőtökkel készült.
A sütőtököt értelemszerűen megmosva, darabolva, puhára sütjük a sütőben,s mikor már az egész konyhát (lakást) belengi a kellemes illata és kicsit karamellizálódott, kivesszük   sütőből majd hagyjuk kihűlni. Mivel a tésztához  tojást is használunk, ez a lépés elengedhetetlen, ezáltal  ugyan kicsit hosszadalmas lesz a készítése, de közben csinálhatunk mást!

Faragjuk ki a  halloweeni tököt, vagy készítsünk ajtó dekorációt stb.
A tojásokat választjuk szét!
A puha vajat  keverjük habosra a tojás sárgájával, ehhez adjuk a kihűlt  sütőtököt és keverjük el egyenletesen,krémesre.
A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a  sütőport,szódabikarbonát,sót és a fűszereket,( szerecsendiót,fahéjat,őrölt gyömbért)és az ételkeményítőt. A sütőtök édességétől függően  édesítsünk,  adjuk bele a szükséges cukrot és a kandírozott narancshéjat is.
A tojások fehérjét verjük kemény habbá a cukor 2/3 részével.
A sütőtök krémet, a tojások habját és az ízesített lisztet.Óvatosan keverjük össze, előkészített( sütőpapírral bélelt)tortaformába simítva,előmelegített gőzmentes  sütőben kb. egy órát  süssük  180 fokon .
A kész, kihűlt tortát locsoljuk meg  narancslikőrrel!
A tetejét  tejszínhabbal lazított mascarpone krémmel kenjük be úgy, hogy az oldalára is jusson, és  olvasztott csokoládéval spricceljük meg. 
Hozzávalói:



  • 500 g sütőtök 

  • 200 g puha vaj
  •  
  • 100 g barna cukor

  • 4 db tojás

  • 300 g liszt

  • 1 tk sütőpor

  • 2 tk szódabikarbóna

  • 1 tk őrölt fahéj

  • 1/2 tk őrölt szerecsendió

  • 1 tk őrölt gyömbér

  • 1 tk só

  • kandírozott narancshéj

  •  250 g mascarpone

  •  
  • 100 g  tejszínhab
  •  
  • 1/2 dl narancslikőr

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...