Sütőtökös torta
(narancsos mascarpones)
Október vége van,itt a sütőtök szezonja,itt a Halloween.
Most még a torta is sütőtökkel készült.
A sütőtököt értelemszerűen megmosva, darabolva, puhára sütjük a sütőben,s mikor már az egész konyhát (lakást) belengi a kellemes illata és kicsit karamellizálódott, kivesszük sütőből majd hagyjuk kihűlni. Mivel a tésztához tojást is használunk, ez a lépés elengedhetetlen, ezáltal ugyan kicsit hosszadalmas lesz a készítése, de közben csinálhatunk mást!
Faragjuk ki a halloweeni tököt, vagy készítsünk ajtó dekorációt stb.
A tojásokat választjuk szét!
A puha vajat keverjük habosra a tojás sárgájával, ehhez adjuk a kihűlt sütőtököt és keverjük el egyenletesen,krémesre.
A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sütőport,szódabikarbonát,sót és a fűszereket,( szerecsendiót,fahéjat,őrölt gyömbért)és az ételkeményítőt. A sütőtök édességétől függően édesítsünk, adjuk bele a szükséges cukrot és a kandírozott narancshéjat is.
A tojások fehérjét verjük kemény habbá a cukor 2/3 részével.
A sütőtök krémet, a tojások habját és az ízesített lisztet.Óvatosan keverjük össze, előkészített( sütőpapírral bélelt)tortaformába simítva,előmelegített gőzmentes sütőben kb. egy órát süssük 180 fokon .
A kész, kihűlt tortát locsoljuk meg narancslikőrrel!
A tetejét tejszínhabbal lazított mascarpone krémmel kenjük be úgy, hogy az oldalára is jusson, és olvasztott csokoládéval spricceljük meg.
Hozzávalói:
- 500 g sütőtök
- 200 g puha vaj
- 100 g barna cukor
- 4 db tojás
- 300 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt szerecsendió
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 tk só
- kandírozott narancshéj
- 250 g mascarpone
- 100 g tejszínhab
- 1/2 dl narancslikőr
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése