Izgalmas érdekes ízkombináció bontakozik ki a vasárnapi süteménynek is beillő sült alma tortában.
Édesség, ami nem is olyan édes !
Téli !!!
Finom illatú alma kell hozzá...........
Bár lehet eredete nem függ annyira össze a téllel ? Talán a tufahije ihlethette ezt süteményt ?
Itt azonban szó sincs tömény édességről, szinte alig került bele cukor! Íze nagyon kellemes, üde, friss téli íz, az alma kicsit roppanós, de mégis omlik az ember szájában, a diókrémbe egyáltalán nem került cukor, az alma édessége azt pótolja, a tészta lágy könnyű...Hmmm.
Eljegyzésre készült amikor első alkalommal én kóstoltam, ezért a fehér "ártatlan habos korona".
Az almákat forrázott dió krémmel töltöttük mielőtt megsütöttük, 4 tojásból készült piskóta tésztát készítettünk amit a torta formában elhelyezett töltött almákra öntöttünk.
A megsült tortát kiborítottuk, kihűlés után felvert tejszín habjával díszítettünk.
Ajánlom hétköznapokra is délutáni teához, forralt borhoz így tél időben, mikor kint " röpködnek a kemény mínuszok".
Szív alakú sütőformában Valentin napra ? - nem is rossz ötlet!
Azóta számtalanszor megsütöttem már a sült alma tortát, a fehér tejszínhab borítást elhagyva pirított dióval porcukorral fahéjjal hintve a tetejét.
Illenek hozzá az alkoholos gyümölcsök is.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Ha 4 tojásból készítünk piskótát,arányosan csökkentjük a hozzávalókat, 80 g liszt és 80 g cukor jár bele a megadott mennyiségű tojáshoz.
VálaszTörlésLégyszíves írd már le a forrázott diókrém receptjét mert nem találom.
VálaszTörlésKöszönöm Lantosné Eszter
Kedves Eszter!
VálaszTörlésForrázott dió töltelékhez:
175 g darált dió
50 g cukor
0,5 dl tej
fahéj
méz
1/4 vanília rúd
reszelt citrom -,vagy narancshéj
50 g mazsola
ánizs,méz
A tejet felforrósítom az adalék anyagokkal,( a mazsola kivételével azt megmosva /átválogatva, a dióhoz adjuk közvetlen,) ha felforrt a dióra öntöm lefedve hagyom állni, míg kenhetővé válik.A diót célszerű közepes finomságúra darálni,bár mi szeretjük ,ha érezhető a fogunk alatt,ekkor durvára darált.Finomabb ha vanília rudat használsz ,ez esetben a belsejét kaparjuk a tejbe( na nincs lehet vaníliás cukorral helyettesíteni).A citrom vagy narancshéj használatánál figyelni kell, hogy kezeletlen legyen,ha ilyet nem kapsz, javaslom a kandírozott citrushéj használatát.
Köszönöm szépen!
VálaszTörlésKöszönöm szépen!
VálaszTörlés