Farsangi táncházba szólt a meghívásunk!
Enni - inni valót ki -ki hozzon magával, megkötéssel.....
Előttem már mások jelezték,sós-, és édes-, süteményből és egyéb harapni valóból nem lesz hiány, valami mást kellett kitalálnom.
Akkor mi kerüljön a mi kosarunkba ?
Húsokhoz, sonkához, sajtokhoz is mindkettő kiválóan illik, ki-ki választhat, kísérletezhet kedve szerint .
Talán pont egy éve csináltam hagymalekvárt utoljára, érdekes a február eleje számomra a hagymalekvár ideje.
Sütöm a sütőtököt, mert ez az első lépés ....,igazi téli hangulatban, odakint a hó fedte táj, ismét esik a hó, az ablakon át látom a táncoló hópelyheket.Nemrég jöttünk vissza a szánkózásból, hó lapátolásból, jól esik a sütő melege. Vidáman pattogna a tűz ha most fa tüzelésű kemencénk lenne, abban lenne csak igazi sütni a tököt, de se baj, az illat így is belengi az egész lakást .
Amint megsült a tök héjából kikaparom, a húsát lábosba teszem,meghintem barna cukorral, kevés sóval,kockára vágott aszalt sárgabarackot teszek hozzá,megszórom gyömbérrel, mozsárban tört mustármaggal és rövid ideig kevergetés mellett karamelizálom.Hozzáadom a narancsok kifacsart levét és a húsát is kandírozott citrom héjat és a darabokra tört chili paprikát, hagyom rotyogni. Időnként megkeverem, le ne égjen az alja. Balzsam ecettel ízesítem a főzés utolsó fázisában. Ha elkészült, amikor elválik az edény falától, forrón üvegekbe kanalazom, az üvegeket néhány perre fejtetőre állítom, és hűtőtáskában hagyom kihűlni.
Hozzávalói :
Enni - inni valót ki -ki hozzon magával, megkötéssel.....
Előttem már mások jelezték,sós-, és édes-, süteményből és egyéb harapni valóból nem lesz hiány, valami mást kellett kitalálnom.
Akkor mi kerüljön a mi kosarunkba ?
Áfonyás hagymalekvár és gyömbéres-narancsos sütőtöklekvár chilivel
Húsokhoz, sonkához, sajtokhoz is mindkettő kiválóan illik, ki-ki választhat, kísérletezhet kedve szerint .
Sütöm a sütőtököt, mert ez az első lépés ....,igazi téli hangulatban, odakint a hó fedte táj, ismét esik a hó, az ablakon át látom a táncoló hópelyheket.Nemrég jöttünk vissza a szánkózásból, hó lapátolásból, jól esik a sütő melege. Vidáman pattogna a tűz ha most fa tüzelésű kemencénk lenne, abban lenne csak igazi sütni a tököt, de se baj, az illat így is belengi az egész lakást .
Amint megsült a tök héjából kikaparom, a húsát lábosba teszem,meghintem barna cukorral, kevés sóval,kockára vágott aszalt sárgabarackot teszek hozzá,megszórom gyömbérrel, mozsárban tört mustármaggal és rövid ideig kevergetés mellett karamelizálom.Hozzáadom a narancsok kifacsart levét és a húsát is kandírozott citrom héjat és a darabokra tört chili paprikát, hagyom rotyogni. Időnként megkeverem, le ne égjen az alja. Balzsam ecettel ízesítem a főzés utolsó fázisában. Ha elkészült, amikor elválik az edény falától, forrón üvegekbe kanalazom, az üvegeket néhány perre fejtetőre állítom, és hűtőtáskában hagyom kihűlni.
Hozzávalói :
- 2 kg sütőtök
- 40 g barna cukor
- 200 g szárított sárgabarack
- kávéskanál só
- teás kanál tört mustármag
- 50 g kandírozott citromhéj
- 50 g gyömbér szeletelve/ vagy teáskanálnyi szárított gyömbér por
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése