2012. február 10., péntek

Sült alma torta

Izgalmas érdekes ízkombináció bontakozik ki  a vasárnapi süteménynek is beillő sült alma tortában. 

Sültalma torta








Sültalma


Édesség, ami nem is olyan édes !

Téli !!!
Finom illatú alma kell hozzá...........

 Bár lehet eredete nem függ annyira össze a téllel ? Talán  a tufahije ihlethette  ezt  süteményt ?

Itt azonban szó sincs tömény édességről, szinte alig került bele cukor! Íze nagyon kellemes, üde, friss téli íz, az alma  kicsit roppanós, de mégis  omlik az ember szájában, a diókrémbe egyáltalán nem került cukor, az  alma  édessége azt pótolja, a tészta lágy  könnyű...Hmmm.

Eljegyzésre készült amikor első alkalommal  én kóstoltam, ezért a fehér  "ártatlan  habos korona".

Sültalma torta





Az almákat forrázott dió krémmel  töltöttük mielőtt   megsütöttük, 4 tojásból készült piskóta tésztát készítettünk amit  a  torta formában elhelyezett töltött almákra öntöttünk.
A megsült tortát kiborítottuk, kihűlés után felvert tejszín habjával díszítettünk.


Sültalma torta
Sültalma torta

Ajánlom  hétköznapokra  is  délutáni teához, forralt borhoz így tél időben, mikor kint " röpködnek a kemény mínuszok".

Sültalma torta

Szív alakú sütőformában Valentin napra ? - nem is rossz ötlet!

Azóta számtalanszor megsütöttem már  a sült alma tortát, a  fehér tejszínhab borítást elhagyva pirított dióval porcukorral fahéjjal hintve a tetejét.

Sültalma torta


Illenek hozzá az alkoholos gyümölcsök is.


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

5 megjegyzés:

  1. Ha 4 tojásból készítünk piskótát,arányosan csökkentjük a hozzávalókat, 80 g liszt és 80 g cukor jár bele a megadott mennyiségű tojáshoz.

    VálaszTörlés
  2. Légyszíves írd már le a forrázott diókrém receptjét mert nem találom.
    Köszönöm Lantosné Eszter

    VálaszTörlés
  3. Kedves Eszter!
    Forrázott dió töltelékhez:

    175 g darált dió
    50 g cukor
    0,5 dl tej
    fahéj
    méz
    1/4 vanília rúd
    reszelt citrom -,vagy narancshéj
    50 g mazsola
    ánizs,méz

    A tejet felforrósítom az adalék anyagokkal,( a mazsola kivételével azt megmosva /átválogatva, a dióhoz adjuk közvetlen,) ha felforrt a dióra öntöm lefedve hagyom állni, míg kenhetővé válik.A diót célszerű közepes finomságúra darálni,bár mi szeretjük ,ha érezhető a fogunk alatt,ekkor durvára darált.Finomabb ha vanília rudat használsz ,ez esetben a belsejét kaparjuk a tejbe( na nincs lehet vaníliás cukorral helyettesíteni).A citrom vagy narancshéj használatánál figyelni kell, hogy kezeletlen legyen,ha ilyet nem kapsz, javaslom a kandírozott citrushéj használatát.

    VálaszTörlés

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...